Skoklosters slott

Skoklosters slott

En utflykt till Skoklosters slott, ett av Europas bäst bevarade barockslott, med möblerade slottsvåningar från olika århundraden, i naturskön miljö vid Mälarens strand, mellan Stockholm och Uppsala! Öppet dagligen under sommarsäsongen från maj – september med visningar på svenska & engelska!

Huvudbilden: Skoklosters slott, Fotograf/Källa:foto Jens Mohr
Skoklosters slott uppfördes mellan 1654 och 1676. Det var stormaktstidens största privata byggföretag. Skokloster är ett av Europas bäst bevarade 1600-talsslott. Här finns unika samlingar av möbler, textilier, konsthantverk, vapen, verktyg och böcker från 1500-tal till 1800-tal.

Bild 1. Barockbord i slottets Kungssal, Fotograf/Källa:foto Jens Mohr
En särskild installation – ett imponerande dukat bord om naturens form och färger visas i slottets pampiga Kungssal

Bild 2. Wrangelvåningen, Fotograf/Källa:foto Jens Mohr
Rum i paradvåningen. Skoklosters rumsplanering var för sin tid modern, med rummen liggande i fil intill varandra enligt franskt ideal. Väggen närmast är klädd med tapeter av gyllenläder, en av 1600-talets lyxprodukter. Gustav II Adolf syns på ett av porträtten.

Bild 3. Omgången, Fotograf/Källa:foto Jens Mohr
Omgången Korridor utanför paradvåningen. På varje våningsplan finns omgångar mellan rumssviterna och den centrala borggården. De leder besökaren runt i huset och till trapporna mellan våningarna.

Bild 4. Kungssalen, Fotograf/Källa:foto Jens Mohr
Kungssalen Matsalen i paradvåningen. Det praktfulla möblemanget ger exempel på inredning och konsthantverk i en högadlig miljö under 1600-talet. Stucktaket visar symboler för de olika världsdelarna. På väggarna hänger porträtt av svenska kungar från Gustav Vasa fram till Gustaf VI Adolf.

INFORMATION & BOKNING
08-402 30 60
Telefontid: kl 9-12

Läs mer på hemsidan: http://skoklostersslott.se

KARTA, Skoklosters slott, 746 96 Skokloster

[mappress mapid=”470″]