Skånes Djurpark, djurparken med nordiska djur

Skånes Djurpark, djurparken med nordiska djur

Skånes Djurpark är ett av södra Sveriges populäraste utflyktsmål med över 200 000 besökare varje år och världens största djurpark med nordiska djur.


Brunbjörnsunge, Foto; Skånes Djurpark

Björnungen är liten nu, men liten blir fort stor….


Brunbjörn, Foto; Skånes Djurpark

Björnen är allätare men livnär sej främst på skott, knoppar, bär, frukt och svamp. Den kan ta smågnagare, fisk och fågel och ibland så stora djur som älg. Den äter gärna kadaver. En del individer är uteslutande vegetarianer medan andra föredrar kött. Födan varierar också under året.

Björnen lever främst i barrskog, gärna i öde bergiga områden. I Sverige förekommer den numera från Dalarna och norrut. Björn fanns i Skåne fram till och med 1600-talet. I dag uppskattar man antalet björnar i Sverige till ca 2 500 individer. Viss jakt av björn är tillåten, men årsungar och hona med ungar är totalfredade.


Kungsörn. Foto; Skånes Djurpark

I djurparkens vackra natur kan man uppleva hundratals vilda och tama djur av mer än 80 nordiska arter och man kan roa sig med en mängd olika aktiviteter. Alla årstider lockar och djurparken är öppen varje dag, året runt.

I Skånes Djurpark har vi både vilda och tama djur. De vilda djuren har alla en sak gemensamt. De finns, eller har funnits, i vilt tillstånd i Norden.

Pärluggla, Foto; Skånes Djurpark

De tama djuren är alla gamla nordiska lantraser. Pga det moderna lantbruket så är de flesta av dem tyvärr utrotningshotade och Skånes Djurpark ser det som mycket viktigt att delta i bevarandet av dessa djur..

När bönderna satsade på andra raser, var det nära att gutefåret dog ut som ras. Nu har man lyckats rädda rasen och idag finns det nästan 4000 tackor.


Ja, jag vet. Jag är sååå vacker! Gutefår, Foto, Skånes Djurpark

Gutefåret äter det mesta som växer och är goda naturvårdare, eftersom det håller efter sly och gräs. Gutefåret har kraftig man och en päls som ser raggig ut. Ullen innehåller mycket täckhår och därför kan man inte spinna med den. Färgen varierar mellan svart och vitt. Både baggen och tackan har horn. Hornen är kraftiga och böjda i en fin båge.

Kronhjortar i gröngräset


Foto, Skånes Djurpark

Kronhjorten är Skånes landskapsdjur, och den har också sitt viktigaste utbredningsområde här. Kronhjorten är betydligt större än dovhjorten. När brunsten når sin kulmen i september samlar de största hjortarna ihop ett harem. Andra hjortar hålls på avstånd genom det mäktiga brölandet, men också genom ett aggressivt bemötande – strider är vanliga. Kronhjorten har jagats intensivt, och har på många håll återinplanterats – därav den splittrade utbredningen i Europa. Kronhjorten är inte direkt hotad för närvarande.

Lodjuret visar tänderna


Fina tansingar eller hur? Lodjur, Foto; Skånes Djurpark

Lodjuret kom till parken 1961. Av Europas tre vilda kattarter är det det största och det enda som förekommer vilt i Sverige. En fullvuxen lohanne väger 20-25 kg och en hona väger 16-20 kg. Längden är ungefär 1 m och mankhöjden 60-75 cm. Sommarpälsen är rödgrå medan vinterpälsen är vitgrå. Ofta är pälsen mer eller mindre fläckig eller randig. Svansen är kort och öronen har svarta tofsar. Hos äldre hanar förekommer ibland kindskägg. Bakbenen är längre än frambenen, vilket gör att djuret ger ett framåtlutat intryck. Klorna kan dras in precis som hos huskatten och är kraftiga liksom tänderna. En lo lever 12-14år.

 

Kontakt:


Skånes Djurpark

Jularp 150, 243 93 Höör, Sweden

Telefon: 0413-55 30 60

E-post info@skanesdjurpark.se

Läs mer här på hemsidan; http://www.skanesdjurpark.se

KARTA

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land