Nästan nio av tio svenskar anser att reseföretag har ett ansvar att inte marknadsföra underhållning med vilda djur. Det visar en ny Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av World Animal Protection Sverige.

Många turister åker till Thailand och andra länder i Asien för att rida på elefanter, ta selfies med tigrar eller titta på delfinshower. Att vilda djur används för underhållning i turistindustrin innebär att de tvingas leva onaturliga liv i fångenskap.

World Animal Protection arbetar för att stoppa det här utnyttjandet – och en ny Novus-undersökning visar att organisationen har starkt stöd av svenska folket.

En överväldigande majoritet, nästan nio av tio (87 procent), anser att reseföretagen har ett ansvar att inte marknadsföra eller sälja biljetter till aktiviteter med vilda djur. Endast sju procent menar att det inte är reseföretagets ansvar.

Lina Dahl, som är kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det är otroligt glädjande att så många potentiella resenärer vill att resebolagen agerar för att skydda vilda djur från skadlig underhållning som shower och närkontakt. Resultatet på enkätundersökningen är ett tydligt budskap till reseföretagen att anta djurvänliga riktlinjer för sin verksamhet. I stället för djurunderhållning kan de erbjuda turister att uppleva vilda djur i deras naturliga miljö i frihet eller i djurvänliga reservat”.

Förbud

Av Novus-undersökningen framgår också att svenskarna tycker att de politiska beslutsfattarna borde göra mer för att stoppa underhållning med vilda djur. Många vill till och med se ett förbud i Thailand och andra länder i Asien där det är vanligt med vilda djur i fångenskap på turistorter.

Av de tillfrågade anser drygt två av tre (68 procent) att föreställningar med vilda djur borde vara olagliga på semesterorter i Asien. Särskilt starkt är motståndet hos kvinnor, med 80 procent. Bara 17 procent säger nej till ett förbud.

När det gäller det populära turistmålet Thailand är ännu fler kritiska mot hur djuren behandlas och anser att de thailändska politikerna borde ingripa. Ett nationellt förbud mot underhållning med vilda djur i Thailand förespråkas av 71 procent.

Lina Dahl säger:

”Att runt sju av tio vill ha ett förbud mot underhållning med vilda djur visar att många genomskådat den glättiga turistreklamen om djurunderhållning som något kul för både djur och besökare. Förhoppningsvis speglar den här inställningen en trend som innebär att djurunderhållningen blir mindre lönsam, så att populära resmål tvingas bli mer djurvänliga för att inte förlora turistinkomster”.

Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat för den aktuella målgruppen. Under perioden 30 november till 7 december 2023 intervjuades 1037 personer, 18–84 år.

OM World Animal Protection

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vårt arbete för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjligt utan våra gåvogivare.

Här kan du läsa mer om oss: www.worldanimalprotection.se

TEXT & BILD;

World Animal Protection Sverige. Licens: Medieanvändning