Hösten är här med färggranna löv på träden. Kanske är just hösten den bästa tid för skogspromenader och vandringar då luften är sval och dofter från skog och mossa bedövande.

Men Kung Vinter lurar bakom hörnet. I verkligheten har han ju redan intagit halva Sverige och högt uppe i Lappland har man redan närmat sig minus 30 grader vissa nätter.

Snart är vi inne i november och vintern anländer så småningom i hela långa Sverige.

Bilden ovan; Ett av mina allra finaste minnen från min barndom var när jag fick åka rissja i Boden. En rissja är en släde på medar som man använde mycket förr i tiden. I vår rissja satt vi varmt på renskinn. Två nordsvenska hästar drog släden och i alla fyra hörnen på släden satt det en tänd fackla som lyste upp vinterkvällen. Runt hästarnas halsar klingade bjällror så vackert. Så länge jag lever kommer jag alltid att minnas den här slädturen i meterhög snö runtomkring oss. Ett snöparadis jag sedan aldrig upplevt igen..

Förutsättningen för flertalet aktiviteter är ju att det kommer snö i hela långa Sverige. Och att det blir så kallt att sjöarna fryser till hård och tjock och säker is. Om det inte gör det får man hitta på något annat. Det viktigaste är ju ändå att man är tillsammans och gör roliga saker som kanske ger fina minnen för livet.

1. Pulkaåkning

Ta med pulkor eller kälkar och åk tillsammans nedför en backe. Det är en klassisk vinteraktivitet som både barn och vuxna kan njuta av. Ett mysigt vinteräventyr behöver ju faktiskt inte bara ske i fjällen. Familjen får det minst lika trevligt i närmaste skogsområde. Tänk på att den bästa aktiviteten är den som blir av! Låt barnen välja aktivitet så blir det roligare för hela familjen!

2. Skridskoåkning

Besök en sjö i närheten som är helt issäkrad eller hitta en skridskobana i närheten och lär er åka skridskor. Det är en kul och hälsosam vinteraktivitet. Använd ullstrumpor från till exempel Engelsson eller någon annan butik för utevistelser året runt!

3. Snöbollskrig

Utmana varandra till ett snöbollskrig. Bygg snöfort och använd snögömma som skydd. Kriget blir än trevligare med en välförtjänt fikapaus i solen. Lite varm chokladmjölk, en smörgås eller två, kanske några hembakta bullar och en apelsin gör utflykten till något extra bra!

4. Bygg en snögubbe

Skapa en snögubbe tillsammans. Ni kan vara kreativa med olika tillbehör och dekorationer.

5. Naturvandring

Gå på en vinterpromenad i naturen och utforska de vackra vinterlandskapen. Glöm inte att klä er varmt!

6. Fågelskådning

 

Mata fåglar i trädgården eller i en närliggande park och försök att identifiera olika fågelarter.

7. Isfiske

Om ni har tillgång till en frusen sjö, kan ni prova på isfiske. Se till att ni har rätt utrustning och känner till säkerhetsåtgärder.

8. Vinterpicknick

Förbered en härlig vinterpicknick med varm choklad, mackor och andra godsaker. Ta med en filt och njut av en trevlig stund utomhus.

9. Skulptera i snö och is

Använd snö eller isblock för att skulptera olika figurer eller konstverk. Det är en kreativ och rolig aktivitet för hela familjen.

10. Ljuslyktetillverkning

Gör egna ljuslyktor av islyktor eller papperspåsar med ljus inuti. Placera dem runt trädgården eller uppfarten för att skapa en magisk stämning.

Klä er varmt

Kom ihåg att säkerhet är viktigt när ni är ute på vintern. Klä er ordentligt med lager av kläder och se till att alla har rätt utrustning för de aktiviteter ni väljer att göra. Forskning förespråkar trelagersprincipen, som gör det enkelt att njuta av utomhusaktiviteter oavsett väder.

Se till att hela familjen har underställ, mellanlager och skalplagg så är ni redo för allt. Använd gärna ull i de underställ som bäst passar er familjs behov. Ull är alltid ett smart material som effektivt transporterar bort fukt, men som en bonus värmer ullen dessutom när den är blöt (vilket alla som varit ute i bomullsstrumpor vet att bomull INTE gör). Ullstrumpor och underställ av merinull till hela familjen är därför ett säkert kort för att hålla allas humör på topp. Ha kul och njut av vintern med din familj!