Tolv vandringsdagar på historisk stig

Tolv vandringsdagar på historisk stig

Plats: Mellan Dalarna och Stockholm,
Under två veckor i maj utlovas Sveriges största vandringsfest på Dalkarlsvägen. Då blir det så kallad storvandring på de gamla stigarna och vägarna som går från övre Dalarna ned till Stockholm. Starten går vid Vasaloppsmålet i Mora onsdag den 12 maj. Sedan följer tolv etapper genom Dalarna, Västmanland och Uppland tills vandrarna trampar in i Stockholm och slutmålet på Skansen.
Dagsetapperna är drygt 3 mil och på 11 platser ordnas med övernattning.

dalkarlsvagen_vandring_04_5
Foto: Trons  ©

Storvandringen är ingen tävling – det handlar mer om att gå ikapp sig själv tillsammans med andra när naturen är som vackrast.
Detta är femte gången som Föreningen Dalkarlsvägen organiserar en långvandring i flera etapper. Tidigare storvandringar har lockat flera tusen deltagare, varav ett 50-tal
personer brukar vandra större delen av den 36 mil långa sträckan. De senaste vandringarna har också lockat internationellt deltagande.

dalkarlsvagen_vandring_05_5
Foto: Trons  ©

– Dalkarlsvägen blir allt mer etablerad som en vandringsväg av rang. Den ligger mitt i Sverige, har stora natur- och kulturvärden och en riktigt spännande historia som vi gärna lyfter fram, säger Per Mårthans på Trapperservice som är projektledare för den stora organisation som krävs för sammanhängande service utmed vägen med vägvisare, bagagetransporter, följebilar och övernattning.

dalkarlsvagen_vandring_02_5
Illustrationer: Ingrid Frölish  ©
Vandrarna går på de gamla vägar som dalfolket trampade upp under sina arbetsvandringar redan under 1700-talet. I Dalarna är det mycket stigar genom vackra fäbodar och småbyar, nedåt Mälardalen vandrar man på ringlande landsvägar via kyrkbyar och förbi runstenar. Ända in mot Solna kan ringlar Dalkarlsvägen fram i ett landskap som mer präglas av myrar, tjärnar, gran och tall än köpcentra och hamburgerrestauranger.

dalkarlsvagen_vandring_01_5
Illustrationer: Ingrid Frölish  ©

Lördagen den 22 maj finns det möjlighet för alla Stockholmare att gå hem till stan på vackra stigar och historiska vägar. Det är bara att ta pendeln ut till Bro och vandra med guide på Dalkarlsvägen in till Solna. Söndag den 23 maj blir det fest med mycket underhållning och många spelmän på Skansen när vandrarna från Dalarna går i mål.

dalkarlsvagen_vandring_03_5
Möt våren på Dalkarlsvägen. Foto: Trons  ©

I mitten av maj kan man vandra så mycket man orkar och kan på vackra Dalkarlsvägen med starter i Mora, Tammeråsen, Rättvik

Kontakt:
Frågor kring storvandringen besvaras av:

Per Mårthans
Projektledare
Tel. 070-581 29 92
E-post: dkv@trapperservice.se

Jan-Olof Montelius
Ordförande i Föreningen Dalkarlsvägen
Tel. 070-322 81 26

Mer information: http://www.dalkarlsvagen.se

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land