Julmarknader i Norge som du inte vill missa

Julmarknader i Norge som du inte vill missa

Vill du uppleva traditionsrika julmarknader ska du bege dig till Norge. Här finns konsthantverk och lokalproducerad mat i Geilo, häst och slädskjuts i bergsstaden Röros, en hel stad av pepparkakshus i Bergen, het glögg, sång och folkdans. Här är tips på Norges bästa julmarknader.

Røros – en sagoby med renar och nissar
Denna sagolika julupplevelse startar med häst och släde redan från flygplatsen. Ekipaget tar dig in till den gamla gruvstaden, som är upptagen på Unescos världsarvslista.På de smala gatorna som kantas av små trähus äger en av Norges mest idylliska julmarknader rum. Varje år besöker människor från hela världen den lilla bergsstaden för att smaka på det berömda smöret (serveras bl.a. på Köpenhamns Noma), den lokala ölen och renköttet. Du kan också besöka en samisk familj och att mata en av jultomtens egna renar, eller hälsa på nissarna som överraskar på gatorna här och var.
När: 5-7 december
Hur: Sas och Wideroe flyger via Oslo till Røros.

Norge_Julmarknad640
Julshopping på Røros. Foto; Thomas Rasmus Skaug- Visitnorway.com

Trondheim – Vikingahuvudstaden i Norge
Kombinera Røros med en resa till Trondheim, den äldsta huvudstaden i Norge. Staden andas historia och julmarknaden äger rum framför Nidarosdomen. Det är den plats där Olav den Helige sägs vara begravd. Den markerar också slutet på en av de viktigaste pilgrimslederna i världen; S:t Olavsleden. Marknaden bjuder på en uppsjö med lokal ost, öl och hantverk.
När: 12-21 December
Hur: SAS och Norwegian flyger mellan Stockholm och Trondheim.

Norge_Julmarknad_Gudbrandsdalen
Rissja. Foto; Terje Rakke/Nordic life – Visitnorway.com

Oslo – julkänslan kommer till huvudstaden
På den traditionella julmarknaden som äger rum på Norsk Folkemuseum, samsas jultraditioner från hela landet på en och samma plats. Här finns marknadsstånd som visar upp lokala hantverk och mat, du kan åka hästdragen släde och besöka Tomtens verkstad. Gå tillbaka i tiden och upplev hur norrmännen har firat jul genom åren i små dekorerade hus. Detta är en av de platser i Norge som inspirerade Disney till filmen Frozen – här finns stavkyrkor och folkdansare, och varje hus är dekorerat och inrett enligt en egen tidsepok.
När: 6-7 dec, 13-14 december.
Hur: Du kan flyga till Oslo med SAS och Norwegian från Stockholm.

Norge_Julmarknad_Oslo
Foto; CH – Visitnorway.com

Geilo – Årets nykomling
Kombinera skidåkning med den nya julmarknaden i Geilo, i hjärtat av Fjäll Norge. Den charmiga marknaden fokuserar på lokal mat och konst. Du ser direkt att inspirationen kommer från områdets branta fjäll och djupa skogar. Det är en plats som har inspirerat många folksagor om troll och andra väsen.
När: 22 november och håller öppet varje helg till den 22 december.
Hur: Sas till Oslo från Stockholm, NSB-tåg till Geilo.

Norge_Julmarknad_Oslo_Cafe
Foto; CH – Visitnorway.com

Bergen – Den största pepparkaksbyn i världen
I vinter kan du uppleva Fjordnorges Bergen på ett annorlunda sätt. Varje jul skapas ett Bergen i miniatyr, helt och hållet gjort av pepparkakor. Det är en årlig tradition att stadens skolbarn tillsammans tillverkar en pepparkaksstad, med alla dess fartyg, sevärdheter, hus och bilar. Det är känt som den största pepparkaksbyn i världen.
När: 22 novelmer-31 december.
Hur: Du kan flyga mellan Stockholm och Bergen med SAS och Norwegian.

Norge_Julmarknad_Bergen
Foto; Gaby Bohle – Visitnorway.com

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land