20 juli kommer Sveriges vackraste cykellopp gå i mål i Ramundberget för elfte året. Nytt för i år är att i samband med detta kommer en cykelfest i dagarna tre med aktiviteter, underhållning och minimässa att hållas i Ramundberget 18-20 juli.

Fjällturen är ett av Sveriges största och mest populära cykelevenemang där en härlig blandning av glada motionärer, några av Sveriges mest kända idrottsprofiler och elitcyklister samsas längs den vackra banan. Uppemot 2000 deltar under cykeldagarna som innehåller huvudloppet MTB 46 km, 35 km eller 12 km lördagen 20 juli. Dessutom arrangeras ett triallopp den 17 juli uppe på fjället samt ett landsvägslopp den 18 juli i Tänndalen.

Banan går på fina stigar i en unik högfjällsmiljö med vackra vyer. Loppet startar i Funäsdalen och målgång är i Ramundberget. Banan är tekniskt lättcyklad men de längre sträckorna har branta utmanande stigningar. Delar av banan är endast öppna för cykling på tävlingsdagen. Kvällen innan har man dock möjlighet att gå igenom banan med Anders Södergren, en av Sveriges mest folkkära och meriterade idrottare med flera skidmedaljer från OS, VM och SM samt vinst i TV-programmet Mästarnas Mästare och numera duktig cyklist.


Bilden; Pumptracken på Fjällgårdsbanan i Ramundberget. Foto: Rickard Bergstedt – Licens: Medieanvändning

I samband med Fjällturen erbjuds mängder med aktiviteter för deltagarna, deras familjer och åskådare i Ramundberget. Under tre dagar kan man ta del av afterbike med liveband, barbecue och dryck i festivaltältet, hillclimbtävling, guidade turer på fjället, mek-clinics, kvällsöppna liftar, en minimässa med cykelleverantörer och Mickelinas barncykelrace med mera.

Vill man vila från cykelbanan finns även möjlighet att spela discgolf, cykelfilmsvisning, kanotturer, Via Ferrata-klättring och mycket mer.

Cykling i Ramundberget

 

Den liftburna cykling som Ramundberget erbjuder passar alla, även de riktigt unga cyklisterna. Välj mellan fartfylld cykling i flowleder, vindlande fjällcykling i cross-countrystil och slingrande lands- eller grusvägscykling. I år presenteras en ny röd led i cykelparken, Leffes. Totalt erbjuds 17 liftburna cykelleder samt ett teknikområde uppe på fjället, medan bykärnan har ett barncykelområde runt barnliften i Lillramis och en pumptrack utanför Hotell Fjällgården.

Funäsfjällen har likt vintersäsongen ett gemensamt liftkort för sommaraktiviteter. Med ett vidsträckt led- och stigsystem som tar andan ur de flesta är Ramundberget ihop med byarna Tänndalen, Tännäskröket och Funäsdalen en välrenommerad cykelarena för fjällcykling. Ramundbergets liftar öppnar för sommaren den 5 juli 2024.

OM RAMUNDABERGET

Ramundberget i Funäsfjällen (Härjedalen) är en genuin svensk fjälldestination som startade 1936 av äkta bondeparet Agaton och Brita. Här finns 30 mil längdspår, 47 nedfarter, 10 liftar, två barnområden, flera parker, fin offpiståkning i fjällskogsområden mellan backarna och optimala förhållanden för toppturer. Utöver detta finns också restauranger, lanthandel, Topsports sportbutiker mm. Äkthet, småskalighet och tradition är nyckelord som värnas om och behandlas med respekt oavsett om man kommer för att avnjuta skidåkning under vintern eller cykling, vandring eller något annat äventyr sommartid. Idag erbjuder Ramundberget totalt 2600 bäddar fördelat på hotell, lägenheter, stugor, vandrarhem samt campingplats.

Relaterade länkar

Fjällturen
Cykelfest i Ramundberget

Bilden överst: Fjällturen Mittåkläppen. Foto: Anders Robertsson – Licens: Medieanvändning