Juvet Landskapshotell, matställe i Norge

Juvet Landskapshotell, matställe i Norge

Mitt i ett av Norges vackraste naturscenerier ligger ett arkitektritat hotell som de senaste åren hyllats i nationell och internationell media. Vi gör som många andra och vallfärdar längs turistvägen Geiranger–Trollstigen till målet: Gudbrandsjuvet.


Relax i det gröna. Foto: Espen Mills

På en gammal gård i Valldal, invid älvbrinken till Valldøla, ligger några lådliknande stugor i trä och glas utplacerade mellan björkar och tallar. Det är sju hotellrum som, med utgångspunkt i naturen, erbjuder ett alldeles speciellt boende.


Utsikt över fjällen

Hotellet är målet

Otaliga bloggar och artiklar har uppmanat oss att besöka Juvet, ritat av arkitekterna Jensen och Skodvin. Bland annat Wallpaper Magazine korade hotellet till ”det hetaste besöksmålet” och Europas första landskapshotell är faktiskt något du inte bör missa.

– Här är hotellet målet med resan, säger Knut Slinnin som startade och driver hotellet. Våra gäster kommer från hela världen för att se den unika arkitekturen.

Tre gånger ”wow”

Som du kanske har förstått är Juvet Landskapshotell något mer än bara en övernattningsmöjlighet längs turistvägen.

– Det finns tre wow-faktorer här på Juvet, förklarar Knut. Den första är när du anländer, går ner mot brinken och ser älven. Den andra när du kommer in i stugan och känner designen, de stora fönsterna som bjuder in naturen till att vara en del av rummet. Om vädret växlar gör det ingenting, det tillför bara något extra till rummet. Det tredje wowet är vårt spa, där du kan koppla av med bastu eller ångbad. Eller bara sitta i det varma vattnet utanför och höra bruset från älven.

Långbord

Vid Juvet kan du sitta i en stol och titta ut genom fönstren i timmar, du kan strosa iväg uppöver fjället eller följa med på en fisketur i fjorden. När kvällen kommer bjuds du in till fjøset, den gamla logen där maten serveras på Juvet. Här sitter du tillsammans med de andra gästerna vid långbordet.

– Inne och ute ska stämma överens. Maten lagar vi här med goda råvaror, traditionellt och enkelt – vi äter ju trots allt i en loge, säger Knut och ler.


Knut Slinning Foto: Espen Mills

Menyn varierar efter säsong men innehåller det mesta som du inte hittar i ett franska kök: hjort, ren, vildlax …

– Dessutom är vi duktiga på klippfisk och bacalau, säger Knut och syftar till den saltade och torkade fisk från Norge som värderas högt i bland annat spansk matlagning.

Middagen börjar när alla har anlänt till bordet, så det gäller att komma i tid till sittningen.

– Vi äter samtidigt och vid samma bord, som hemma när du har gäster. Då blir det en bra stämning, folk känner sig som på besök. Det blir ofta livliga samtal över bordet, många av våra gäster är beresta hittar väldigt många gemensamma nämnare. Du vet, det där med att ha det bra och skapa en god stämning, det är ju mest upp till oss själva.

Läs mer på http://www.matlangsnasjonaleturistveger.no och http://www.juvet.com

KARTA
Juvet landskapshotell, Alstad, 6210 Valldal

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land