Sommaräventyr i fjällen!

Sommaren i Jämtland Härjedalen är fylld av äventyr att upptäcka

Sommaräventyr i fjällen!

Foto: Niclas Vestefjell

Sätt kurs över vidsträckta fjäll där den blånande horisonten inte har något slut och porlande bäckar släcker törsten. Plocka hjortron och kantareller, spana efter fjällrävar och myskoxar eller njut av öringfiske i strömmande vatten. Ge dig ut för att möta forntida historia och samisk kultur och låt dina smaklökar kittlas av gastronomiska sensationer.

Vildmarksvägen – 50 mil av natur & kultur

Strömsund i norra delen av Jämtland är porten till Vildmarksvägen. Den natursköna och vilda vägen leder förbi Stora Blåsjön och mäktiga Stekenjokksplatån, vidare in i södra Lappland ända till Vilhelmina. Reser man längs Vildmarksvägen är ett underjordiskt besök i Korallgrottan och Bjurälvens naturreservat ett måste, en av Sveriges kanske mest spännande geologiska sevärdheter. Likaså bör Hällingsåfallet med sitt 45 meter höga klippstup, den samiska kyrkbyn Ankarede och Stekenjokks fjällplatå upplevas under färden. Vägen över Stekenjokk är endast öppen sommartid och bjuder på spektakulära scener med snödjup på närmare tre meter där vallarna efter plogningen kan bli över sex meter höga…!
Läs mer om Vildmarksvägen på adventuresweden.com »

Kolbulle på traditionellt vis

Det är oklart om Jämtland Härjedalen har någon nationalrätt, men en solklar kandidat är kolbulle. Ofta orsakar den långa köer då både barn och vuxna tålmodigt står i eldröken för att få köpa en kvarts, en halv eller en hel kolbulle med lingonsylt. Kolbullen upptäcktes först i Hälsingland men spreds snart till Jämtland Härjedalen där den blev daglig kost för skogshuggare och kolare under de långa perioderna ute i skogen utan tillgång till färska råvaror. Idag äts den både på utflykter och som festivalmat. En fet historia och älskad klassiker med många anhängare året om – salt, frasig och fantastiskt god.
Läs mer om gastronomiska upplevelser på adventuresweden.com »

Cykla i fjällen – en oslagbar kombination

När man som sommargäst med cykel kommer till Funäsfjällen i västra Härjedalen väntar en ljuvlig plats och oanade äventyr. De välmarkerade stigarna som slingrar sig fram över de lätt kuperade fjällhedarna är många i antal. Turernas olika svårighetsgrader och distanser gör att området passar många typer av cyklister. Mjuka upp benen med en kortare tur och ge dig sedan ut på en lång heldagstur på uppemot 55 km. Att cykla i fjällen bjuder på både utmaningar och belöningar. Efter ett par timmar i sadeln behövs alltid energi och de mysiga våffelbruken gör inte direkt upplevelsen sämre!
Läs mer om cykling i Funäsfjällen på adventuresweden.com »

Forntida historia & hällristningar i Glösa

Vid Glösa Älgrike finns hällristningar från forntiden som är ca 6 000 år gamla – bilder i sten som viskar om hur livet såg ut för människorna som befann sig här under jägarstenåldern. Då var Glösa fullt av liv och historierna runt elden handlade om jaktlycka och storslagna framgångar, och om hur den riskfyllda färden i kanoten varit en hårsmån från att sluta i ond bråd död. Följ med till Älgklanens fest och dansa till tonerna av älgbensflöjt och trumpet medan natten sakta faller över Glösa Älgrike.
Läs mer om Glösa Älgrike på adventuresweden.com »

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


kartan


Strömsund