I mitten av september kommer sjöslätten vid Kalmar Slott att fyllas av ståtliga hästar och modiga riddare. Den 13–15 september är det nämligen premiär för Tornerspel på Kalmar Slott – med Sveriges ledande riddarsällskap, medeltidsmarknad och prova på-aktiviteter för barn.

Under tre dagar kommer besökarna att få kliva rakt in i historien. Närmare bestämt in i en tid av riddare, äventyr och spännande tornerspel. Tornerspelen uppkom under medeltiden, som ett tillfälle för riddarna att träna och visa upp sina färdigheter på häst och med lans. Även under Vasakungarnas tid hölls tornerspel vid Kalmar Slott, något som kommer att uppmärksammas under evenemanget.

Det sägs att det hölls tornerspel på Kalmar Slott redan 1276, på Magnus Ladulås bröllop. Vi vet också att både Gustav Vasa och Erik XIV var förtjusta i tornerspel, så det är roligt att kunna erbjuda det här på Kalmar Slott igen, säger Johanna Algotsson, evenemangsansvarig på Kalmar Slott.


Flygbild över Kalmar Slott. Foto: Jean-Pierre Valpiani. Upphovsrätt: Jean-Pierre Valpiani – Licens: Medieanvändning

Tornerspelen inleds på fredagskvällen med en eldshow och tornerspel utanför Kalmar Slott. På lördagen och söndagen hålls sedan sammanlagt tre shower till på sjöslätten, där besökarna får uppleva spännande tornerspel med riddare till häst. På plats finns Torneamentum, som är Sveriges ledande riddarsällskap och bland annat medverkar vid Medeltidsveckan på Gotland.

Under helgen kommer det också att finnas möjlighet att besöka en medeltidsmarknad på yttre borggården, där det även anordnas flera äventyrliga barnaktiviteter, till exempel ponnyridning. Svarte Riddaren och flera andra karaktärer från Barnens Slott kommer att finnas på plats för aktiviteter, lekar och mingel.


Tornerspel på Kalmar Slott, med riddarsällskapet Torneamentum. Foto; Therese Hübner – Licens: Medieanvändning

Tornerspelen blir ett bra tillskott till Kalmars evenemangsutbud och en attraktiv anledning att komma hit när sensommaren är på väg att gå över i höst. Vi kan lova att det kommer att bli spänning och show, inte minst eftersom Sveriges äldsta och mest kända tornerspelssällskap kommer att delta, säger Ida Qvarnström, projektledare på Destination Kalmar.

OM Destination Kalmar
Destination Kalmar utvecklar, profilerar och marknadsför Kalmar som destination i samverkan med näringslivet och Kalmar kommun. Vi bidrar till att Kalmar är en attraktiv plats året runt både för invånare och besökare.

För mer information, se:
kalmarslott.se

Text; Destination Kalmar
Bilden överst; Tornerspel på Kalmar Slott med hästar och riddare! Foto; Therese Hübner – Licens: Medieanvändning