Gå på vinprovning, utforska historiska slott och herrgårdar eller var med och slå världsrekord i en mass-kyss. Här listar vi några roliga tips på vad du kan hitta på i Estland under maj månad.

Kissing Tartu – var med och slå ett världsrekord

Skulpturen och fontänen ”The Kissing Students” är en av Tartus mest kända symboler. Fontänen har stått på samma plats sedan 1948, och sedan dess har nygifta par besökt och badat i den för tur. Skulpturen skapades 1998 som en hommage till detta.

Det romantiska tema som ligger över Tartu hyllas ytterligare sig då man den 18 maj kan uppleva evenemanget Kissing Tartu. Detta är en del av programmet som erbjuds i sambans med att Tartu är Europas kulturhuvudstad 2024.

Eventet är till för att uppmärksamma kanske det viktigaste i världen – kärlek. Dagen kommer att erbjuda en mängd olika aktiviteter vars syfte är att sprida kunskap och medvetenhet om sexuell hälsa till möjligheten att delta i världsrekordet för flest kyssar samtidigt! Världsrekordet kommer att vara tonsatt av en konsert med tidigare Eurovision Song Contest deltagare och väntas att dra över 10 000 besökare!

Läs mer om Kissing Tartu här

Utforska oupptäckta vinrutter

Estlands något okända vingårdar är väl värda ett besöka av alla vinälskare som vill utforska den växande vinturismen i landet. Estlands klimat skapar förutsättningar för vingårdarna att fokusera på druvor som gärna växer med lite svalare förhållanden och närheten till Östersjön påverkar vinerna genom att ge dem en uppfriskande, krispig och mineralisk smakprofil.

Att ta en tur längs en av landets vinrutter är perfekt för de som söker en ny typ av smakupplevelse.

Läs mer och planera din rutt här

Bo kungligt i vacker natur

Varför inte sätta lite guldkant på din resa till Estland och bo på något av landets vackra slott eller herrgårdar? Med lyxiga spa-anläggningar, välkomponerade middagar och vackra naturupplevelser är den estländska landsbygden ett perfekt resmål för en helg av total njutning. Här är ett par tips på lyxiga boenden.

Pädaste

Boka en helg här för avkopplad lyx. Herrgården ligger vackert beläget omgiven av grönska och med utsikt över vattnet. Pädaste ligger endast två timmar från Tallinn och vill man lyxa till det ännu mer kan man boka herrgårdens egna limousine service som hämtar en på flygplatsen. Ett extra tips är att komma hit i början av juni när den exklusiva vita sparrisen skördas och hela menyn är dedikerad till denna delikatess.

Cantervilla Slott

Högt beläget vid en sjö inbäddad i kuperad grönska ligger detta sagoslott. Rummen är vackert inredda med antika möbler och i det tillhörande spat finns flera olika typer av bastu-upplevelser att välja mellan. Estland har en lång bastutradition och för många ses det fortfarande som en stor del av landets identitet.

Slottet har även en tillhörande lekpark, vilket gör det perfekt för en dagsutflykt med familjen.

Läs om fler av Estlands slott och herrgårdar

Medfinansierat av Europeiska unionen.

OM Estland

Estland är det självklara valet för den som vill uppleva ett land i sin egen takt. Få en djupare koppling till dess natur, historia, traditioner och lokala kulturer. Att resa till Estland innebär att ha all tid i världen: dåtid och framtid kolliderar i varje sväng. Gamla traditioner möter digital kreativitet. Den lilla nationen med ett öppet sinne och öppna ytor ger sina besökare den tid de behöver för att få kontakt med landets rötter och skapa meningsfulla stunder. Välkommen att besöka Estland. Det är dags!

Relevanta länkar

Läs mer här: visitestonia.com

Text & Bilder

Visit Estonia – Licens för media