Bussresa från Sverige till Gibraltar

Rosa Bussarna åker från Sverige via bl.a. Frankrike och Portugal till Gibraltar

Bussresa från Sverige till Gibraltar

Vecka 1
När hösten har kommit till de norra delarna av Europa hoppar vi på vår rosa buss och styr kosan söderut och lämnar de kyliga vindarna bakom oss. Vi susar genom Danmark och tar oss till Nederländerna och första stoppet Groningen innan vi fortsätter till huvudstaden Amsterdam. Vi stannar två nätter i Amsterdam så du har gott om tid på dig att utforska tulpanernas stad. Det bästa sättet att lära känna Amsterdam är genom att ta en båttur på kanalerna eller genom att bara promenera runt i staden, sevärdheterna ligger alla i eller nära centrum. Besök gärna Van Gogh- museet, Albert Cuyp-marknaden (Europas största marknad), den flytande blomstermarknaden Bloemenmarkt och något av bryggerierna i staden, exempelvis Heineken Experience. Vill du smaka på Amsterdam så prova det mest holländska du kan äta: bitterballen (friterade köttbullar som serveras med senap), broodje haring (sillmacka) och vlaamse frite (pommes frites med majonnäs). För kvällarna och nätterna finns ett väl utbrett nattliv för nattsuddaren. Vi lämnar Amsterdam och tar oss till den belgiska huvudstaden Bryssel. Bryssel är en av de mest välbevarade städer sedan andra världskriget och ett paradis för alla gourmetälskare så passa på att njuta av god mat, belgisk öl och belgisk choklad innan vi rullar vidare i Belgien. Vi tar oss till den medeltida staden Brygge. En liten europeisk pärla med sina romantiska kanaler, byggnader av förgyllda torn och mysiga caféer. Stadskärnan är bilfri, och stadens fantastiska skönhet och kultur är lätt att uppleva till fots, med båt på de rofyllda kanalerna eller med häst och vagn på kullerstensgatorna. Mumsa på musslor, drick öl bryggda av munkar, smaka himmelska praliner och se en tavla av Michelangelo innan vi fortsätter resan söderut.

Vecka 2
Vi tar oss in i Frankrike och till Arromanches Les Bains som ligger vid den normandiska kusten. Här hamnar vi verkligen mitt i krigshistoriens centrum med massor av krigsmaskiner, monument och museiföremål att titta på. På stranden och i havet utanför Arromanches finns rester efter den konstgjorda hamnen Mulberry B. Besök gärna Landstigningsmuseet, som är det äldsta museet över D-dagen, det invigdes 1954. Utanför museet finns en del militär utrustning utställd. Vidare kan de som vill ta sig till den lilla byn Colleville-sur-Mer för att besöka den Amerikanska krigskyrkogården. Resan går vidare till vackra Mont-Saint-Michel, som blivit kallat för en av Frankrikes mest fascinerande syner. Det slottsliknande komplexet med kloster och klosterkyrka ligger högt uppe på ett berg på halvön Mont-Tombe mitt ute i Atlantens vatten. Mont-Saint-Michel är även en kommun och hela kommunen betraktas som ett världsarv enligt UNESCO och är en av de minsta i landet med sina 44 invånare (2009). Ibland blir Mont-Tombe en ö i och med att tidvattnet översvämmar den naturliga landbron som förbinder Mont Saint Michel med fastlandet. Platsen är en av Frankrikes mest populära turistmål. Vi rullar vidare till världens största vinregion och Frankrikes mest kända region vad gäller rödviner, nämligen Bordeaux. Bordeauxs vinproducerande områden sträcker sig över två stora floder och vid flodstränderna ligger en del magnifika slott som har stor betydelse för vinproduktionen. Varje slott har en egen vingård och årligen produceras här ca 44 miljoner lådor vin. Här får du absolut inte missa att smaka på några av Bordeauxs fantastiska viner. Själva staden Bordeaux är Frankrikes femte största och utmärks främst av en vacker stadskärna från 1700-talet. Sevärdheter i staden är Grand Theatre och det eleganta torget Place de la Bourse som inramas av två pompösa byggnader från 1700-talet: Palais de la Bourse och Hotél des Douanes. Resan fortsätter söderut och vi rullar in i Spanien och charmiga San Sebastián. Här kan du njuta av läckra matfrestelser och sol och bad på en av världens vackraste sandstränder, La Concha. Den långa, bågformade sandstranden och hamnen utgör det naturliga navet för folkliv och umgänge i San Sebastián. Bara några kvarter från strandromantiken finner vi en modern, pulserande storstad med shoppingdistrikt, museer, nattliv och andra sevärdheter. Dagen efter gör vi den heliga pilgrimsrutten från San Sebastían till katedralen i Santiago de Compostela Under vår färd kommer det antagligen bli tillfälle för oss att få svalka våra varma kroppar i Biscayabukten.

Vecka 3
Vidare går vår resa in i Portugal och till fotbollsstaden Porto, som är Portugals näst största stad. En modern hektisk industristad som är centrum för landets portvinsproduktion. I Porto blir det även möjlighet för bad och kultur innan vi tar oss vidare till det vackra Coimbra för att insupa lite mer kultur. Därifrån åker vi till Figuera da Foz och tillbringar några dagar med att slappa, sola och bada.
Vi rullar in i Portugals huvudstad Lissabon. Denna pulserande storstad är byggd på sju kullar och stoltserar med ca 300 soldagar om året. Lissabon är en mycket kuperad stad och vi använder oss av spårvagn, bergbana och hiss då vi tar oss igenom staden för att upptäcka Lissabons gatuliv, vackra mosaikfasader och välbevarade arkitektur. Portugal är landet för kakmonster och det finns en genuin bakelsetradition här, njut gärna av pastel de nata (varm vaniljbakelse) eller ovos moles (småkakor fyllda med söt äggkräm). När kvällen kommer kan vi ta oss Bairro Altos, Lissabons mysigaste barkvarter. Smala gränder med spindelvävslika graffitimålningar täcker fasaderna och här hittar du barer för alla vare sig du vill ha glammigt, ruffigt, jazzigt eller mysigt. Missa inte att prova några portugisiska viner innan vi rullar vidare till Lagos på Algarvekusten för att återigen bättra på solbrännan och bada i Atlanten. Lagos ligger på västra sidan av Algarvekusten och här breder underbara långa sandstränder ut sig. Stränderna är på sina ställen ibland så stora så att man får ha dem för sig själv. Områdena har därför också blivit en av de mest fotograferade platserna i Europa.

Vecka 4
Ett andra besök i Spanien väntar efter vårt strandslappande i Lagos och vi beger oss mot det vackra Sevilla. Alla har väl hört uttrycket ”Se Sevilla och sedan dö” som syftar på just det sköna och vackra i staden. Hade man sett Sevilla hade man sett allt, så gick resonemanget. Sevilla var ”världens huvudstad” under 1500-talet i och med att de hade monopol på handeln med Nya världen. Rikedomarna transporterades hit som spanjorerna lade beslag på i samband med upptäckten av Nya världen. Missa inte att besöka det vackra kungapalatset Reales Alcázares som bara måste upplevas, den halvcirkelformade byggnaden Plaza de España och såklart den mäktiga katedralen i Sevilla. Katedralen är världens största romersk-katolska katedral med en altartavla som anses vara världens största också. Guld och silver, dekorationer och fin konst i överflöd omgärdar katedralen och det påstås att Columbus grav ligger här. Nästa stopp blir den brittiska klippan och fortet Gibraltar där vi kan hitta Europas enda vilt levande apor. Vi tar en tur runt i staden och de som vill kan ta en guidad tur inne i fortet innan vi fortsätter till Andalusien och staden Tarifa som är beläget på Spaniens allra sydligaste spets. Här kan du kitesurfa, rida längs med de vackra stränderna, sola, bada och utforska Tarifas nattliv. Detta är sista stoppet i Europa och här säger vi hejdå till den rosa bussen.

Resan går att förlänga med besök i Marocko,

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


[contact-form-7 404 "Not Found"]

kartan

Gibraltar
100 Gibraltar