Från avancerade palmbladshantverk till rustik keramik; Kanarieöarnas kulturhistoriska arv och utbud av resurser har bidragit till den djupt rotade hantverkstradition som idag finns på ögruppen. Ta dig bortom turiststråken för att fynda de verkliga skatterna som Kanarieöarna har att erbjuda.

Att fynda unikt hantverk och souvenirer är inte bara ett nöje under semestern, utan även ett sätt att spara på semesterminnen som man kan glädjas åt på lång sikt. Kanarieöarna har en lång hantverkstradition, sprunget ur ögruppens naturliga resurser och kulturhistoriska arv och under en resa till Kanarieöarna kan du fynda exklusiva föremål att ta med hem eller ge bort till nära och kära.


Bilden; Breña Alta på La Palma – Av: Canary Islands Tourism. Upphovsrätt: Canary Islands Tourism

Kanarieöarnas karaktäristiska hantverk

På Kanarieöarna finns hantverk inom textil och trä men även palmbladshantverk, silkesvävnad, keramiktillverkning och smide, som är karakteristiska för ögruppen. Här används tekniker som bland annat användes av Kanarieöarnas urbefolkning, guancherna. Guancherna levde i stamsamhällen och hade en välutvecklad hantverkskultur. De utvecklade tekniker för att skapa keramiska föremål utan drejskivor, genom att rulla och forma lera för hand, och låta den torka i solen. De skapade praktiska föremål för dagligt bruk, såsom krukor och kärl, och dessa tekniker har levt vidare trots den kastilianska erövringen, som introducerade bränning i ugnar. Idag är dessa keramiska föremål populära som dekorativa objekt och speglar det rika kulturella och historiska arvet på Kanarieöarna. Hantverkskunskapen är nedärvd i generationer och på grund av ögruppens starka traditioner och kultur läggs det ner stor omsorg i varje hantverk.

Fynda det finaste hantverket

Nedan är en guide till några platser där du kan fynda kanariskt hantverk och unika lokala föremål att ta med hem.

  • 1.Keramik på La Gomera: I byn El Cercado på La Gomera kan du hitta verkstäder där vackra keramikföremål skapas med traditionella metoder utan drejskiva. Dessa tillverkas av lera utvunnen från ravinerna på ön, sand och röd järnoxid, som ger föremålen en karakteristisk röd färg. I byn finns även Centro de Interpretación Las Loceras, ett museum där du kan lära dig mer om hantverket och dess historia.
  • 2.Palmbladshantverk på La Palma: I Breña Alta på La Palma frodas palmerna, vilket har gjort kommunen till ett centrum för palmbladshantverk genom tiderna. Palmbladen används för att skapa allt från vackra hattar och väskor till praktiska korgar. Inom korgflätning används även andra lokala material, som råghalm och kvistar från björnbärsbuskar, som ger korgarna deras höga kvalité och kanariska karaktär.
  • 3.Knivar på Gran Canaria: Besök Guía på Gran Canaria för bäst chans att lägga vantarna på ett äkta traditionellt kanariskt hantverk. Kanariska knivar har sin egen unika design, med ett karaktäristiskt handtag gjort av ben eller horn. Materialet bearbetas till runda ringar med olika diameter som sedan sammanfogas för att ge handtaget dess vackra ovala form.

Om Kanarieöarna

Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren.

Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera.

Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning.

RELATERADE LÄNKAR
Läs mer om Kanarieöarna
info

Text & Bild

Bilderna; Bilden överst; Hantverk med Keramik på La Gomera 
Av: Canary Islands Tourism. Upphovsrätt: Canary Islands Tourism – Licens Medieanvändning
Text: EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation