Njarka Sameläger

Prova sysslor från en samisk vardag

Njarka Sameläger

Foto; Ewa Nilsson, Lappland Photo

Stort tack för din medverkan med dina vackra bilder, Ewa Nilsson!

Njarka Sameläger ligger på en udde i Häggsjön i Åre kommun. Njarka är sydsamiska och betyder udde. I samelägret,  som är en en fridfull plats, en plats som samer alltid sökt sig till med en stor harmoni. Här vill man berätta om sin kultur, och samtidigt skapa ett komplement till vad renskötseln är. Här i Njarka, känns allt äkta. Här står man inte i samedräkt och tar emot, utan vill visa samernas näringar som de är idag. Vi får komma hem till deras vardag och det känns kanske som en helt ny värld av upplevelser för dig. Med allt från lassokastning till bakning av glödkakor. Samelägrets centrum är den åttkantiga högtidskåtan, Jarnge. Det finns också en bostadskåta i torv. Vid elden blir det varmt och här får berättelserna liv. Det finns inga hörn att gömma sig i. I kåtan sitter man öga mot öga, och det blir en fin gemenskap. För de besökare som vill stanna längre finns tre boendekåtor ute på udden. Här kan du ta en fisketur, när solen går ner över sjön tänder du eld i kåtans kamin och grillar fångsten.

Prova sysslor från en samisk vardag

I Njarka får du veta mer om djuren och om samernas kultur och näringar. Visste du till exempel att renen är det enda hjortdjuret där både honan och hanen bär horn? Och att renar har ihåliga hårstrån som isolerar mycket bra mot kyla? I lägret visar man olika sysslor. Såna från samisk vardag. Här kan du testa kasta lasso eller bereda renskinn. I den stora åttkantiga kåtan finns en utställning av sameslöjd med spåtrummor, kåsor och fina knivar gjorda i sydsamisk tradition. Du får ta del av det samiska hushållet och bland annat smaka kanderad kvanne. Växten trivs vid bäcken och den torkas efter skörd. Den ståtliga kvannen var en dyr handelsvara på 1 000-talet och har använts av samer som medicinalväxt. I samelägret handlar det också mycket om eld. Vi brukar koka kaffe – och vi ger våra bästa eldningstips.

Det är rofyllt och avstressande i Njarka. Här kan du testa fiskelyckan i viken, paddla med kanadensare eller ströva på stigar i skogen och efter stranden. Ta gärna ett uppfriskande bad och boka in dig i bastun med utsikt mot sjön. Samerna är ett urfolk med egen kultur, eget språk och egna traditioner. Det område som samer bor på brukar benämnas Sápmi och ibland Sameland. Det sträcker sig över hela Nordkalotten, och omfattar delar av Sverige, Norge, Finland och Kolahalvön i Ryssland.

Öppettider
Sommar 2018
1 juli-10 augusti torsdagar & fredagar kl. 12-16

Guidad tur på svenska kl. 12.00
Guidad tur på engelska eller tyska kl. 14.00

För andra tider på året, ring oss eller maila ( Se nedan ) och boka in ditt besök.

Kontakta oss
Njarka Sameläger
Telefon: 076-770 07 79
Hemsida, bokning, E-post, Se nedan…

Följ oss på Facebook  och Instagram 

Så hittar du hit
Njarka sameläger ligger i Häggsjönäs. Det är tre mil från Duved och avfarten är skyltad vid E14.

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


    kartan

    Häggsjönäs Njarka 111
    830 15 Duved