Karnevalen i Santa Cruz de Tenerife är en av Europas mest spektakulära festligheter. Denna stardade redan 1492 och har sedan dess utvecklats till att bli Europas största karneval och en av de mest uppmärksammade globalt. Karnevalen är djupt rotad i ögruppens historia och kultur och de som deltar har en helt unik upplevelse att se fram emot. I år pågår Santa Cruz de Tenerife-karnevalen från slutet av januari till mitten av februari.

Karnevalen Santa Cruz de Tenerife är en en av de största i världen och den största i Europa. Denna festlighet sträcker sig tillbaka till slutet av 1400-talet och välkomnar hundra tusentals besökare från olika länder som vill ta del av en av årets mest spektakulära händelser. Utöver sin livliga atmosfär, sina färgglada parader och kreativa kostymer belyser firandet också den lokala kulturen och historien. I början organiserades firandet inför påskfastan. Under 1800-talet började karnevalen, som vi idag känner den, att formas. Maskerader växte samtidigt i popularitet och anonymiteten gav upphov till ett sätt att gömma sin samhällsklass. Dessa maskerader utgör fortfarande en stor del av karnevalen.

Karnevalen i Santa Cruz de Tenerife bjuder på en rad händelser och aktiviteter. Den börjar i slutet på januari men de flesta höjdpunkter ligger i början och mitten av februari. Den 7 februari 2024 inleds ’The Queens Gala’, där karnevalens deltagande med bäst utstyrsel utses. Den 9 februari fortsätter festligheterna med invigningsparaden och gatukarnevalen. Gatukarnevalen är öppen för alla som vill klä upp sig, dansa och delta. Den stora karnevalsparaden äger rum den 13 februari och som namnet vittnar om är det något man inte vill missa. Följande dag, den 14 februari, markerar en unik tradition och slutet på karnevalen. ’Entierro de la Sardina’, på svenska begravningen av sardinen, är en låtsatsbegravning för en docka som representerar sardinen och markerar slutet av karnevalsfirandet.

Flera spännande karnevaler att uppleva på Kanarieöarna

  • Karnevalen på Gran Canaria börjar i Las Palmas med stort firande. En höjdpunkt är den så kallade ’Drag Queen Gala’, där deltagande dragqueens tävlar om en vinsttitel.
  • Karnevalen på Fuerteventura kännetecknas av innovation och glädje, där fordonen ’arretrancos’ och ’achipencos’ är huvudattraktionerna. Båda används i tävlingar under Fuerteventuras karneval och är kända för att skapa stort engagemang.
  • Karnevalen på La Palma har en stark historisk anknytning. Festligheterna börjar med ’Fiesta de los Indianos’, ett firande som växt fram från invånare på La Palma som emigrerat till Kuba och symboliserar idag en hyllning till öarna.
  • Karnevalen på La Gomera är en avslappnad fest som mestadels hålls i huvuddstaden San Sebastián. ’Día de los Polvos de Talco y Añil’, som tar plats under måndagen, är höjdpunkten där deltagare klädda i vitt firar med att kasta talk på gatorna och dansa till musiken.
  • Karnevalen på El Hierro är spännande och festlig. Det traditionella firandet ’Los Carneros de Tigaday’ är i centrum och innefattar bland annat att lokala ungdomar klär ut sig till får genom att bära fårskinn och sätta horn på huvudet.

info
Om Kanarieöarna

Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren. Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera. Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning.

Relaterade länkar

Läs mer om karnevalerna på Kanarieöarna

info
Text; EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation

Bilden; Karnevalen i Santa Cruz de Tenerife är Europas största karneval. Foto: Canary Islands Tourism – Licens: Medieanvändning