Man behöver inte alltid åka långt för att upptäcka nya semesterdestinationer. Bara en dryg timmes bilresa från den svenska gränsen, precis intill havet ligger finska Uleåborg. Staden är Finlands femte största och välkomnar sina besökare med en härlig blandning av maritim charm och pulserande stadsliv.

I Uleåborg väntar en fullspäckad sommarkalender. Dagarna är fyllda av olika familjevänliga aktiviteter, som besök på nöjes- och vattenparker, cykelturer och kajakpaddling längs flodmynningen.

Uleåborg är en kompakt stad som passar alldeles utmärkt att utforska till fot, på cykel eller varför inte med en kajak. Den natursköna omgivningen och avslappnade atmosfären speglar även av sig i invånarnas sätt att leva, och det är stort fokus på att ta det lugnt och njuta av ögonblicket.

Om somrarna är det mycket populärt att ta sig fram längs stadens många cykelvägar som slingrar sig genom parker och utmed med vattnet. De mysiga sommarkaféerna som ligger utspridda över hela staden är perfekta för en paus med en kopp kaffe eller något sött i solen. En rolig aktivitet är också att hyra en kajak eller SUP-bräda och utforska staden via vattnet.

Upptäck Nordens riviera

Bara ett kort stenkast från Uleåborgs centrum ligger Nallikari strand. Området brukar ofta kallas för ”Nordens riviera” och när du är på plats kommer du förstå varför. Här kan du övernatta på mysiga campingplatser, bo i en hemtrevlig stuga eller checka in på helt nya Nallikari Aalto Apartment Hotel som har fantastisk havsutsikt. Nallikari är en plats där hela familjen kan njuta av långa stranddagar som avslutas med mysiga restaurangbeskök. Vad sägs om italienska delikatesser på nyöppnade Bistoria Patio eller skandinaviska rätter på klassiska Nallikari Restaurant.

För sina lite mer äventyrslystna gäster erbjuder Nallikari Safaris en mängd olika kajak- och cykelturer. Man kan även hyra traditionella finska Jopo-cyklar. Nallikari är känt för sina vackra solnedgångar och strandpromenader, och är ett populärt resmål som uppskattas av både lokalbefolkning och turister.

Läs mer här!

Ringvägen Pohjola Route bjuder på en allt i ett-upplevelse

Uleåborg ligger längs Pohjola-rutten, som sträcker sig längs Bottenviken ända till Lappland. Rutten är ett utmärkt sätt att utforska olika delar av norra Finland under samma resa. Oavsett om du är intresserad av kust och skärgård, de vackra skogarna och floderna eller de majestätiska fjällen så kan Ringvägen Pohjola Route erbjuda detta. Här får du uppleva den finska naturens mångfald på ett och samma ställe, lära känna stränder, världskända heder och nationalparker. Du kan resa längs Pohjola-rutten med bil, husvagn, cykel eller kollektivtrafik.

Mer info om sommar i Uleåborg hittar du här!

Text & Bilder

Text & Bilder; Visit Oulu