Upplev en Jul på Liseberg 2013

Upplev en Jul på Liseberg 2013

Den 15 november öppnar Jul på Liseberg.

Hälsa på hos Tomtefar och hans renar i det nya Tomtehuset.

Upplev en julsaga från 1900-talets början eller kliv in i Medeltidsbyn där kungen och hans väpnare förbereder inför midvinterns stora fest.

Det är trettonde gången som Jul på Liseberg firas och sedan starten år 2000 har det blivit en given och älskad tradition bland såväl göteborgare som turister. Att besöka Jul på Liseberg är ett måste – annars blir det ingen jul.

De som kommer till Liseberg under julenkan njuta av närmare fem miljoner julljus, 1000 julgranar och sex kilometer grangirlang. Men det är julmarknaden med sina många bodar och butiker som utgör grunden för Jul på Liseberg. I år finns ett 80-tal utställare på plats och tillsammans med Lisebergs eget butiksutbud skapasen komplett julmarknad där besökaren hittar allt från julens kulinariska specialiteter till hantverk, böcker och leksaker.

I år presenteras fyra stora nyheter. I det nya Lapplandsområdet, som i år finns vid Balder, lyser ett norrsken upp den snötäckta byn. Här finns även en upplevelsekåta och en eldterrass för den som vill värma sig. Som vanligt går här att avnjuta en mängd nordliga specialiteter, allt från lappkakor till gravat renkött. Från Lappland leder en stig till Tomtehuset där Tomtefar och hans nissar arbetarför fullt med att fylla släden med julklappar. Önskelistor från hela världen kommer in till postkontoret och här kan barnen naturligtvis lämna in sina egna.

I Medeltidsbyn, vid Sagoslottet,pågårförberedelser inför midvinterfesten. Kungen håller hov, man lagar julmat, putsar rustningar, lagar kläder och smider ljusstakar. Väpnare och riddare tränar inför turneringen som sedan urminnes tider anordnats vid midvintern.

På östra sidan ån, vid Lisebergs hamn, får gästerna uppleva en julsaga som hämtat inspiration från förra seklets början. I området, som bland annat innehåller droskstall och soppkök, finns tio aktörer som på olika sätt interagerar med såväl gäster som varandra.

De ljusklädda träden
Jul på Liseberg är för många synonymt med de ljusklädda träden. För att få ett träd att tindra som den stora asken i Huvudentrén krävs cirka 3,6 kilometer ljusslinga. I trädet finns totalt omkring 72 000 ljuspunkter. I år är just denna ask klädd med LED-lampor för att spara energi. På detta träd har vi en besparing på hela 51,8 kWh. Den stora Eken vid Södra entrén är också den klädd med LED-lampor sedan ett par år, vilket har minskat elförbrukningen på det trädet med 40,6 kWh.
Liseberg har under många år använt sig av så kallad grön el. Under 2009 tog man ytterligare ett steg i utvecklingen då man köpte sitt eget vindkraftverk. Det gör att hela parken nu drivs av vind-el. I år har vi också bytt till LED-lampor i alla bodar – från att ha dragit 300W drar belysningen i varje bod istället 36W.

DesignTornet
I LisebergsTornets foajé ställer kända designers ut sina produkter. Utbudet sträcker sig från glaskonst och foto till silversmide och designprodukter.

Isbanan
Här uppträder Lisebergskaninerna med sin egen isshow. I årets show, ”En gnistrande jul”, får vi se svenska och internationella skridskostjärnor klä granen. På isen finns tennsoldater, halmfigurer, snögubbar, kulor och glitter. Och så en och annan Lisebergskanin förstås. Isbanan är öppen för allmänheten när det inte är show. Skridskor finns att hyra.

Julmarknad
På Lisebergs julmarknad finns allt från matvaror och godsaker till julgransdekorationer och andra små gulliga ting.

Åkattraktioner
Under julsäsongen kommer bland annat JukeBox, Lisebergshjulet, Slänggungan, Flygande elefanter, de klassiska Radiobilarna, Kaffekoppen, Sagoslottet och mycket annat att vara i full gång.

Julbord
Lisebergs många restauranger erbjuder julbord med olika teman. Hamnkrogen serverar västkustinspirerade rätter och alla tänkbara sorters sill. Huvudrestauranten erbjuder ett klassiskt svenskt julbord och på Restaurang Hedens Hörna kan du prova ekologiska läckerheter.

Upplev mer
På vardagarna erbjuds möjlighet att uppleva lite mer. Liseberg har ett specialprogram för vardagarna men en hel massa spännande aktiviteter. För mer information se Lisebergs julprogram.

LisebergsTornet/AtmosFear
Den 125 meter höga julgranen har blivit något av en symbol för hela Julstaden Göteborg. Bara stjärnan på toppen mäter 6 meter i diameter, väger ett halvt ton och lyfts på plats av helikopter.LisebergsTornet och stjärnan har också fått nya ljusslingori år med energisnåla LED-lampor.

Nordens Arks Lantgård
Nordens Arks Lantgård hittar man normal en bit utanför Smögen i Bohuslän. Men under julen flyttar delar av stiftelsen in på Liseberg. I Lantgården möter du djur av hotade gamla nordiska lantraser.

Spökhotellet Gasten
Lisebergs spökhus antar vinterskepnad. De livs levande gastarna är dock precis lika skrämmande som under sommaren. Spökhotellet Gasten har öppet fredag-söndag mellan den 16 november och den23 december.

 

För dagliga öppettider gå in på www.liseberg.se

KARTA: Liseberg, Örgrytevägen 5, 412 51 Göteborg

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land