Upplev Warszawa: En omfattande guide till Polens huvudstad

Välkommen till Warszawa, staden där det gamla möter det nya i en levande blandning av upplevelser och med den ständigt närvarande historien och kulturen.

Inbäddad i bankerna vid floden Wisla lockar Polens huvudstad resenärer med sitt rika arv, dynamiska stadskvarter och gömda guldkorn som bara väntar på att bli upptäckta. Vare sig du är en historieälskare, kulturentusiast, naturälskare eller är på jakt efter ett nytt äventyr så har Warszawa något speciellt för alla.

Utforska Warszawas historia – I fotspåren av stadens motståndskraft

Warsaw Rising Museum: En resa genom mod och tapperhet

Börja ditt utforskande av stadens rika historia på Warsaw Rising Museum, gå hit och fördjupa dig i den starka historien kring Warszawas motståndskraft. Genom interaktiva utställningar tillsammans med fynd och objekt från perioden uppmärksammas man som besökare över det  mod och uppoffringar som behövdes av de boende i Warszawa, under ett av de mörkaste kapitlen i Europas historia.

Kungliga slottet och St. John’s Archcatherdral – två ikoner från Polens historia

Det är som att gå tillbaka i tiden när man besöker det kungliga slottet och St. John’s Arch Cathedral, två ikoniska landmärken som vittnar om Polens kungliga och religiösa arv. Man fascineras av de här två mästerverken i arkitektur och av dess historier om kungligheter och helgon som har format Warszawas identitet.

Warsaw Ghetto Memorial – En plats att hedra minnen från förr

Visa uppskattning för den starka livskraften hos Warszawas judiska samhälle på Warsaw Ghetto Memorial. De stillsamma omgivningarna ger utrymme för reflektion över motståndskraften som behövdes och tragedin som de genomled under en av de mörkaste perioderna i mänsklighetens historia. Minnesmärket står som ett bevis på den uthållighet och styrka som kommer till människor i en tid med svåra motgångar.

Kulturella upplevelser – Museum med musik och konstskatter

Frederic Chopin Museum: En genialisk symfoni

Utforska Chopins liv och arv genom en musikalisk resa på Frederic Chopin Museum. Med en imponerande samling blandade föremål, noter och instrument kan du utforska melodier skapade av en av Polens älskade kompositörer.

National Museum: En riktig konstskatt

Polens National Museum hittar du i Warszawa, en plats med en stor omfattande samling av både polsk och internationell konst. Från renässansens mästerverk till dagens moderna verk, upptäck bredden av konstnärliga uttryck som pryder väggarna på den här kulturella institutionen.

Neon Museum: Warszawas visuella arv

Neon Museum i stadsdelen Praga är som en egen värld av färg och retro charm. Här kan du se de färgstarka neonskyltar med udda designer och nostalgiska symboler som alla en gång prydde Warszawas gator. Ett besök här ger en glimt av  Warszawas visuella arv.

Vacker och avslappnad miljö: Utforska Warszawas naturliga skönhet

Łazienki Park: En grön oas i stadens hjärta

Ta dig till Warszawas gröna juvel Łazienki Park och få en paus från den livliga urbana energin. Promenera genom välskötta trädgårdar, majestätiska palats och ta in naturens lugn. Här kan du också få chansen att njuta av Polens musikaliska arv genom en Chopin konsert mitt i den lugna parken.

Wislas Boulevard: Återhämtning längs med floden Wisla

Det lockande med boulevarderna längs med Wisla är att uppleva stadens energifyllda atmosfär som möter den mäktiga och stilla floden. Här kan man hitta återkoppling i en stilla promenad och bli energifylld av kulturevenemang, boulevarderna erbjuder ett brett utbud av upplevelser både för lokalbefolkning och turister.

Skaryszewski Park: Stillhet i hjärtat av området Praga

Hitta tillbaka till lugnet och stillheten mitt bland grönskan i Skaryszewski Park. Parken ligger centralt i det historiska området Praga och besökare kan slappna av och ladda batterierna i den naturliga grönskan med till exempel en promenad eller picnic och njuta av den här dolda skatten i Warszawa.

Livfulla kvarter: Utforska Warszawas kreativa pärlor

Praga: Kreativitet möte autenticitet

I Warszawas hipsterkvarter Praga blomstrar det av kreativitet och charm! Street Art, det självlysande Neon Museum och den bohemiska atmosfären bidrar till att det här blivit ett område man måste passa på att besöka när man är i staden. Här möts innovation och tradition på bästa sätt.

Mariensztat: En pittorest fristad med historisk charm

Strosa runt på kullerstensgatorna i Mariensztat. Arkitekturen är tidstypisk för perioden från efter andra världskriget och den påminner om en tidigare era.  Den här platsen bara väntar på att bli upptäckt av de som söker nostalgi och autenticitet i hjärtat av Warszawa.

Zabkowska Street: Bohemisk och kreativ atmosfär

På Zabkowska Street möts kreativitet och historia i en härlig blandning. Från udda kaféer till uttrycksfulla gallerier, den livliga känslan ger en inblick i Warszawas artistiska själ. Gömda innergårdar, lokala kreatörer och udda upplevelser i den här energifyllda miljön är det som definierar Zabkowska Street.

Panoramautsikt: Fånga hela Warszawa från ovan

St. Anne’s Church Observation Deck: En vy över charmen från gamla staden

Nå nya höjder på St. Anne’s Church Observation Deck och ta in den imponerande panoramavyn av Warszawas gamla stad. När solen går ner i horisonten beundras besökare av de vackra kullerstensgatorna, medeltida spiror och flera hundra år gammal arkitektur som definierar den ikoniska siluetten.

Palace of Culture and Science: En symbol för Warszawas siluett

Ta dig upp över stadssiluetten och till toppen av Palace of Culture and Science – Warszawas mest ikoniska landmärke. Från utsiktsplatsen kan du ta in metropolens varierande arkitektur och urbana landskap med panoramavy.

Minnesplatser: Warszawas förflutna

Tomb of the Unknown Soldier: För att hedra uppoffringar och tapperhet

Få en stund för reflektion vid The Tomb of the Unknown Soldier, en hyllning till de modiga soldater som satte livet till när de försvarade frihet och självständighet. Hylla det som de offrade och deras arv i en tyst stund vid monumentet.

Gnojna Góra: Ett bevis på motståndskraft

Ta dig till toppen av Gnojna Góra och ta in Warszawas historiska siluett. Ett en gång övergivet sopberg – Gnojna Góra är som en symbol för Warszawas styrka, en stad som rest sig ur krigets aska och bevisar kraften i att hålla fast i hoppet.

Moderna sevärdheter: Warszawas nutida anda

Warszawas Sjöjungfru Staty: En symbol för frihet

Sjöjungfrun är en ikonisk symbol för Warszawa och statyer av sjöjungfrur med svärd i handen ses över hela staden. Från gatorna i Warszawas historiska gamla stad, till lugnet längs floden Wisla. Den tidlösa klassiska statyn sägs vaka över Warszawa och stadens invånare.

Polens Vodka Museum: En skål för tradition och arv

Lyft ett glas för den polska kulturen och arv på Polens Vodka Museum, där historia blir till liv genom destillation. Upptäck hemligheten bakom Polens mest kända spritsort, från det ödmjuka ursprunget till den globala hyllningen. Prova ett utbud av olika vodkasorter som har fångat essensen i den här uppskattade drycken.

Kulinariska upplevelser: Njut av Warszawas gastronomiska utbud

Pierogi: Dumplings med polska smaker

Upplev en kulinarisk klassiker på ett av Warszawas pierogi hak. Den här älskade rätten från det polska köket kan vara fyllda med allt från kött och ost till sötare med frukt.

Zapiekanka: Streetfood med en polsk twist

Zapiekanka är Polens egna variant på snabbmat. En macka gjord på krispig baguette med smält ost, svamp och med en variation av toppings kan man köpa från ett av Warszawas alla matstånd längs gatorna.

Zygmuntówka: En söt symbol för Warszawa

Den här desserten är uppkallad efter minnesmärket Sigismund Kolonnen (Kolumna Zygmunta). En mandelkaka med chokladmousse, syrlig tranbärssylt, vispad grädde och maräng. Den skapades för att tävla om att bli Warszawas officiella dessert, en tävling som Zygmuntówkan också vann.

Warszawa erbjuder en uppsjö av takbarer där man kan njuta av både fantastisk utsikt, drinkar och god mat.

  1. Loreta: På den sjunde våningen i PURO Warszawa Centrum så ligger den här cocktailbaren men fantastisk utsikt över staden. Här serveras spännande cocktails, lyxiga viner och hantverksöl. 2.
  2. Belle Epoque Champagne Bar: En intim och exklusiv bad på sjunde våningen av Hotel Bristol. Här sitter man i en lyxig loungemiljö och njuter av utsikten över Warszawas kända Royal Route.
  3. The Roof Sky Bar: Här på tjugoförsta våningen av Crowne Plaza Warsaw ligger deras Roof Sky Bar. Njut av läckra cocktails och ett internationellt kök medans du tar in vyn över staden
  4. Concept 13 Restaurant: En modern restaurang högst upp i DH Vitkac shopping center som har ett internationellt kök med en polsk twist.
  5. Moonsfera:  Ligger på sjunde våningen i Olympic Centre och utsikten ackompanjeras av ett internationellt kök.
  6. Panorama Sky Bar: Högt över staden på våning 40 i Warszawas Marriott hotell ligger den här baren som har en imponerande utsikt åt alla håll över stadens tak.
  7. Warsaw Novotel Hotel: Här finns det visserligen ingen bar men fantastisk utsikt från rummen och du ser även ut över staden när du använder hotellets gym
  8. Level 27: En väldigt populär takbar som är känd för sin levande atmosfär och såklart vyn över staden.

Från stadens tumultartade historia till dess livliga energi idag bjuder Warszawa in till en fängslande resa genom historia och kultur i en modern och spännande atmosfär. Med sitt rika arv, dynamiska sprudlande kvarter och stora bredd av besöksmål erbjuder Polens huvudstad en mängd upplevelser som bara väntar på att upptäckas och utforskas.

Vare sig du strosar längs med kullerstensgatorna i Warszawas gamla stadsdelar, provsmakar något gott från det polska köket eller om du tar in panoramavyer från någon av stadens alla takbarer så ger Warszawa ett löfte om äventyr, upplevelser och oändliga möjligheter till skapande av livslånga minnen. Påbörja din egen Warszawa-resa och upptäck stadens magi, där det gamla möter det nya och det finns en ny spännande historia runt varje hörn.

Relevanta länkar

Läs mer om Polen här!

Text & Bild

Text & Bilder; Polish Tourism Organisation