Hemavan Tärnaby – Riktiga fjäll!

Två orter. Ett skidpass. Allt från den snällaste barnbacke till offpist och proffsbackar

Hemavan Tärnaby – Riktiga fjäll!

Foto; Sam HedmanRoliga aktiviteter och evenemang
I Hemavan Tärnaby händer det alltid något kul, Skidtestarhelg, Jul & Nyårsfirande, Student Ski, Hemavan Hill Climb, Dansbandshelger, Ride The Cow mm… Dessutom annordnas det roliga aktiviteter som toppturer, skotersafari, helikopterskidåkning och en massa annat kul! Hemavan Tärnaby,  två byar som ligger i Västerbottens län och i landskapet Lappland. Destinationen har världsrykte för sina framgångsrika alpina skidåkare; Anja Pärson, Jens Byggmark, Stig Strand och Ingemar Stenmark. Här finns också en av världens mest framgångsrika skidklubbar: Tärna IK Fjällvinden. Hemavan Tärnaby lockar under vintern skid-, bräd-, och skoteråkare från hela landet. Då är det skidåkningen i backar och spår, Heliskiing, skoterkörning, pimpelfiske och andra vinteraktiviteter som är attraktionen.

Men även sommartid finns det mycket som lockar, fjällvandring, fiske, cykling, grottor och fjällens natur är det som lockar de flesta besökarna. Hemavan Tärnaby gränsar till Vindelfjällens natureservat, Europas största orörda vildmarksområde. Reservatet omfattar 550 000 hektar, och inom området har tre samebyar sitt sommarbetesland. I Hemavan startar Kungsleden som slutar 45 mil norrut i Abisko. Våra byar och dalgångar kännetecknas av småskalighet och personlig service. En stor skillnad jämfört med andra fjälldestinationer är vår personliga prägel. De jättelika anläggningarna lyser med sin frånvaro. Kanske är det en av förklaringarna till att många av våra gäster väljer att komma tillbaka år efter år.
Trots att det är nästan 100 mil från Stockholm tar man sig hit snabbt med flyget från Arlanda. Reguljärt flyg finns sex dagar i veckan till Hemavan Tärnaby Airport. Wasaline har daglig trafik över Kvarken mellan Vasa och Umeå. Busstrafik från Umeå finns med täta turer. Dessutom Lapplandspilen, direktbuss från Cityterminalen i Stockholm några gånger i veckan. Tåget (nattåg) från södra Sverige går till Vännäs, varifrån buss tar vid för de avslutande milen till Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby ligger nära Norge och närmaste större tätort är Mo i Rana, cirka 10 mil från Hemavan. Den samiska kulturen präglar i många avseenden området och har utvecklats under lång tid. I Tärnaby finns en samisk skola, och i området kring Hemavan Tärnaby bedrivs en mycket aktiv rennäring av två samebyar; Vapsten och Ubmeje.

Vintern 2017/2018
Vintern står för dörren och Hemavan Tärnaby laddar upp för en ny säsong full med aktiviteter och spännande händelser. Vad sägs om invigning av Hemavan Gondol, längdskidåkning i hela sex månader, Svenska Mästerskapen i alpin skidåkning och en rafflande skotertävling? Allt detta och lite till händer i Hemavan Tärnaby! Vintern är på ingång och det är dags för Hemavan Tärnaby att åka ut på turné för att snacka skidåkning och visa upp Hemavan Gondol, redan 21 oktober gör vi vårt första stopp. Vi besöker även Winter Show i Stockholm den 11-12 november och kommer vara matchvärdar på hockeymatcher i Luleå där hemmalaget möter Växjö den 21 oktober samt i Skellefteå där SAIK möter Malmö den 4 november. Förutom dessa stopp besöker Hemavan Tärnaby ytterligare fem orter i Sverige, Norge och Finland.

Med på turnén har vi också senaste numret av Magasin Hemavan Tärnaby som är fulladdat med inspiration och resetips inför familje- och kompissemestern i Hemavan Tärnaby.

Invigning av Hemavan Gondol under Winter Wake Up
Sedan i våras har byggnationerna av Hemavan Gondol pågått. Den gamla liften har rivits och en ny Gondol är snart på plats. Investeringen omfattar ca 70 miljoner kronor och är en milstolpe i Hemavans utveckling. Hemavan Gondol är en kombinerad gondolbana/telemix och innebär att 2544 skidåkare per timme enkelt kan färdas uppför skidbacken i en bekväm gondol eller soffa – något som områdets besökare länge har efterfrågat. Samtidigt utökas även snökanonsystemet och belysningen i skidbackarna. 30 november-3 december invigs Hemavan Gondol, en historisk satsning i vårt skidområde som kommer att ha inverkan på hela destinationen. Den enskilda i investeringen tillsammans med fler planerade och delvis genomförda satsningar, presenteras i Vision 2025 där vi ser en tydlig bild av utvecklingsriktningen framåt.

Intresset för vår destination och det vi erbjuder ökar för varje år. Det visar sig bland annat genom ökade antal skiddagar och gästnätter på anläggningarna i området. Vi ser även en trend vad gäller fritidshusboende vilket känns särskilt roligt. Att man köper eller bygger fritidshus tyder på att man verkligen tror på och trivs i området. Konstaterar Sofi Marberg verksamhetschef Visit Hemavan Tärnaby.

Winter Wake Up är evenemanget som avfyrar startskottet för vintersäsongen. Under helgen, samma helg som Hemavan Gondol invigs, kommer besökarna få ta del av en snöspäckad fest för hela familjen. På agendan finns till exempel en längdskidtävling i Ingemarbacken Tärnaby där först uppför backen vinner och dessutom blir det blir aktiviteter både på längdspåren, i skidbacken och i parken. Lägg därtill julmarknad, adventsmys och fullt ös på afterski och nöje så har du en lyckad helg!

Sex månader av längdskidåkning
Som ett led i den fleråriga satsningen beträffande längdspåren i Hemavan Tärnaby har det under året utförts markprepareringar för att få till ett jämnare underlag, allt för att den första snön kan användas på bästa sätt för att skapa en lång, hållbar säsong. Dessa satsningar gör att vi räknar med en tidig säsongspremiär både i Hemavan och Tärnaby. Förra årets längdsäsong varade från 18 november till 6 maj, en hela 6 månader lång skidsäsong på enbart natursnö!

Vi märker en ökad efterfrågan på preparerade tillgängliga längdspår inte minst genom antalet besökare utan också genom att allt fler löser spåravgiften som i sin tur gör att vi kan preparera spåren oftare. Att vi har en så lång längdsäsong är verkligen lyxigt och något vi ska ta vara på. Säger Cajsa af Ekenstam, Visit Hemavan Tärnaby.

Precis som tidigare år kommer det finnas olika evenemang för längdskidåkaren under vintern, vad sägs om det tillåtande Lialoppet, Kungsledenrännet för den mer vana åkaren och är konditionen och ambitionen någonstans mittemellan finns Laxfjället Runt för både vuxna och barn.

Rafflande skotertävling & familjernas lov
Hemavan Hillclimb är skotertävlingen där den som fegar förlorar. Backtävlingen kräver att föraren är alert och orädd för att lyckas med uppgiften att komma först upp på toppen. Snabba heat och glad stämning är alltid givet! På tävlingsarenan finns självklart gott att äta och dricka och skoterkalaset fortsätter senare med både After Skoter och skotermiddag. Sportlovet är familjernas och barnens viktigaste lov. Sportlovet handlar om att roa sig, åka skidor med Lenny Lämmel, prova längdskidåkning, äta god maträtter, bada i simhallen, åka Hemavan Gondol och kanske prova fiskelyckan. Påsklovet kommer strax därefter och bjuder likaså på aktiviteter för alla. Bäst av allt är nog ändå möjligheten att skotta en snösoffa och värma sig i solen omgiven av vita fjäll så långt ögat kan nå. Hemavan Tärnaby väntar för alla som är ute efter äventyr, lugn, ro och rekreation eller vill bocka av en ruta på sin bucket list.

Se filmen från Kobåsspåret, landets vackraste längdspår

Kontakt
Visit Hemavan Tärnaby
Telefon; 0954-104 50
E-post, hemsida, bokning; Se nedan…

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


kartan


Hemavan, Tärnaby