Lysefjorden i Norge

Lysefjorden i Norge

Lysefjorden ligger nära Stavanger och är särskilt känd för klippformationerna Kjerag och Preikestolen.

Preikestolen (Predikstolen)

Den mest berömda turistattraktionen i Ryfylke tornar upp sig till imponerande 604 meter ovanför Lysefjorden. Denna helt plana klippavsats, cirka 600 kvadratmeter, formades antagligen när den senaste inlandsisen drog sig tillbaka för 10 000 år sedan.


Predikstolen, Foto: Casper Tybjerg, Copyright Innovasjon Norge

Den moderna fjällstugan Preikestolen fjellstue ligger nära huvudvägen (rv. 13) söder om Jørpeland och går att nå med bil eller, på sommaren, med buss från Tau. Från stugan går en stig upp till Preikestolen, med 350 meters stigning genom en något ojämn terräng. Vandringen tar cirka 2 timmar i vardera riktningen. Det finns rastställen och utmärkta badplatser längs vägen. Kom ihåg att ta med rejäla vandringsskor/-kängor, varma kläder och något att äta.

Preikestolen utgör också en imponerande anblick från fjorden, oavsett om det är från en sightseeingbåt eller från en bilfärja från Stavanger, Lauvvik eller Forsand, eller från någon annan av de många angöringsplatserna.

Kjerag

Med sina 1 084 meter över fjordytan reser sig Kjeragsklippan över alla de andra topparna längs Lysefjorden. Det har blivit alltmer populärt att vandra leden upp till Kjeragplatån.


Kjeragbolten, Foto: Casper Tybjerg, Copyright Innovasjon Norge


För de flesta är det alldeles tillräckligt svindlande att njuta av utsikten över Lysefjorden från själva platån, men för de våghalsigaste är utflyktens höjdpunkt att låta sig fotograferas på Kjeragbolten, en rund stenbumling som ligger stadigt fastkilad i en skreva i klippan.

Kjerag har också blivit ett populärt mål för bergsklättrare och BASE-hoppare.


Basehopping fra Kjerag i Lysefjorden, Foto: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge

I Ryfylke hittar du Lysefjorden, Kjerags fjällmassiv och Preikestolen.

Här är de 28 500 invånarna utspridda på ett vidsträckt område, så du har goda möjligheter att hitta din egen lugna vrå. Närmaste städer är Sandnes, Stavanger och Haugesund.

Regionen består av sex kommuner – Forsand, Strand, Finnøy, Hjelmeland, Suldal och Sauda – som binds samman av den natursköna Ryfylkevägen (RV 13 och RV 520).

Att ta sig till Ryfylke

Området är genomkorsat av en mängd fjordarmar, men moderna vägar, broar och båtar hjälper till att länka det samman. Snabbåtar och färjor utgör en väsentlig del av kommunikationerna i Ryfylke, särskilt på de många öarna.

Egen bil eller motorcykel underlättar, men med lite planering och tålamod går det utmärkt att ta sig fram även med allmänna transporter (tänk på att vissa vägar är stängda under vintern).

Kortaste vägen med bil

1. Från Bergen: Genom Hardanger till Røldal, cirka 200 kilometer, 1–2 färjor.

2. Från Haugesund: Längs E134 och RV 46 till Ropeid, cirka 85 kilometer.

3. Från Stavanger: Färja till Tau, 40 minuter.

4. Från Sandnes: Längs Ryfylkeveg, RV 13, 24 kilometer till Lauvvik, färja 10 minuter till Oanes.

5. Från Egersund: 74 kilometer från Egersund till Lauvvik, färja till Oanes. (192 kilometer mellan Kristiansand och Egersund.)

6. Från Kristiansand: Följ RV 9 till Brokke, därefter RV 45 till Suleskar och vidare till Lysebotn (220 kilometer), vägen stängd på vintern. Alternativ: Ta RV 9 till Røldal, cirka 300 kilometer.

7. Från Oslo: Alternativ A: Genom Telemark på E134 över Haukeli till Ryfylke via Røldal, cirka 340 kilometer. Obs! Utbyggnad av tunnlar på E134 mellan Haukeli och Røldalsfjell. Detta kommer att medföra stängda tunnlar, kolonnkörning och omdirigering av trafiken till andra vägar från 1 december 2008.

Alternativ B: Starta från Oslo som i alternativ A, men i Telemark tar du av in på RV 45 till Suleskar och vidare till Lysebotn, cirka 360 kilometer. Vägen stängd på vintern. Färja från Lysebotn (eller kör vidare på RV 45 till Sandnes och Lauvvik).

8: Från Larvik: Följ RV 36 till Seljord, därefter som i alternativ A (E134) via Haukeli, eller alternativ B på E134/RV 45.

Med snabbåt

Snabbåtar går mellan Stavanger och många platser i Ryfylke, som Tau, Fister, Hjelmeland, Jelsa, Sand och Sauda. Även inom Ryfylke går många snabbåtslinjer. Kontakta Kolumbus och Tide för ytterligare information.

Med tåg

Tåg till Stavanger från Oslo med Norges Statsbaner (NSB).

Boende

Du hittar många övernattningsställen hela vägen från Lysebotn längst inne i Lysefjorden till Sauda uppe i norra Ryfylke. Välj mellan campingplatser, hytter, lägenheter, bed&breakfast, gårdsboende eller hotell. Turistinformationen hjälper dig gärna med alternativ.

Utsiktsplatser

Landskapet kring Lysefjord är majestätiskt, med dramatisk utsikt från platser som Preikestolen (Predikstolen) och Kjerag. Men det kan ge lika mycket att försjunka i stillheten på en sluttning invid fjorden, eller att blicka ut över den lummiga grönskan i någon av dalarna i det inre av Ryfylke.

Ryfylkes fjordar

Boknafjords bifjordar – Høgsfjord, Jøsenfjord, Lysefjord, Sandsfjord och Saudafjord – grenar ut sig österut inåt landet. Bese dem från snabbåt, färja eller sightseeingbåt, eller följ dem längs stranden på vägar som de natursköna Lysevegen eller Ryfylkevegen (RV 13).

Älvar och vattenfall

Suldalslågen i Suldal är känd för att bjuda på ett fantastiskt laxfiske, och från Sandsfossen hörs dånet året om. I Sauda når du lätt det pampiga fallet Svandalsfossen från den nya parkeringsplatsen

Flera vattenfall störtar rakt ner i Lysefjorden, och har du tur styr sightseeingbåten rätt in i vattenslöjorna och låter dig provsmaka.

Aktiviteter i Ryfylke

Ro eller segla, spela golf eller bestig Kjerag och Preikestolen. Fiska lax eller åk på laxsafari, fotvandra på hedarna, cykla på öarna, simma i fjordarna eller följ med på en kryssning på någon av fjordarna. Vill du anlita en lokal guide kan turistinformationen hjälpa till.

Festivaler

Fira med ortsbefolkningen på någon av Ryfylkes lokala festivaler, som till exempel Jordbærfesten på Fister, Fyr- og Flammefestivalen i Sauda, Norsk Frukt og Laksefest på Hjelmeland, Taufestivalen på Tau och Ungkarsfestivalen i Suldal.

Läge

Lysefjorden ligger i Ryfylke i Rogaland fylke, nära Haugesund och Stavanger, i södra delen av Fjordnorge.

Attraktioner du inte bör missa

  • Följ med på fjordkryssning
  • Vandra upp till toppen av Preikestolen
  • Utforska fjället Kjerag och kliv ut på Kjeragbolten – om du vågar
  • Paddla kajak med guide på fjorden
  • Lysevegen

Aktiviteter och sevärdheter

Fjordkryssningar/rundturer med båt

Ett bra sätt att uppleva fjordarna är att följa med på någon av de många kryssningar/rundturer som anordnas av bland andra:

Fjord Tours

Tide

Rødne Fjord Cruise

Vattenfallet Hengjanefossen

Sightseeingbåtar stannar ofta till på fjorden för att njuta av anblicken av Hengjanefossen – såvida inte kaptenen väljer att gå fram ända till vattenfallet, förstås. Du kan också uppleva det 400 meter höga vattenfallet om du vandrar längs den norra stranden av Lysefjorden.

Läs mer på hemsidorna; http://www.visitlysefjorden.no, http://www.ryfylke.com/ och http://www.visitnorway.com/se/

KARTA

 

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land