Dags för en höstweekend? Hösten är en utmärkt tid att besöka Estland. Oavsett om du föredrar frisk luft och långa skogsvandringar eller bara vill strosa runt på charmiga shoppinggator och njuta av en kopp kaffe på ett café. Här tipsar vi om några av Estlands bästa höstaktiviteter.

För naturälskare

Snöra på dig vandringskängorna för ett höstigt äventyr i skön natur. Under höstmånaderna pryds Estlands naturreservat och mossar av extra vackra färger och häftig dimma. Här är några tips på populära vandringsleder att besöka:


Foto; Visit Estonia

1. Lahemaa nationalpark
Lahemaa nationalpark brukar benämnas som kronjuvelen i Estlands naturarv. Stora skogar och våtmarker som sträcker sig från inland till kust. Här hittar du även Viru högmosse som är en av de mest kända i Estland.
2. Soomaa nationalpark
Soomaa nationalpark är känt för sina fem sjöar och sumpiga skogar. Följ trästigarna genom de enorma mossarna och njut av höstens färgsprakande show.
3. Matsalu Nationalpark
Matsalu nationalpark är en dröm för alla fågelskådare och hösten är den perfekta tiden att bevittna tusentals flyttfåglar.
4. Vilsandi Nationalpark
Vilsandi nationalpark på ön Ösel bjuder på en genuin skärgårdsupplevelse. Vandra längs klippiga stränder och utforska det marina växt- och djurlivet när hösten målar om landskapet.


Foto; Visit Estonia

Höstmys i Tallinn

Den estniska huvudstaden är en stad av kontraster. Historia möter modernitet och alldeles utanför de kullerstensbelagda gatorna i den gamla stadskärnan hittar du trendiga och livliga stadsdelar som Telliskivi och Noblessner. Här kan du besöka museum, shoppa vintagekläder eller ta en fika – vad som än passar dig!

Estland är känt för sin rika matkultur med influenser från både Norden, Baltikum och Östeuropa. I Tallinn ligger flera prisbelönta restauranger som lyfts fram i prestigefyllda guider som Guide Michelin och White Guide Nordic. Det finns också många omtyckta matställen som serverar traditionell och vällagad husmanskost. Under hösten arrangeras ofta olika skördefester och matfestivaler vilket är perfekt för dig som vill smaka på estniska specialiteter. Likt många andra nordiska länder är Estlands skördetid starkt förankrad i gamla traditioner och trosuppfattningar som själarnas återkomst. Halloween och Alla helgons dag två uppmärksammade högtider under hösten och här firas även två egna dagar kallade Mårtensdagen (Mardipäev) och Katarinadagen (Kadripäev).

Lyxiga spahotell och estniska basturitualer

När vädret blir lite sämre är det perfekt att njuta av alla härliga spaupplevelser som erbjuds i Estland. ÖKO-SPA Harmoonikum i Viimsi, strax utanför Tallinn, är Estlands första ölspa. Här kan du njuta av B-vitaminrika ölbad och dricka lokal hantverksöl. Spaet har också en egen vedeldad ångbastu att värma sig i. I Pärnu hittar du bland annat Tervise Paradiis med Estlands största vattenpark och Hedon Spahotell för lugn och skön avkoppling.


Foto; Visit Estonia

Örtbastu, vedeldad bastu, eller en traditionell rökbastu. Listan på bastutyper kan göras hur lång som helst, men gemensamt för dem alla är att de främjar både den fysiska och psykiska hälsan. 2023 är även bastuns år i Estland. Med detta vill man framhäva bastuns långa historia och sprida kunskap om bastuns hälsofördelar. På Mustamäe Elamus-Spa i Tallinn kan du som besökare prova på olika basturitualer: ’The Beauty of Vispar’, ’En resa genom skogen och ’Power of Steam’ för att nämna några. Iglupark är en bastuanläggning i Tallin med små igloformade bastur i den friska havsluften nere vid vattnet. Hyr en bastu med kompisar eller kollegor och njut av vacker havsutsikt direkt från bastun samt god mat och dryck från baren.

Relevanta länkar

Visit Estonia