Årrenjarka Fjällby – Vilt, Vackert, Vilsamt!

Årrenjarka Fjällby är en helt underbar upplevelse såväl sommaren som vinter

Årrenjarka Fjällby – Vilt, Vackert, Vilsamt!

Foto; Årrenjarka Fjällby

I Årrenjarka Fjällby,  som är en helt underbar upplevelse såväl sommaren som vinter, kan du bo bra och äta gott. Helt enkelt njuta av livet. En plats att slå sig ned på, en plats att stilla sig lite i. Eller en plats för aktiviteter och äventyr. Årrenjarka betyder Ekorrudden på samiska och är en naturskön plats, en udde i fjällsjön Saggat, granne med världsarvet Laponia och nationalparken Sarek. Här vid fjällkanten är vi vana med läckra råvaror och genuin lappländsk mattradition. Till det lägger vi modernt matkunnande och fantasi och vågar utlova många måltidssensationer med njutning för både syn och smaksinne. Vi har också fullständiga rättigheter med passande drycker på menyn. En viktig del av måltiderna är vår behagliga atmosfär, vare sig du äter i restaurangen eller vår åttakantiga timmerkåta med öppen eld. Att måltidens bakgrund består av en hisnande fjällvärld får du på köpet.

ÅRSTIDERNA

Varje årstid har sin tjusning i Årrenjarka. Får vi bjuda på pastellfärgade, snötyngda vinterdagar. Norrsken och tystnad. Glid ut ljudlöst på skidor eller nå hisnande fjälltoppar med hundspann eller snöskoter. Eller kanske sitta i vårvintersol och locka röding och harr att hugga i pimpelhålet. Eller kom hit i juni och njut av blommande tibast, lappljung och smörboll. Från Årrenjarka når du sommarfjällen på vandringsstigar och Kvikkjokk med sitt kända delta. Sjön Saggat väntar på paddling och fisketurer. Som om det inte skulle räcka, lockar vi gärna med fjällbjörkskog brinnande i höstens alla färger. Inget år är det andra likt i fråga om väder. Variationerna är stora. En sommardag i Sarek kan vara som en ljuvlig värmebölja medan snöstormen ryter dagen därpå. En aprildag i Tarradalen kan man färdas miltals på kall skare, medan man nästa dag kommer på sin höjd några hundra meter i varmt duggregn som löst upp snöytan.

BOENDE
Gillar du fjällutsikt eller sjöutsikt från fönstret är Årrenjarka rätta platsen för att slå dig ner ett tag på. Eller kanske platsen att starta eller avsluta en vandring i Kvikkjokksfjällen eller stället för konferensen. Vi är stolta över våra stugor. De nyare stugorna har eget kök, dusch, wc och TV. Några stugor har till och med egen bastu. Det finns också äldre stugor som är enklare. Totalt har vi 138 bäddplatser fördelade på 20 st 4-bäddstugor, 5 st 8-bäddsstugor och 2 st 9-bäddsstugor.

Välkommen till oss och ÅrreNjarka Fjällby!
Med lämningar ända från bronsåldern som vittnar om att Udden varit boplats under flera tusen år förstår man att här har det varit gott att leva. Omgiven av fiskrika sjöar och mycket vilt att jaga har livsbetingelserna för människorna som levt här genom årtusendena varit goda.


Gun Mannberg & Lars Lindqvist

1811 grundades här ett nybygge som fick namnet ÅrreNjarka och släkten Mannberg har drivit jordbruk här sedan 1820-talet.
De sista korna iväg våren 1969 och sedan dess har turismen  istället blivit den fasta inkomstkällan. Ännu finns ängsmarker och timrade förrådsbodar och ladugårdar som minner om den gamla tiden. I dag bygger vi som är femte generationen Mannberg vidare i Årrenjarka och satsar på turism i fjällmiljö med mat och logi och skapar nya äventyr för dig som besökare.
Fjällbyn ÅrreNjarka ligger efter den urgamla färdvägen mot fjällen och Norge. Här flyttade samer med sina renhjordar. Här har färdats vetenskapsmän alltsedan självaste Linné. Vi träffade kungar, nybyggare, gruvfogdar, präster och turister från när och fjärran. Alla passerade de Årrenjarka. Vi är vana att ge husrum och mat till människor på väg. Vi ser fram mot nya möten. Och vi vill gärna möta dig!

Gun Mannberg & Lars Lindqvist

Kontakt
Telefon: 0971 – 230 18
Mobil: 070 – 233 30 18

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


    kartan

    Årrenjarka 214
    962 02 Kvikkjokk