Nu kommer julen till Tjolöholm!

Julmarknaden pågår 17-19 och 22-26 november, öppet vardagar kl 12-20 och helger kl 10-18

Nu kommer julen till Tjolöholm!

Fredag 17 november slår Tjolöholms Slotts julmarknad upp portarna för trettionde året i rad. Jubileet firas med Barnens jul i Manegen, jubileumseldshow, tillbakablickar och ett digert program! Det är också ännu fler ljus som lyser upp i mörkret och mängder av närodlade granar smyckar godset.

30-årsjubileum
1988 arrangerades den första julmarknaden på Tjolöholms Slott. Detta var hösten då George W Bush vinner presidentvalet i USA, Michail Gorbatjov väljs till Sovjetunionens president, JAS 39 Gripen provflyger för första gången och bakmaskinen utses till årets julklapp. Under denna julmarknad samlades runt 40 utställare i slottet och Manegen. Samtidigt som julmarknaden pågick serverades julbord i slottsmatsalen. Entrén kostade 30 kr och i Manegen såldes och bakades Fjäråskakan, en tradition som pågått under alla trettio år. Redan första året blev julmarknaden en stor succé och sedan dess har besöksrekorden avlöst varandra. Förra julen kom 27 000 besökare under åtta dagar. Under årets julmarknad kommer det att vara möjligt för besökarna att se olika nedslag i julmarknadens historia.

Jul på Downton
Under julmarknaden visar och säljer ett hundratal hantverkare och matutställare sina varor. Det är full aktivitet i godsets alla byggnader och alla ljus och granar bidrar till julstämningen. I det nyrenoverade Magasinet ryms nu ännu fler utställare än tidigare och i Manegen anordnas Barnens jul med lek och pyssel i julpyntad Emil-miljö. På slottet serveras kaffe i slottsmatsalen, tomten tar emot barnens önskelistor och det är möjligt att följa med på en julvisning av utställningen ”Dräkter från Downton”.

Jubileumsprogram
Det är mycket som händer under julmarknaden! Det blir flera luciatåg, julkonserter i slottskyrkan, pop up-musik, trolleri, eldshow och tomtens godisregn. På marknadsområdet vimlar också flera kända karaktärer, till exempel slottets byggherrar herr och fru Dickson och den lustige figuren Lubberkin.

Upplevelsemarknad
När det är dags för Tjolöholms Slotts stora julmarknad juldekoreras hela godset och skimrande av juleljus. I marknadsvimlet kan besökarna träffa slottets herrskap som julhandlar, och slottets väsen Lubberkin som minglar och sjunger glada julsånger. Bland de många programpunkterna finns den populära eldshowen och tomtens godisregn från slottsbalkongen.

Tomtefar tar emot önskelistor
På slottet tar tomtefar emot barnens önskelistor, och framför den sprakande brasan i slottsmatsalen serveras kaffe och slottsdelikatesser. I slottets övre våningar visas utställningen ”Dräkter från Downton” i de julpyntade salongerna.

Design och hantverk
I godsets olika byggnader samlas utställare för att visa och sälja design och hantverk. Mathantverkare bjuder på provsmakning och försäljning av julens alla läckerheter. Över hundra utställare samlas på Tjolöholm under den åtta dagar långa julmarknaden. Julmarknaden firar sitt 30-årsjubileum den 17-19 och 22-26 november. Varje år kommer runt 25 000 besökare, vilket gör julmarknaden till en av Västsveriges största julmarknader.

Slottets anrika julbord
I början av 1900-talet firade greveparet Bonde julen på Tjolöholms Slott. Då placerades en högrest julgran i slottshallen, där den dekorerades helt i silver, och än idag står julgranen på samma plats varje jul, alltid med dekorationer i silver. När julbordet idag dukas upp på Tjolöholms Slott, är det inspirerat av julfirandet på slottet under greveparet Bondes tid. Precis som då dukas julmåltiden upp i stora hallen, för att sedan avnjutas i brasans sken i slottets pampiga matsal. Familjen Dickson, grevinnan Blanche Bondes familj, härstammar från Skottland och England, och på dagens julbord finns brittiska specialiteter, blandat med viltdelikatesser och rätter med lokala råvaror såsom pepparrot och grönkål. I Storstugan, en gång samlingslokal för godsets arbetare, serveras ett närproducerat julbord med många spännande smaker.


Om Tjolöholms Slott
Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap. Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods. Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare. Godset ägs av Stiftelsen Tjolöholm med syfte att bevara och utveckla egendomens natur- och kulturvärden. Varje år gästas godset av omkring 250 000 besökare.

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


    kartan

    Tjolöholms Slott
    439 74 Fjärås