Kajakcamping i skärgården

Kajakcamping i skärgården

Plats: Stockholms skärgård,

Bland de folktomma, magiska öarna i yttre havsbandet paddlar vi till våra egna smultronställen. Vi paddlar i stabila kajaker, lagar god mat tillsammans och slår upp våra tvåmannatält i lä. Om du inte hellre sover lika skönt på luftmadrass under bar himmel. Det är svårslaget!

För alla!
De flesta som paddlar med oss har ingen tidigare erfarenhet, men paddeltekniken är lätt att lära sig. Redan efter en kort träningsrunda ger vi oss av på upptäcktsfärd. Våra kajaker är mycket stabila och lättpaddlade och finns i en- och tvåmansversioner. Gruppen är liten, bara 8-9 personer, för att vi ska kunna njuta av turen på bästa sätt.

stockholmadventuresenskargardsdagtrangpassagekajak
Foto: Ingemar Aourell

Ju längre ut i havsbandet vi kommer desto bättre blir vädret. Solchanserna är goda, även om regnet öser ner över stan. Så här års är också dagarna härligt långa och nätterna ljusa. Havet erbjuder uppfriskande bad och vi äter enkelt men gott, nära naturen och för oss själva. Den som vill tar med ett eget fiskespö. Med lite tur – eller skicklighet- blir det fisk till middag. Våra färdledare är erfarna paddlare med goda kunskaper om skärgården, dess historia, flora och fauna. Räkna med många spännande berättelser och goda samtal!

stockholmadventureskajak
Foto: Patrik Wildjang

Nämdö skärgård – föreslagen ny nationalpark
Namn som Skoboraden och Svinskären gömmer ett myller av öar och smala passager som gjorda för att utforskas med kajak. Med den tar man sig fram nästan överallt. Tyst klyver fören vatteytan där du sakta glider fram mellan knubbiga kobbar och släta hällar. Nämdö skärgård är föreslagen som blivande nationalpark och UNESCO:s världsarv – det är lätt att förstå varför.

stockholmadventuresenskargardsdagkajakochtalt500
Foto: Claes Grundsten

Nära naturen
Till den yttre och mest storslagna delen av skärgården kommer förvånansvärt få besökare. Det gör det lätt att hitta en öde ö att slå läger på! Att sova på mjuka luftmadrasser ger garanterat skön sömn. Vi lever under naturnära och enkla förhållanden men unnar oss förstås vildmarkslyx i form av bland annat riktigt god mat som alla hjälps åt att laga.

Program
Turen är på tre dagar. Så här ser programmet ut:

Fredag
Samling i Stavsnäs ´”vinterhamn” efter lunch för en tur med familjen Tjulanders båt till Runmarö. Färdledaren möter upp vid bryggan och vi fortsätter sedan med utprovning av utrustning och genomgång av paddelteknik. Vi inleder med en kort paddling till vårt första etappmål där vi slår upp våra tält och lagar middag i kvällsljus.

Lördag
Morgondopp och frukost! Vi fortsätter paddlingen i lugn takt för att om vädret tillåter ta oss till Bullerö allra längst ut mot havet. Mellan de bulliga klipporna bedrevs här på 1800-talet ett tufft jordbruk. Bruno Liljefors hade detta som bas för sitt berömda naturmåleri. Vi besöker det lilla museet och den pittoreska lilla byn. Fortsatt paddling till en ny egen tältplats. Kanske hinner vi innan middagen ta en promenad i omgivningarna eller så sitter vi bara på klipporna och njuter av lugnet.

Söndag
För den morgonpigge finns möjlighet till ett morgondopp eller en gryningstur. Efter en ordentlig frukost utforskar vi nya vikar, kobbar och skär. Färdledaren kan berätta om fåglarna i skyn, och varför vissa växter trivs på en del öar och inte på andra. Dagen genomförs med lagom långa etapper med stopp för lunch. Tempot anpassas helt efter gruppen. Vi vänder så småningom fören åter mot Runmarö där vi plockar ihop och gör i ordning alla prylar innan det är dags att ta båten åter till Stavsnäs.

Fakta
Datum 2010
2-4 och 23-25 juli, 6-8 och 20-22 augusti, 3-5 september

Pris
(Med reservation för att prisbilden kan ha förändrats sedan denna presentation lades upp på Hittaupplevelse.se. Kontakta företaget för aktuella priser eller se hemsidan nedan..)
3600 kr, enkeltält +400 kr

I priset ingår
· Havskajak med all nödvändig utrustning
· Tält, luftmadrass
· Kökstillbehör, säkerhetsutrustning
· Alla måltider
· Erfaren kajakguide
· Utförlig deltagarinformation

I priset ingår ej
Egna kläder och sovsäck

Logi och hygien
Vi sover två personer på bekväma luftmadrasser i rätt rymliga tremannatält. Tricket för att få bästa komfort är att pumpa madrassen lagom hård. Vi tvättar oss i havet (vad går upp mot ett morgondopp innan frukost?) och gräver ett hål bakom en buske som toalett.

Deltagarantal
Minst 2, högst 9

Krav
Simkunnighet 200 m, min.ålder 16 år

Kajakerna

Mycket stabila men lättpaddlade enmans- och tvåmanskajaker.

Anslutning
Med buss från T-bana Slussen till Stavsnäs. Restid ca 45 minuter. Se www.sl.se

Kontakt:
Du kan ringa oss måndag-fredag, säkrast klockan 0900-1200 på telefon: 08-642 24 91
E-post: info@stockholmadventures.se

Mer information: http://www.stockholmadventures.se

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land