5 dagar med islandshäst!

5 dagar med islandshäst!

Plats: Det fagra Österlen i Skåne, Södra Sverige

Österlen, Skånes sydöstra hörn, är känt för sin storslagna natur med milsvida sandstränder, djupa bokskogar, öppna fält och framförallt det unika ljuset som sägs bero på att landsänden omges av havet.

I detta fascinerande landskap har du chansen att närmre lära känna gudarnas häst; Islandshästen, med dess speciella gångarter tölt och flygande pass.
Ridningen sker dels i paddock där vi övar gångarter och grundläggande dressyr. Men även uteritter, på små grusvägar och skogsstigar i ett böljande och delvis vilt landskap, visar på bredden i islandshästens förmåga. Du upptäcker hur säkra på foten hästarna är och hur de uppskattar att ridas ute i det fria förtrollande landskapet.

fojehof5dgr
Foto: Fojehof.nu

Det är en minnesvärd upplevelse och det lätt att tänka sig att det var så här vi färdades för tusen år sedan!

Här på Österlen har Foje Hof Islandshästar funnits sedan 14 år tillbaka. På gården finns nu ett 50-tal hästar, varav ca 20 ridhästar för gäster. . Övriga är tävlingshästar, dräktiga ston, föl, unghästar och saluhästar. Det som alla har gemensamt är tölten och att de är positiva, trevliga och väluppfostrade. .
Foje Hof innehas av Þórir “Foje” Steindórsson, tävlingsryttare, hästtränare och tillika isländsk sadelmakare med mästarbrev och hans svenska sambo Eva Warelius. Eva är ursprungligen arkeolog, men har även arbetat mycket med pedagogik och är ansvarig för ridskolan. Dottern Agnes är också engagerad i verksamheten samt i hästarnas och gårdens skötsel.

Veckans program (med reservation för ändringar)

Måndag
Ankomst till Foje Hof mellan kl 13.00-14.00. Efter det att du installerat dig i gästhuset möts alla deltagarna för en gemensam välkomstfika. Under denna berättar ni om era ridkunskaper så att vi kan välja ut en lämplig häst. Därefter är det dags för det första ridpasset på ca 2 timmar. Det börjar med instruktioner i paddocken för att sedan fortsätta ute i bokskogen. På kvällen serveras en tidig gemensam middag med svensk grundton. Sedan följer en teorilektion. För de som vill och orkar kan resten av kvällen ägnas åt ”heítur-potturin” (badtunnan) utomhus med 380C vatten.

Tisdag
Dagen inleds med frukost innan det är dags att hämta hästarna, rykta, sadla och vara klar till dagens första ridpass kl 10.00. Lektionen sker i paddock och ägnas åt lösgörande och samlande övningar som sedan leder fram till töltträning. Efter lunchen blir det ännu en omgång med teori innan dagens andra  ridpass börjar med övningar ute i det fria. Middagen rekommenderar vi att du avnjuter på någon av de berömda restauranger som finns i närheten, bl a Buhres fisk, Brösarps gästgifveri, Fridens pizzeria (ingen vanlig pizza här inte!), Kronovalls vinslott eller La Flambée. Möjlighet finns att laga egen middag på plats. Åter hemma står tunnan redo för ett bad.

Onsdag
Förmiddagens ridning ägnas åt ytterligare dressyr och gångartsövningar. Efter lunch, och när hästarna fått några timmars vila, startar eftermiddagens uteritt då du får möjlighet att mer självständigt praktisera det du redan lärt dig. Även denna dag föreslår vi att du äter ute. Börjar kroppen kännas stel efter all ridning gör ett kvällsbad i ”heítur-potturin” underverk.

Torsdag
Alt 1. Efter frukost börjar vi långritten mot havet. Men innan vi är framme där har vi ridit förbi mossar och kärr, över hedar och längs med ekdungar. Vi äter en enkel grillad lunch på väg mot (eller eventuellt vid havet) på Ravlunda. Längs med strandkanten och havet rider vi ytterligare några km söderut innan vi når dagens mål; Haväng. Här väntar en hage åt hästarna och en taxi som tar oss åter till Foje Hof för natten.

Alt 2. Långturen går till Maglehems ora, en stor bokskog med mycket vilt och ingen biltrafik. Det är goda utsikter att få se både rådjur, glador och annat vilt. Under ritten kommer vi både förbi och genom många av de natur- och  kulturområden där Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta” spelades in. Det är bland annat sanddyner från istiden, en bäckravin och en trolig boplats från bronsålder. Även här bjuds det på lunch ute i det fria.

För båda alternativen gäller att denna sista kväll äter vi tillsammans en middag som tillagats av lokala produkter från Lillehems Utegrisar!

Fredag
Alt 1. Taxin tar oss tillbaka till hästarna efter det att vi ätit frukost. Ritten hemåt startar längs med havet, viker av inåt land och rundar Drakamöllans naturreservat för att fortsätta norrut tillbaka till gården.

Alt 2. Nordens sista vildmark ligger på Linderödsåsen. Dagen ägnar vi åt att utforska denna utpost från forna tider. Det är djupa granskogar som emellanåt lättas upp av lövskog. Här lever älg och vildsvin. Det är mossar och kärr, stenar och slingrande bäckar. Här sätts hästarna balansförmåga verkligen på prov.

Någonstans på färden stannar vi och äter medhavd lunch. Vi räknar med att vara åter på Foje Hof ca kl 16 där vi avslutar veckan.

Val av ridväg de två sista dagarna avgörs av väderleken samt av militärens övningar.

SVENSKA till DANSK: frukost = morgenmad,  lunch=frokost, middag = aftensmad

Fakta:
Hästarna Islandshästar med en mankhöjd på i snitt 138 cm. De är väluppfostrade och lätthanterade. Alla med bra tölt. Både 4- och 5-gångare. De flesta är födda på Island, men på gården finns även svensk-, dansk- och tyskfödda hästar. Samtliga hästar lever naturligt i flockar på stora ytor och går ute året runt.

Boende?
Vårt gästhus ligger i anslutning till Foje Hof som är en traditionell fyrlängad skånegård. Gästhuset har 4 bäddar på ett sovloft, 4 bäddar i våningssängar i kombinerat sov/vardagsrum, kök, toalett, dusch. Lakan och sänglinne ingår. Badtunna utomhus.

Antal deltagare?
6-8 st

Ridvana
God (ej nybörjare)

Innehåll?
Ridning mån ca 2 tim, tis-ons 3-4 tim, tor-fre ca 5 tim. Teori 3 tim. Boende 4 nätter i vårt gästhus. Frukost tis-fre, lunch tis-fre, middag mån och tor inkl dryck.

Språk?
All undervisning sker på svenska och eventuellt engelska om så behövs.

Lämpliga kläder?
2 par ridbyxor, långkalsonger, oömma jackor (en varm och en tunnare), riktigt täta regnkläder, badkläder, ulltröja, 4-6 par varma och sköna sockor, jodhpurs eller ridstövlar, gummistövlar, inneskor, minst 2 par handskar, eventuellt en midjeväska. Ridhjälm kan lånas.

Resa hit?  Vägbeskrivning på svenska eller danska på hemsidan, se nedan.

När?
Kan bokas  1 mars – 31 maj samt 17 aug – 31 okt

Pris?
7.900 SEK
Ingår ej  Resan till och från Foje Hof.

OBS! Alla priser;
(Med reservation för att prisbilden kan ha förändrats sedan denna presentation lades upp på Hittaupplevelse.se. Kontakta företaget för aktuella priser eller se hemsidan nedan..)

Middag
tis-ons.

Boende?
Eventuellt boende på annan plats.

Information & bokning
Foje Hof islandshästar
Tel inom Sverige: 044-35 13 14
från utlandet: +46 44 35 13 14
Adress: Lökarödsvägen 500
S-297 95 DEGEBERGA

E-post: fojehof@telia.com

OBS!
All ridning sker på egen risk.

Mer information: http://www.fojehof.nu/

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land