Ansvarsfull turism handlar bland annat om att skydda naturens ekosystem. På Kanarieöarna finns Europas rikaste mångfald av valar och delfiner men för att bidra till en hållbar turism är det viktigt att hålla utkik efter ”Blå båt”-märkningen för valskådning i den kanariska skärgården.

Kanarieöarna har en rik marin miljö och är den enda platsen i Spanien där arter som kortfenad grindval, vitfläckig delfin och bardval regelbundet observeras. Så många som 28 olika typer av delfiner och valar kan ses här. Detta gör Kanarieöarna till ett populärt maritimt besöksmål där man kan studera några av havets största varelser på nära håll.

Håll utkik efter den ”blå båten”

Det finns många båtutflykter på Kanarieöarna där valar och delfiner kan skådas. Om du vill säkerställa att arrangören arbetar på ett hållbart sätt ska du leta efter märkningen ”blå båt” (barco azul på spanska), vars logotyp normalt är placerad på en gul flagga.

”Eftersom valsafari är en populär aktivitet finns en risk att det samlas för många båtar på samma plats, vilket har en negativ inverkan på marina däggdjur. Dels kan den livsviktiga kommunikationen mellan djuren försämras på grund av motorbuller, dels kan det leda till att de simmar in i båtar och kommer till skada”, säger Elsa Jiménez, chef för Cram Foundation, en ideell organisation som har skyddat Spaniens marina liv i 25 år.

En hållbar upplevelse i praktiken

Här är de aktuella reglerna för valskådning med ”blå båt”-certifiering:

  • Besökare får inte mata eller simma med djuren.
  • Båtar måste hålla ett säkerhetsavstånd på 60 meter och närma sig djuren långsamt.
  • Båtar bör undvika plötsliga riktningsförändringar.
  • Båtens hastighet ska hållas till ett minimum.
  • Samspelet med djuren bör inte pågå längre än en halvtimme.
  • Besökare uppmanas att vara tysta när de befinner sig i närheten av valarna och delfinerna.
  • Om det finns en ansamling av båtar bör dessa skingras.
  • Båtar bör avlägsna sig från området om de ser att djuren är stressade.

 

Valarnas välbefinnande

Ansvarsfull valsafari handlar alltså mer om försiktighet och respekt för djur och natur än om ett strikt förbud.

”Vi måste komma ihåg att det här är en upplevelse och aktivitet som potentiellt kan utbilda och öka medvetenheten om stora däggdjurs liv och roll i ekosystemet. Forskare har en nyckelroll. Genom deras kunskap har vi en god förståelse för djurens beteende och kan bättre bedöma deras beteendemönster och agerande”, säger Elsa Jiménez.

Det är också viktigt att Kanarieöarnas många besökare tar ansvar för sitt eget beteende under semesterresan. Ansvarstagande och en tydlig lagstiftning kommer bidra till att människor även i framtiden kommer kunna glädjas åt ett rikt marint djurliv.

Om Kanarieöarna

Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren. Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera.

Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning.

Relaterade länkar

Läs mer om valskådning på Kanarieöarna

Text & Bild

Text; EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation
Bilden; Späckhuggare på Kanarieöarna. Upphovsrätt: Canary Islands Tourism. Licens: Medieanvändning