Spetsbergen runt

Spetsbergen runt

Plats: Spetsbergen, Grönland,

2010 – Spetsbergen runt med m/s Plancius, 11 dagar

Plancius som är ett nyrenoverat fartyg tar oss runt hela Spestbergen. Solen går inte ner och vi kommer att få se mycket djur och natur. Isbjörnar, fåglar, valrossar, säl, ren och mycket annat. Glaciärer som går ner i havet och branta fågelklippor kantar vår väg. Är isförhållandena de rätta så kanske vi även tar oss runt hela Nordaustlandet och besöker Vitön där Andree strandade med sin polarexpedition.

På den här turen är målet att ta oss runt hela Spetsbergen och vi beger oss även till de allra nordligaste delarna av Svalbard. Vi hoppas nå fram till Phippsön som ligger på 81° nord. Svalbard är en ögrupp där det bor dubbelt så många isbjörnar och valrossar som människor! På isen runt Svalbard bor över 3 000 björnar och under denna resa hoppas vi möta några av dem. Sjöfåglar som tobisgrisslor, ismåsar och lunnefåglar är våra ständiga följeslagare under resan och vi beundrar dem från däck.

Vi håller även utkik efter den vackra och sällsynta rosenmåsen. Vi går iland på stränder som är fyllda av enorma valrossar och ofta ser vi val i vattnen runt Svalbard. Tundrans växter står i full blom och fågelkolonierna sjuder av liv. Vi får uppleva hur fartyget stävar genom stora bälten av packis där både säl och björn lever. Vi färdas varsamt genom Svalbards känsliga miljö för att minimalt påverka områdets djur och natur. Vi lämnar inget efter oss och tar bara med oss fotografi er och minnesbilder hem.

GRPlanciusFront580
M/S Plancius, Animerad bild i väntan på första turen

M/S Plancius byggdes 1975 som ett oceanografiskt forskningsfartyg för den kungliga holläddska marinen och döptes då till “Hr Ms Tydeman”. Fartyget seglade för marinen fram till 2004 och köptes sen av Oceanwide Expeditions.

Tillval
På vissa avgångar så finns det även kajakexpeditioner och sportdykning som tillval. För kajakexpeditioner, klicka på länken för mer info. För sportdykning, kontakta företaget.

Kortare tur
Vi har även en lite kortare tur tidigare på säsongen där vi tar oss till de nordligaste delarna av Svalbard.
Nordligaste Svalbard med m/s Plancius, 8 dagar

Resedatum
Datum 2010 Språk Kajak Dyk
28 jun – 8 jul Eng, Tys X
8 – 18 jul Eng X X
28 jul – 7 aug Eng X
7 – 17 aug Eng X
17 – 27 aug Eng X

Resan genomförs vid minst 70 bokade resenärer!

Pris (SEK) per person:
Hyttkategori Pris SEK
Trippelhytt  41 390:-
Dubbelhytt  52 140:-
Dubbelhytt Superior 58 000:-
Singelhytt 1,7 ggr hyttpris
(Med reservation för att prisbilden kan ha förändrats sedan denna presentation lades upp på Hittaupplevelse.se. Kontakta företaget för aktuella priser eller se hemsidan nedan..)

Priset inkluderar
• 10 nätter ombord på m/s Plancius.
• Alla måltider under resan.
• Erfaren expeditionsledare och kunniga guider och föreläsare.
• Föreläsningar ombord och iland.
• Dagliga utflykter med gummibåt (zodiac).
• En illustrerad dagbok över resan vid hemkomst.

Priset inkluderar inte
• Flyg till Longyearbyn
• Den sedvanliga dricksen till båtens besättning
• Personliga utgifter i bar och shop
• Res- och avbeställningsförsäkring.
• Kajakexpedition

Program OBS!
Detta är endast en generell plan och vårt program beror på väder- och isförhållanden. Våra chanser att ta oss hela vägen runt Spetsbergen enligt vår erfarenhet (från expeditioner från 1992 och framåt) säger oss att vi har ca 20% chans i första halvan av juli, 55% i andra halvan av juli, 90% chans första halva augusti och 95% chans andra halvan av augusti. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Är förhållandena extra goda så kan vi även ta oss runt Nordaustlandet och passera ännu en Nordkap och besöka Vitön där Andree strandade. Isf färdas vi inte genom Hinlopensundet. Området mellan Kung Karls Land och Edgeön ger stora chanser att få syn på grönlandsvalen.

Dag 1: Longyearbyn
Vi anländer till Longyearbyn och dagen spenderas fritt. Ett besök på Svalbardsmuseet är väl värd sin tid. Där finns bl.a. över 100 olika växtarter samlade och Svalbards historia visas upp i en utställning. Tidigt på kvällen är det avfärd med Plancius.

Dag 2: Krossfjorden och Ny-Ålesund
Vi färdas norrut längst den västra kusten och når på morgonen fram till Krossfjorden där vi gör en magnifik utflykt med våra zodiacs längs 14de juli-glaicärens front. På sluttningarna intill glaciären trivs växligheten förvånansvärt bra och det finns en stor varietet av olika blommor och stora grupper av sillgrisslor och spetsbergsgrisslor häckar på klipporna intill.
En gång en gruvby men numera en forskarby med forskare från olika delar av världen. I byn så står fortfarande angöringsmasten som Amundsen och Nobile 1926 använde för zeppelinaren Norge och som Nobile 1928 använde för zeppelinaren Italia innan deras expeditioner mot nordpolen. I närheten av byn så häckar vitkindade gåsen, spetsbergsgåsen och den arktiska tärnan.

Dag 3: Liedefjorden och Monacoglaciären
Beroende på vädret så kan vi ta oss till Liedefjordsmynningen och gå iland för en vandring på Andöns tundra. Många ejdrar och rosafotade gäss häckar här och även den mycket sällsynta kungsejdern kan man få syn på här. Vi hoppas att vi kan segla in i Liedefjorden, kryssa nära den 5 km longa kanten av den magnifika Monacoglaciären. Vattnet framför glaciären samlar massor av sillgrisslor. På tidigare turer så har vi även sett isbjörn uppe på glaciären vilket har gett ett utmärkt fototillfälle för mycket läckra bilder.

Dag 4: Phippsön, resans nordligaste anhalt
Idag så når vi vår nordligaste destination på den här expeditionen – Pippsön som är en av sju öar som ligger vid norr om Nordaustlandet. Vi befinner oss nu 81°N endast 87 mil från den geografiska nordpolen. Invånarna här består främst av isbjörnar och ismåsar. Vi spenderar ett antal timmar här i denna spektakulära omgivning och kanske även får syn på en rosenmås innan vi vänder.

Dag 5: Laagön och Sorgfjorden
Idag besöker vi Laagön som är en låg ö med en lagun där flera valrossar samlas. Här häckar även tärnmåsen. Vid Sorgfjorden så finner vi troligen ytterligare en kolloni med valrossar inte långt ifrån ett gravfält för valfångare på 1600-talet. Iland kan vi få syn på fjällripor.

Dag 6: Alkefjället och Palanderbukten
Idag seglar vi genomm Hinlopensundet, hem till storsäl, knubbsäl, isbjörn och ismåsar. Vi navigerar genom isblocken från Lomfjordshalvön i våra zodiacs och utforskar fågelklipporna på Alkefjället där tusentals spetsbergsgrisslor häckar. På östra sidan av sundet ska vi försöka stiga i land vid Palanderbukten på Nordaustlandet. Här finns svalbardrenen, spetsbergsgåsen, häckande ismåsar och valrossar.

Dag 7: Torrelnäset
Nära Torrelnäset kommer vi att utforska polaröknen på Nordaustlandet bredvid världens tredje största inlandsis som når ner till havet alldeles i närheten. Vi promenerar längs den vackra kusten täckta av vackra stenar formade av hav och is under tusentals år. Eventuellt stöter vi på valrossar under vägen. När vi seglar vidare syd om Nordaustlandet så har vi stora möjligheter att få syn på den stora grönlandsvalen.

Dag 8: Barentsön / Edgeön
I Freemansundet planerar vi att landstiga vid Sundnäset på Barentsön för att där besöka en gammal jaktstuga för att sen vandra över tundran och spana efter svalbardsren och vitkindade gäss. Senare fortsätter vår expedition söder ut till Diskobukten på Edgeöns västra sida. Vi kryssar med zodiacs i den lugna viken och går iland vid ett berg av valskelett och timmer som flutit iland från Sibirien. Vi kan också klättra upp till kanten av en smal ravin som är hem för tusentals tretåiga måsar tillsammans med tobisgrisslor och den pirataktiga vittruten. Under häckningsperioden så patrullerar fjällräv och isbjörn, ofta en hona med unge, efter nedfallna ägg och ungar.

Dag 9: Hornsund
Vi startar dagen med att sakta kryssa längs småfjordarna i det spektakulära området runt Hornsund. Med sin omgivning av spetsiga berg så förstår man var Spetsbergen fick sitt namn med Hornsundtind som reser sig 1431 möh och Bautens framträdande spets. Det finns också 14 olika glaciärer i området och vi har goda chanser till att få syn på både säl och isbjörn. Ev så besöker vi den polska forskningsstationen där dess vänliga besättning kommer att ge oss en inblick i deras forskningsarbete. Bakom forskningsstationen så är det hem för tusentals alkekungar.

Dag 10: Ahlstrandshalvön
Idag går vi i land på Ahlstrandshalvönvid mynningen av Van Keulenfjorden. Här ligger det drivvis av belugaskelett, eller vitval som den också kallas. Här är ett slaktområde från 1800-talets valfångare. Belugan jagades urskiljeslös men den klarade sig från utrotning och vi har faktiskt nu ganska stora chanser att få syn på några.  Vi kryssar sen på eftermiddagen in i Recherchefjorden där vi kan utforska tundran längst in i fjorden som är hem för många svalbardsrenar.

Dag 11: Longyearbyn
Vi stävar tillbaka mot Longyearbyn och transfer till flygplatsen.

Kontakt:
Grönlandsresor AB
Betselvägen 1
177 58 Järfälla
SVERIGE
Tel 08-556 269 70

Mer information: http://www.gronlandsresor.se

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land