Bada på japanskt vis hos Yasuragi Hasseludden

När kroppen är ren är det själens tur

Bada på japanskt vis hos Yasuragi Hasseludden

Foto: Yasuragi Hasseludden

I den japanska kulturen är badet en urgammal ritual som kräver gott om tid och som sker i ett behagligt tempo. Innan du byter om berättar en badvärdinna om det japanska badet. Det är en ceremoni där det första steget renar kroppen, det andra själen. Du börjar i tvagningsrummet. En rad träbyttor och pallar står uppställda längs väggen. Det är där du tvättar dig. Gör små, långsamma rörelser mot hjärtat. Fyll sedan byttan med vatten, lyft den över huvudet och skölj. Om och om igen. När kroppen är ren är det själens tur. Sjunk ner till hakan i den heta källan i tvagningsrummet. Eller inled med en långsam simtur i den stora bassängen. Sedan, när du känner dig redo, kan du stiga ner i utomhuskällan. Allt skall gå i ett lugnt tempo.

Yukatan på Yasuragi
Precis som i Japan får du en yukata, en bomullsrock, när du kommer till oss. Den har du på dig när du befinner dig i det japanska badet, går på aktiviteter och behandlingar samt äter dina måltider. Under yukatan bär du alltid underkläder eller torra badkläder. Många av våra gäster tycker att det är bekvämt. Du behöver inte tänka på vad du ska ha på dig under din vistelse på Yasuragi. Yukatan är mörkblå med vita japanska tecken, fuku som betyder “tur och lycka” samt kotobuki som betyder “sann glädje”. Och det är just det vi önskar dig som gäst. Är du övernattande gäst ligger denna på ditt rum. Kommer du över dagen så får du en när du checkar in i receptionen. Yukatan får du naturligtvis behålla som ett minne av ditt besök på Yasuragi.

Yukatan i Japan
En yukata är ett traditionellt japanskt klädesplagg som kan bäras av såväl män som kvinnor. Till utseendet påminner en yukata om kimonon. Skillnaden mellan en kimono och en yukata handlar om vilket material de är gjorda av. En kimono är vanligen tillverkad i siden, medan en yukata är av bomull.

Ursprungligen klädde sig adelsmän och krigare i yukata efter ett skönt bad. När de japanska badhusen, sento, blev allt mer populära spred sig även användandet av yukata till allmänheten. I dagens Japan används en lite finare form av yukata, mer lik kimonon.

Kontakt:
Yasuragi Hasseludden
Bokning. Tfn: 08-747 64 00
Möten & grupper. Tfn: 08-747 63 00

Hemsida, bokningssida & E-post; Se nedan …

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


    kartan

    Hamndalsvägen 6
    132 81 Saltsjö-Boo