Karaköy som är ett av Istanbuls äldsta kvarter har idag blivit ett populärt område med hipsterbarer, caféer, trendiga butiker och gallerier. Mitt i Karaköy ligger Galataport som sedan 2021 är Istanbuls hamn för kryssningsfartyg och som nu har tilldelats priset som ”Bästa Nya Utvecklingsprojekt” vid 2023 MAPIC Awards.

Istanbuls kryssningshamn Galataport har mottagit priset som ”bästa nya utvecklingsprojekt” vid MAPIC Awards 2023 i Cannes. Kategorin lyfter arbetet med innovation, miljöpåverkan och olika funktioner som syftar till att öka kundnöjdhet, genomsnittligt spenderande och den unika upplevelsen i en shoppingdestination.

I samband med Galataports renovering har den historiska hamnen inte bara förvandlats till en förstklassig kryssningshamn utan även en viktig turistdestination. Bland annat har strandpromenaden öppnats för allmänheten för första gången på cirka tvåhundra år, och längs med denna finner du shopping med lokala såväl som internationella varumärken. Det finns även ett stort fokus på gastronomin och nästan halva områdets yta är avsatt till restauranger och matställen.

Med utsikt över Bosporen

Vid Galatabron och Galatatornet sträcker sig Karaköy ända från Guldhornets stränder till Bosporens stränder. Det är ett av Istanbuls mest historiska distrikt och ett viktigt centrum för både transport och kommersiell trafik. Idag är Karaköy en plats under ständig utveckling som blomstrar med nya konst-, design- och matplatser för sina besökare att utforska.

Galataport har omvandlat Istanbuls historiska hamn till ett levande gastronomi-, kultur-, och shoppingområde. Området är också hem för två välkända museer. Istanbul Modern, som är Turkiets första samtida konstmuseum och ritat av den Pritzker Prize-vinnande arkitekten Renzo Piano som tagit inspiration från ljusreflektionerna av det skimrande vattnet i Bosporen. Museet arrangerar utställningar med modern konst från hela världen. Istanbul Museum of Painting and Sculpture ligger också i Galataport. Museet har en betydande samling över den turkiska konsthistorien från det sena Osmanska riket till slutet av nittonhundratalet. Idag finns det över 10 000 verk i museets samlingar.

Karaköy är ett utmärkt exempel på Istanbuls energi och mångkulturella atmosfär. Den livliga regionen är också känt för sina historiska och betydelsefulla moskéer, kyrkor och synagogor. Kılıç Ali Paşa-moskén och St. Gregory the Illuminator Church är några av de historiska landmärkena i området.

Mer info: goturkiye.com

Text & Bilder; Tourism Promotion and Development Agency (TGA)