Diskobukten – I hjärtat av Grönland!

Hurtigruten erbjuder unika expeditionsresor till några av världens mest orörda & avlägsna farvatten

Diskobukten – I hjärtat av Grönland!

På Hurtigruten´s Grönlandskryssning utforskar vi den unika, spektakulära naturen och får lära oss mer om den fascinerande inuitkulturen. Träffa de gästvänliga människor som lever i det karga, arktiska landskapet och glid fram bland gigantiska isberg under midnattssolens ljus på väg mot höjdpunkter som Diskobukten. Utforska den orörda grönländska naturen och få inblick i inuiternas levnadssätt. Resan börjar och slutar på Island – passa på att uppleva mer av detta fascinerande land! Ta tillvara midnattssolens långa dagar för utforska Grönland.

Båten vi färdas med heter MS Fridtjof Nansen, den är byggd år 2020, tar 530 passagerare, är 140 meter lång, 24 meter bred och gör 15 knop. MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet till Hurtigrutens flotta, ett specialbyggt fartyg och nästa generations expeditionsfartyg. Hon kommer att utforska några av världens mest spektakulära platser. Vi gör landstigningar och arrangerar aktiviteter som kajakpaddlingar och vandringar så att du får chans att utforska världsberömda naturskatter. RIB-safari nära Camp Frieda. Hela 80 procent av detta fantastiska land är täckt av den inlandsis som ger upphov till det grönländska klimatet. Tillsammans utforskar vi allt från långa fjordar till grönskande ängar och hoppas få syn på valar, sälar och sjöfåglar längs vägen.

”Kalaallit Nunaat” – människornas land
Många anser att Qaqortoq är en av de vackraste städerna i Grönland på grund av sina färgglada hus och natursköna omgivningar. Qaqortoq är med sina 3 000 invånare den största staden på södra Grönland och enkel att utforska till fots. Du kan också följa med på någon av våra utflykter för att uppleva mer av natur och kultur. Qaqortoq ligger på en ganska brant sluttning med utsikt över det omgivande fjordsystemet. Staden upplevs bäst till fots, vilket säger något om hur liten den är. Vi går ut till den stora sjön Tasersuaq som är stadens vattentäkt. Promenaden längs strandkanten bjuder på överväldigande vyer och inger respekt för naturens mäktighet.

Mer om Hurtigruten

Kustlinjen mellan Bergen och Kirkenes är mer än 240 mil lång och på 1800-talet fanns det rika fiskevatten längs hela sträckan. Sjökorten var inte tillförlitliga på den tiden och det fanns bara ett fåtal fyrar, speciellt i norr. Med en farled kantad av farliga rev, små öar och smala sund var det viktigt att hitta en säker handelsväg mellan de södra och norra delarna av Norge.

När den norska regeringen beslutade att det skulle finnas en förbindelse mellan norr och söder antog Richard With och hans gode vän Anders Holthe utmaningen att kartlägga farvattnen längs kustlinjen. 1893 sattes kapten Richard Withs ångfartyg, DS Vesteraalen, i reguljär trafik längs Norges kust, och Hurtigruten var därmed etablerad. Flera avgångar erbjöds varje vecka, först från Trondheim till Hammerfest och senare från Bergen till Kirkenes på bara sju dagar. Han kallade denna viktiga förbindelse för ”hurtigruten” – snabbrutten.

120 år senare transporterar vi fortfarande gods och passagerare. Med sin gedigna sjövana ser våra kaptener till att resenärer och gods förs från hamn till hamn på ett säkert sätt. Idag, precis som förr, är Hurtigrutens fartyg en del av Norges kustliv. Ett av flottans 11 fartyg avgår dagligen från Bergen till Kirkenes, och med en genomsnittsfart på 15 knop är man tillbaka i Bergen på totalt 12 dagar.

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


    kartan