Hallstatt – världens vackraste plats?

Hallstatt – världens vackraste plats?

Vandra på egen hand till Hallstatt
Soleweg – saltvägen – i Salzkammergut räknas till en av de vackraste och enklaste vandringslederna i Österrike. Den följer floden Traun och Hallstatt-sjön hela vägen till världsberömda Hallstatt. Byn har kallats Europas vackraste by, och det är inte så konstigt. Vyn över den lilla österrikiska bergsbyn, med sina majestätiska berg och sin kyrka i nygotisk stil, är som hämtad ur en saga. Ända fram till 1800-talet kunde den bara nås med båt eller till fots, men numera är det bara att sätta sig i bilen – det tar ungefär en timme från ­Salzburg. I själva byn bor bara runt tusen invånare, men varje år besöks den av över en miljon turister.

Världsberömda Hallstatt bjuder på urgammal historia, mysiga gränder, saltgruvor och mycket mer. De flesta besökarna stannar några timmar men du övernattar och kan utforska Hallstatt när de flesta redan lämnat orten. Vandringen till Hallstatt följer större delen av saltvägen som togs i bruk år 1607 när man anlade ett genomgående rörsystem för transport av salthaltigt vatten från saltgruvan. Själva leden är anlagd ovanpå rören. Man använde inte mindre än 13.000 (!) trärör för denna saltväg som sträcker sig 40 km genom vacker natur. Salt vatten från gruvan transporteras fortfarande i rören under Soleweg men är nu av plast.

Du bjuds på vacker natur och levande kulturlandskap. Utblicken över bergen blir härligare ju närmare Hallstatt du kommer.

Hallstatt -sjön
Vid Hallstatt-sjön har du en mäktig utsikt över Dachstein-glaciären. Resans höjdpunkt för många är båtresan över sjön direkt till Hallstatt. Det går även att simma i det kristallklara vattnet

Salzkammergut
Salzkammergut betyder ”saltkammare” och visar regionens betydelse för salt. Salzkammergut tillhörde ursprungligen kejsardömets saltkammare, myndigheten som drev saltgruvorna i Habsburgska väldet. 1997 sattes kulturlandskapet Hallstatt-Dachstein / Salzkammergut upp på UNESCOS världsarvslista.

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


kartan

Hallstatt
Österrike