I mars bjuder SalzburgerLand in till en extraordinär upplevelse för skid- och matentusiaster. Skid- och vinveckan i Hochkönig startar den 9 mars och kulminerar i en oförglömlig gondolmiddag, där Natrunbahn-gondolen förvandlas till en gourmetrestaurang.

Samtidigt startar de populära Falstaff Culinary Ski Days den 7 mars, där spännande skidåkning möter gastronomiska höjdpunkter med kända kockar och specialkomponerade menyer.

Den första omgången av Falstaff Culinary Ski Days i mars 2022 vittnade om fullbokade evenemang och aktiviteter, en trend som upprepades under samma vecka i 2023. Årets evenemang äger rum helgerna 7–10 mars på Schmittenhöhe samt 14–17 mars 2024 på Glacier Kitzsteinhorn. På Falstaff Culinary Ski deltar flera kända kockar, däribland prisbelönta Viktoria Fahringer som är Österrikes yngsta kocktalang. I fjol var även TV-kocken Frank Rosin en av kockarna på den långa listan av prominenta gastronomi- och matlagningsexperter.

”Zell am See-Kaprun arbetar med mat och kulinariska upplevelser som ett strategiskt handlingsområde för regionens attraktionskraft. Falstaff Culinary Ski Days är en av många viktiga produkter vi kan erbjuda våra besökare och som vi är otroligt stolta över. Premiärhelgen för två år sedan resulterade i helt slutsålda evenemang, positiv feedback och nöjda deltagare”, säger Manuel Resch, chef för Zell am See-Kapruns turistorganisation.

Den andra helgen av Falstaff Culinary Ski Days inleds i år den 14 mars med kocken Viktoria Fahringer, vid Schloss Kaprun. Den unika medeltida miljön och Viktorias specialutformade meny skapar tillsammans receptet för en oförglömlig kväll full av gastronomiska upplevelser i toppklass. Fredagen den 15 mars är temat ”Ladies’ Taste” och under denna dag öppnar två framstående kvinnliga gastronomer från Österrike upp köket på restaurant Gipfel som är beläget på 3,029 meters höjd. Kockarna är Theresia Palmetzhofer, som utsågs till ”Årets Kvinnliga Kock” 2023, samt Pia Strehn, känd som Österrikes Miss Rosé. Lördagen den 16 mars tar evenemanget ”Wine Flight & Tapas Delight” plats, där fyra stationer erbjuder provsmakning av Österrikes finaste viner ackompanjerade av regionala smårätter och delikatesser.

Gondolen förvandlas till restaurang

Även i den populära skidorten Hochkönig är det en fullspäckad kulinarisk kalender under mars månad. Några av höjdpunkterna man inte bör missa är:

  • Skid- och vinveckan (9–16 mars): Sex gourmetrestauranger, Deantnerin, König&Kuh, Steinbockalm, TOM Almhütte, Wiesenstadl, Karbachalm och Tiergartenalm deltar i skid- och vinveckan som kombinerar gastronomi och vintersport. Ett brett utbud av österrikiska viner och lokala rätter blir pricken över i:et för upplevelsen.
  • Skihüttenroas (10 mars): På med skidorna, åk nedför pisterna och ta paus vid alpstugorna. Här spelas det traditionell akustisk folkmusik framförd av lokala musiker, under en dag som präglas av tradition och nostalgi.
  • Gondolmiddag (15 mars):Förstklassig mat och svårslagen utsikt kombineras när Natrunbahns 35 gondoler i Maria Alm förvandlas till en svävande gourmetrestaurang med plats för mellan 6–8 personer i vardera gondol. Vid varje stopp serveras gästerna serveras mat och vin från Strommer kvalitetsviner. Kvällen avrundas med dessert och livemusik i TOM Almhütte.
  • Alpine Craft Festival (21–23 mars): Föga förvånade riktar sig detta evenemang till ölälskare med fokus på hantverksöl. ”Beer & Dine” startar festivalen med provsmakning av hantverksöl och tillhörande rätter. Festivalen fortsätter med ”Alpine Craft Night on the Mountain” på TOM Almhütte med österrikiska specialiteter, shower och livemusik. Festivalen avslutas i skidområdets stugor med bryggmästare och DJ:s.

info

Om SalzburgerLand

SalzburgerLand är svenskarnas favoritdestination för skidsemester i Österrike. Regionen inkluderar de populära skidorterna Hochkönig, St. Johann in Salzburg, Skicirkus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Obertauern, Zell am See-Kaprun, Wagrain och Salzburger Saalachtal. SalzburgerLand har mer än 2 000 kilometer pister i olika svårighetsgrader och över 280 000 hotellbäddar.

Läs mer om SalzburgerLand här: www.salzburgerland.com/en/

 

Text; EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation
Bilden; I SalzburgerLand bjuds det på skidåkning såväl som gastronomiupplevelser i toppklass.
Upphovsrätt: Schmittenhöhebahn AG. Licens: Medieanvändning