Klätterkurs i Dolomiterna

Klätterkurs i Dolomiterna

Plats: Dolomiterna,  Norra Italien,

I samarbete med Svenska Klätterförbundet

Dolomiterna i norra Italien har en fantastisk miljö och är en perfekt plats att lära sig klättra långturer. Svenska Klätterförbundet har här arrangerat klätterkurs varje sommar i över 20 år.

Hollywood påstår att Cliff Hanger utspelar sig i Klippiga Bergen. Det är säkert lika sant som resten av filmen, den är dock inspelad i norra Italien. Vi vet för vi har varit där, och dessutom förstår vi varför man valde att spela in filmen just här. Därför tar vi gärna med dig dit.

mountainguidedologrupp580
Climbing team On top of I. Torre del Sella, 2533m.  Foto: Alexander Szubinski
Vem bör delta?
Du som gillar att klättra och vill komma ut och prova på längre klätterturer. Detta dock utan att klafsa runt på en glaciär för att komma fram till klättringen eller ligga i ett tält och fundera över hur blött ull måste bli innan det börjar värma.

Kursmål
Att på egen hand klättra leder med flera replängder med naturliga säkringar och standplatser. Efter kursen ska du som deltagare kunna hantera vägval, planering av långturer, standplatser, replagsarbete vid klättring och firning över flera replängder.
Du får även lära dig kamraträddning för att bättre hantera ev skada på långa turer. Kursen berör klättring i flera replängder på klippa och vi berör inte klättring på glaciär och snö.

Instruktörerna
Samtliga instruktörer är bergsguider och klätterinstruktörer med lång erfarenhet av både klättring och utbildning i klättring.

mg566580
Foto: Alexander Szubiniski

Anmälan
Se hemsidan nedan.

Datum och tider
För datum se hemsidan längst ner här på sidan..
Samling på Pensionat ”Giardino della Rosa” (eller Rosengarten) i Canazei, Italien, kl 18.00 på söndagen. Kursavslutning på kvällen följande fredag.

Hur tar jag mig dit?
Flyg till Milano eller Bologna därifrån tåg eller buss till Bolzano från Bolzano buss till Canazei. Eller med bil från Sverige (Praktiskt med bil på plats men inte nödvändigt. Transporter på plats ingår i kursavgiften.)

Boende
Vi bor på Rosengarten i Canazei delar av veckan och i fjällstuga uppe på berget delar av veckan, kostnad ca 30 euro/natt. Vill man kan man bo på campingen i Canazei.

Kostnader
Utöver kursavgiften, se pris längre ner, kommer du ha kostnader för resa (ca 2000 kr och uppåt. Boka i tid!), försäkring (ingår i klubbmedlemskap hos SKF ansluten klubb), boende ca 30€/ natt (tält eller stuga/hotell allt efter ekonomi/önskemål), mat mm.
Vissa turer kan vi använda liftar och då tillkommer ca 20 euro för lifttransporten.

Förkunskapskrav
God kondition, turerna ligger på ca 2 000m till 3 500 m över havet.
Du ska ha gått en grundkurs samt klättrat minst 2 säsonger utomhus. Du behöver kunna placera kilar och friends samt bygga egna standplatser. Du ska även kunna leda grad 4+ på egna säkringar.
Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av att klättra leder över flera replängder.
Om en deltagare har så bristande förkunskaper att det utgör en fara för sig själv eller andra kommer vi att avisa deltagaren från kursen utan rätt till återbetalning av kursavgiften.

mg251580
Klättring på andra sella tornet med Sassolungo i bakgrunden.  Foto: Andreas Bengtsson

Historia
”Dollankursen” är en årligen återkommande kurs som svenska klätterförbundet arrangerar. Den riktar sig främst till dem som vill få grundläggande kunskap i klippklättring i stora berg och med målsättning att eleverna ska lära sig att leda flera replängder.
Man bör vara väl medveten om att det handlar om Alpin klättring dvs. det kan dra in storm med olika typer av innehåll, text regn snö, kyla hagel, stark vind eller åska. Var väl förberedd mentalt, rätt utrustning och kunskap.

Du kan få uppleva olika väder allt från klarblå himmel och brant vit dolomitsten till ruskväder. Du får kliva över avgrunder och ta dig mellan pinacklarna. Räkna med en fascinerande upplevelse i bergen.

Utbildning under kursen
Du får en introduktion till ett säkert sätt göra långa turer och ta rätt beslut när omgivningen ställer fysiska och mentala krav på dig. Eftersom det är en fortsättningskurs krävs det att du gått en grundkurs i klippklättring eller motsvarande och kan leda grad 4+. Hanteringen av kilar och friends behöver du kunna. Några moment i kursen:
• Knutar
• standplats
• planering
• routefinding
• Väder o vind
• kläder o nedkylning
• ta sig ned/fira
• stenslag
• kamraträddning
• kalla på hjälp och 1a hjälpen.

Kursen genomförs med minst 6 och max 12 deltagare. Under kursen finns det minst 1 instruktör per 4 elever. Normalt startar kursen i Sella området och fortsätter senare i Rosengarten.

Lederna klättras på exponerad vit dolomit som är ett slags kalksten som kan bli polerad på populära leder. Efter regn torkar klippan snabbt igen och går även att klättra i regnet.
Klättringen säkras med kilar samt traditionella bultar och pitonger som kan vara av varierande kvalitet. Lederna är ca 300-600m långa och brukar ta allt från några timmar till en hel dag beroende på förmåga och väder.

Försäkring
Under kursen måste du vara försäkrad genom din hemmaklubb och SKF. Du visar ditt medlemskort i samband med kursen, saknar du ett så kontakta en klubb. För närmare info se SKF:s hemsida www.klatterforbundet.com

Utrustning
Var noga med att ta med all nödvändig utrustning.
• 1a förband gärna förstärkt med tejp, huvudvärks tabletter och sår tvätt
• Regnkläder (ju lättare desto smidigare)
• Tunnare mössa och handskar
• Personlig klätterutrustning (8-10 slingor med karbin med blandat kortare och längre 60cm slingor, Kilset, Friends, 5-6st skruvkarbiner och 2st 120cm slingor)
• Hjälm och pannlampa + extra batteri
• Liten ryggsäck på 15-30 liter att klättra med
• Dubbelrep 50-60 m
• Prussiksnören 3st (6mm repsnöre 135cm långt ihopknutet till slinga)
• Bekväma klätterskor, det är långa turer

• Skor att gå till klättringen med, ska oftast med i ryggsäcken, ta inte för stora kängor.
• Kläder för att vara ute och klättra, temp från -2 till +30 har noterats, såväl dunjacka för ruskvädret och shortsen kan komma till pass.
• Solskydd
• Vatten behållare (flaska du kan hänga på selen/standen eller plattipus i ryggan)
• Vanliga kläder för restaurant besök
• Mobilen fungerar här
• Kamera!

Antal dagar: 5 dagar kurs, från måndag till fredag
Pris: Kontakta företaget för aktuellt pris.

Kontakt
Tveka inte att kontakta oss!
De paket som visas här på sidan är långt ifrån allt vi kan erbjuda. Kontakta oss så kan vi berätta mera.

Mountain Guide Travel
info@mountainguide.se
Tel: +46 (0) 70 249 4700
Skype: mountainguide_se

Mountain Guide Travel
Råsundavägen 156
169 36 Solna
Sverige

Mer information: http://www.mountainguide.se

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land