Medelstidsveckan på Gotland

Gotland, Visby… den magiska festivalen på rosornas ö!

Medelstidsveckan på Gotland

Välkommen till Gotlands magiska kulturfestival!
Medeltidsveckan på Gotland är ett av Sveriges äldsta, mest kända kulturevenemang. Sedan 1980-talet har tusentals besökare rest från hela världen för att uppleva åtta magiska dagar på Rosornas Ö. Söndag till söndag, alltid vecka 32,  återvänder Gotland till epoken då Visby nämndes i samma andetag som London, Lübeck eller Paris. Köpmän, trubadurer, riddare, gycklare och annat roligt folk från hela Europa befolkar Visbys medeltida gränder, ruiner och torg för att hylla tiden då Gotland var Hansans strategiska knutpunkt. Samtidigt hedrar Medeltidsveckan de gotländska bönderna som 1361 försvarade Gotland och Visby mot den danske kungen Valdemar Atterdag och hans överlägsna här. Medeltidsveckan håller minnet av de 2000 män som föll utanför Visbys ringmur levande … och det är en gotländsk hjärtefråga.

Tornerspel – tuff kamp man mot man
I juli månad, med tuff upplösning under Medeltidsveckan, drabbar de samman. Riddare till häst och slagskämpar till fots, bågskyttar och gycklare. Året är 1288 och inbördeskriget är avslutat. Kung Magnus bjuder in till tornerspel för att förbrödra de två sidorna i kriget, staden och landet. Tornerspelen är medeltidens mest spektakulära sportevenemang. Här på Gotland kan du se Sveriges bästa kämpar göra upp med rustning och lans, med hjärta och vilja. Allt för att vinna damernas gunst och få publikens ovationer. Kommer din favoritriddare klara prövningen och klara sig hela vägen till den ärofyllda segern?”

Massor att se och göra
Programmet som Medeltidsveckans kansli samordnar blir större och större för varje år. Både i Visby och på den gotländska landsbygden skapas ett enormt och färgstarkt utbud av gatuteater, tornerspel, kärlek, ruin- och kyrkokonserter, frustande hästar, marknader, föreläsningar, vandringar, blomsterkransar, gyckelspel, parader, eld, kurser, gästabud, improvisationsteater och medeltida ting … programmet fyller 60 sidor!

Den medeltida marknaden är Medeltidsveckans hjärta och omfamnas av Visbys ringmur.
Upp till 200 marknadsdeltagare kommer från hela Europa och skapar dofter, ljud och smakupplevelser som utmanar alla sinnen. Det låter och andas marknadsliv över hela
området. Mitt bland alla marknadsstånd står en scen som erbjuder fartfylld underhållning med allt från musik, teater, gyckel, akrobatik och trolleri.
Sol, strand, hav och tornerspel. Vad mer kan man behöva på en perfekt sommardag på Gotland? Medeltidsveckans tornerspel är Sveriges mest genuina i sitt slag och skapas av gotländska föreningar som sysslar med medeltiden året runt. Redan i juli månad, med tuff upplösning under Medeltidsveckan, drabbar de samman – riddare till häst och slagskämpar till fots, bågskyttar och gycklare. Se Sveriges bästa kämpar göra upp med rustning och lans, med hjärta och vilja.

Lockande lärande
Medeltidsveckan på Gotland vill locka till lekfullt lärande och förmedla kunskap på ett attraktivt och roligt sätt. Välrenommerade föreläsare förklarar, tolkar och ifrågasätter det vi vet om medeltidens människor, deras liv och förhållande. Skickliga hantverkare, musiker och konstnärer erbjuder kurser och lär ut sin kunskap kring läder, gåspenna, järn eller musik. Medeltidsveckan är en enda lång underhållning för stora som små. Men i Laikgard’n låter vi barnen ta över helt. Prova-på-aktiviteter, sagostunder och spänning som väcker nyfikenhet hos barnen. Riddarskolan är en sanndröm för de yngsta riddarna. Prova rustning, måla sköld eller bli dubbad till riddare. Under Medeltidsveckan får hela familjen uppleva äventyr på riktigt.

Telefon
0498-29 10 70

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


    kartan

    Strandgatan 14, 621 56 Visby