Canadensare och Ångbåt

Canadensare och Ångbåt

Plats: Mariefred, Stockholm,

Inte långt från Mariefred ligger det fridfulla men också spännande sjösystemet Marvikarna. Paddlingen genom de smala och långa sjöarna bjuder på en mäktig och varierande naturupplevelse, i kanske det mest vildmarkslika Sörmland kan erbjuda. Här utrustas du och din kamrat med kanadensare och matsäckskorg fylld med viltkött och grönsaker från trakten. När ni utforskat sjöarna i er egen takt, skjutsas ni till ångbåten Mariefred som tar er tillbaka till huvudstaden. Kanske ångbåtsbiff med ett glas vin i salongen får bli en värdig avslutning på en händelserik dag, ljusår från trafikkaos och storstadsstress. Om du inte har paddlat kanadensare tidigare lär du dig lätt tekniken. När? Välj dag som passar dig hela sommaren!

8
Foto: Stockholmadventures

Vildmark och smala passager i Marvikarna
Marvikarna har uppstått i ett system av trånga sprickdalar. Under vikingatiden, när vattenståndet var högre, utnyttjades sjösystemet flitigt som farled. I dag är hela sträckan inte farbar med båt, men ingenstans behöver du bära kanoten mer än 50 meter för att passera från en sjö till en annan. Färden börjar vid Åker i sjön Visnaren, där du paddlar omgiven av åkermark och vass. I söder börjar dock den bergiga terräng som sedan präglar resten av kanotleden.  Nästa sjö, Nedre Marviken, omges av barrskog på steniga stränder.  I norr slingrar sig dock leden i en smal kanal genom vassen och i mitten av sjön finns ett unikt bestånd av ormbunkar som är värt att stanna till vid. Vidare till Mellanmarviken som inte är inte bredare än 20 meter där sjön är som smalast. Och bergstupen är uppåt 60 meter höga! Även den sista sjön, Övre Marviken, kantas av höga stup som gör paddlingen dramatisk. Intill södra änden av sjön avslutas vår tur.

42
Foto: Pehr Bengtsson

Program
Cirka 8.00*: Tåg från Stockholm C till Läggesta. Vidare en kort busstur till Åkers Styckebruk där du blir hämtad av din värd Christer Andersson.
Cirka 10.00: Dags för sjösättning efter att Christer har berättat lite om trakten, Åkers Bergslag, samt om paddlingen du har framför dig.
10 -15.30: Du paddlar ut på de trolska, långsmala sjöarna – ibland inte mer än ett tiotal meter breda. Vid lunchtid tar du kanske ett dopp och dukar upp matsäckskorgen du fått med dig. Du har gott om tid innan att det är dags att fortsätta till Laxne där du ska vara senast halv fyra på eftermiddagen. Effektiv paddlingstid för oerfarna är max 4 timmar.
15.30: Skjuts till ångfartyget Mariefred.
16.30: Avresa från ångbåtsbryggan i Mariefred. Möjlighet till en god middag i salongen eller i solen på akterdäck.
20.00: Ankomst Stadshuskajen i Stockholm.

* Preliminärt vardagar 07.25, lördagar 07.50, söndagar 08.50.

Ångfartyget Mariefred avgår varje dag, utom måndagar, mellan den 9/6 och 16/8. Under tiden 24/5 – 7/6 och 22/8 – 5/9 bara lördagar och söndagar. Övrig tid sker återresan till Stockholm med tåg från Läggesta, med 200 kr lägre pris. Naturligtvis kan du under denna tidsperiod i stället välja att åka bil till och från Åkers Styckebruk.

43
Foto: Stockholmadventures

Fakta

Datum: varje dag, men se ångbåtstider ovan
Pris: 790 kr, barn 6-16 år 650 kr. Barn som tredje person i kanoten 350 kr, upp till 6 år gratis.
I priset ingår:
• kanot med utrustning
• matsäckskorg med lokal mat, vanligtvis vilt och grönsaker från Sörmland
• transporter från Åkers Styckebruk och till Mariefred (alternativt Läggesta under lågsäsong)
• ångbåtsbiljett till Stockholm
• utförlig information med karta.
Ingår ej: anslutningsresa till Åkers Styckebruk (1-1,5 tim från Stockholm, cirka 120 kr).
Deltagarantal: minimum två personer
Du bör ta med dig: regnkläder, badkläder, varm tröja (beroende på säsong och väder).
Lämplig tidpunkt: turen är bäst från början av maj till början av oktober, något beroende på hur tidig våren är. Missa inte de fina höstfärgerna i slutet av september och oktober.

Kontakt och bokning
Du kan ringa oss måndag-fredag, säkrast klockan 0900-1200 på telefon: 08-642 24 91
E-post: info@stockholmadventures.se

Mer information: http://www.stockholmadventures.se

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land