Att använda virke och listverk i olika byggprojekt kan vara en mångsidig och praktisk lösning. Ofta handlar det om tryckimpregnerat virke. Om du är ute efter att hitta reglar, trall, spont, läkt eller lister, kolla här. Nedan kan du läsa mer om vad du kan använda de olika sakerna till.

Reglar

Reglar är något som används inom en mängd olika byggkonstruktioner. Det kan bland annat vara som stomme i väggar, tak och golv. Se till att de är raka och i rätt dimensioner för att säkerställa stabilitet och hållbarhet.

Reglar kan även användas för att skiljeväggar i inomhusutrymmen. Det ger möjlighet att anpassa rum och skapa olika avdelningar.

Trall

Trall är något du oftast har ute, så detta är bra om det är ett tryckimpregnerat virke. Trall passar riktigt bra för att skapa uteplatser, altaner eller trädäck. Genom att välja tryckimpregnerat trä ökar du motståndet mot fukt och röta.

Trall är också lämpligt runt pooler, då det ger en halksäker yta och är tåligt mot väder och vatten.

Spont

Spont används ofta för att klä in husfasader och ge en dekorativ yta. Det är viktigt att behandla sponten för att skydda mot väder och vind. Spont kan även användas för olika inomhusprojekt, som väggpaneler eller takbeklädnad, för att ge ett rustikt och charmigt utseende.

Läkt

Läkt används som underlag för tak- och fasadmaterial. Det ger ventilation och skapar en jämn yta för att fästa täckmaterial. Läkt kan även användas som underlag för väggmaterial, särskilt när man vill skapa en luftspalt mellan isolering och yttervägg.

Lister

Använd lister för att ge en snygg avslutning vid golv, tak och vägganslutningar. Det kan ge en mer polerad och professionell utseende. De passar även bra för att dölja fogar och skarvar, vilket ger en mer färdig och enhetlig yta.

Välj rätt virke

För att säkerställa långvarig hållbarhet är det viktigt att välja rätt typ av virke för varje användningsområde och behandla det korrekt för att skydda mot väder och andra påverkansfaktorer. Följ tillverkarens rekommendationer och branschstandarder för installation och underhåll av virke och listverk.