Hästinsamling på Island

Hästinsamling på Island

Plats: Skrapatungurétt och Víðidalstungurétt, Island

Föreställ dig fria, lekfulla hästar som rusar ner från sina sommarbeten på höglandet för att återförenas med sina ägare. Märrar och deras föl, unghästar och valacker finner vägen genom det karga landskapet, ännu inte riktigt färdiga att ge upp sin frihet inför vintern.

Följ med hästfarmarna på detta stora höstäventyr och var med om att driva flocken, sortera ut hästarna och fira den lyckade återföreningen mellan hästar och ägare. Den varierade terrängen inbegriper höglandshedar, gröna dalar som just håller på att iklä sig sprakande gula och röda höstfärger, djupa blå sjöar och älvar. En introduktionsritt från Íshestars ridcenter hjälper dig att bli bekant med det isländska sättet att rida innan själva ridturen uppe i norr börjar.

ishastargrandtour550
Foto: Ishestar

Nivå: Goda ryttare

Längd: 6 dagar – 5 nätter – varav 4 riddagar (100 km)

Datum: Torsdag- Tisdag; 10–15 september

Boende: Hotellrum i Reykjavík, säng i 2–4-bäddsrum på gården.

Antal deltagare: Max 16 pers

Samlingsplats: Keflavíks internationella flygplats

Tillval: Dans i bygdegården i Blönduós, inträde betalas på plats.

Bokningskod: IH – 15A

Pris: 8.595 SEK
(Med reservation för att prisbilden kan ha förändrats sedan denna presentation lades upp på Hittaupplevelse.se. Kontakta företaget för aktuella priser eller se hemsidan nedan..)

Den urgamla traditionen att samla in hästar hålls bara vid liv på norra Island. På vår septemberavgång samlar vi in hästarna till fållan vid Skrapatungurétt, medan vi på oktoberavgången leder dem till Víðidalstungurétt. Lokalbefolkningen firar den lyckade insamlingen med en fest, réttardansleikur, i den närliggande bygdegården. Hästfarmarna och deras vänner firar genom att sjunga och dansa hela natten.

ishastarkjolur
Foto: Ishestar

Beroende på vilken tur du väljer kommer du att möta antingen våra samarbetspartners Haukur och Sonja från gården Hvammur eller Eggert från gården Bjargshóll och Sigrún och Víglundur från gården Dæli. De kommer alla att göra sitt bästa för att göra vår ritt till ett oförglömligt äventyr.Inkvartering samtliga nätter i sängar i 2-4-bäddssrum. Efter en dag i bergen kan vi koppla av i ett skönt, uppvärmt utomhusbadkar innan den generösa hemlagade middagen serveras.

ishastarnordlandetssevardheter
Foto: Ishestar

DAG-FÖR-DAG-BESKRIVNING

Torsdag 11 september: Ankomst till Island – Transfer till Reykjavik
Du blir mött av en representant från Íshestar vid Keflavíks flygplats och körd till Íshestars ridcenter där du kan delta i en introduktionsridtur runt vulkanen Helgafell. För att kunna delta måste du landa före kl 16.00 (Gäster som anländer tidigare blir först körda till sitt gästhem och senare upphämtade för att köras till ridcentret i god tid). Efter ridturen håller vi ett välkomstmöte samt bjuder på en måltid bestående av en traditionell isländsk köttsoppa. När vi är klara blir du körd till ditt vandrarhem. (10 km)

Fredag 12 september: Reykjavik – Thingeyrar – Hvammur

Vi kör till norra Island och träffar våra guider och hästarna på Thingeyra farm, en viktig historisk plats. Vi rider över sjön Húnavatn på säkra ridvägar i vattnet, en spännande men helt säker upplevelse, och en höjdpunkt på turen. Vi följer laxfiske älven Laxá á Ásum och kommer fram till gården Rödull, där Haukurs farfar bor. En man som är känd för att vara en av de bästa historieberättarna i trakten och en varm person. Vi bor hemma hos Sonja och Haukur på deras gård Hvammur. (30 km)

Lördag 13 september: Insamling av hästar i Laxárdalur – Skrapatungurétt

Vi möter upp våra hästar  vid gården Strjúgsstadir. Vi träffar bönderna som kommer ner från bergen där de redan varit några dagar och jobbat med att samla ihop alla lösa hästar efter deras sommar ledighet. Hundratals hästar kommer ner från höglandet och vi deltar i att samla ihop dem på ett ställe som heter Skrapatungurétt – vi lovar att du kommer att känna dig som en cowboy. Under denna febrila aktivitet kommer du att höra många traditionella sånger som bönderna sjunger under arbetet. En upplevelse. (35 km)
Möjligt tillval (ej inkluderat i priset):
“Stódréttardansleikur” Fest på Blönduós, där alla slappnar av efter en tuff dag och firar ännu en lyckad indrivning.

Söndag 14 september: Sortering och drivning av hästarna
Dagen startar på insamlingsplatsen Skrapatungurétt där hästarna sorteras ut. Du får uppleva hundratals vackra vildblickade hästar som avslutar sin årliga stund som vildhästar. När hästarna är sorterade deltar vi i att driva några flockar hem till sina respektive gårdar. Efter middagen i Hvammur, några av grannarna kommer för att ge oss en avskedsfest. (25 km)

Måndag 15 september: Hvammur – Reykjavik- Blå Lagunen (tillval)
Efter frukost lämnar vi Hvammur och färdas med buss till Reykjavík. På vägen stannar vi till vid en outlet för ullvaror. Vi kommer fram till gästhuset i Reykjavík ca 14:00.

Tisdag 16 september: Avresa från Island – Reykjavík – Keflavík Int. flygplats
Transfer till Keflavík flygplatsen i god tid till din avresa.

Om du är intresserad av fler riddagar föreslår vi vår populåra 2-dagarstur (tur 12) före denna tur eller några extra riddagar på gården innan turen startar. Välkommen att kontakta oss för mer information.

Om Ishestar
Ishestar är Islands ledande turoperatör som har varit verksam sedan 1982. Vi är fullt auktoriserade. Vårt mål är att erbjuda våra gäster en oförglömlig upplevelse i det isländska landskapet. Vi erbjuder både korta halvdags eller heldags turer, som du lätt kombinerar med andra upplevelser på Island, till långa turer som ger dig en upplevelse för livet. Ishestar är miljö certifierade och arbetar för att skydda och bevara den isländska naturen för framtida generationer.
Keyword: Islandshästen, Islandshästar, Islandshäst

Kontakt:
Välkommen att kontakta oss för mer information,
tel 08-552 45 900
ulf@ishestar.se

Mer information: http://www.ishestar.se

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land