Unik äventyrsresa till San Blas i Panama till Lost City i Colombia

Äventyrsresa till Panama och Colombia med Rosa Bussarna

Unik äventyrsresa till San Blas i Panama till Lost City i Colombia

Resan inleds med flyg till Panama där vi åker in till huvudstadens gamla stadsdel (Casco Viejo) och checkar in på vårt vandrarhem. Dagen efter inleds med informationsmöte om den kommande båtturen. Det gör att du kan förbereda dig gällande packning och du kan även ställa frågor. På båtresan kommer du behöva ha med ett handbagage som du har tillgång till under resan. Förslagsvis packar du handbagaget i en vattentät säck (dry bag). Ditt andra bagage kommer du inte ha direkt tillgång till under båtresan. Om du behöver så finns tid att komplettera din packning under dagen. Det finns mycket begränsad tillgång till att handla förnödenheter under båtresan så se till att handla allt i Panama City innan du kliver ombord på båten. Efter mötet har du möjlighet att strosa runt i Panama Citys gamla stadsdel eller besöka stadens nya strandpromenad. Om du gillar fisk och skaldjur finns en intressant fiskmarknad i närheten av vandrarhemmet. På eftermiddagen kan du passa på att åka till Panamakanalen som binder samman Atlanten och Stilla havet.

Morgonen efter blir vi upplockade av jeepar som tar oss tvärs över landet till staden Carti som är startpunkten för vårt båtäventyr i San Blas. Du kommer uppleva hur vegetationen varierar från Panama City till Atlantkusten. I Carti blir vi mötta av personalen som ska ta hand om oss under de kommande dagarna då vi åker båt genom San Blas. Området bebos av ursprungsbefolkningen som kallas kuna och vi kommer vara gäster på deras öar under dagarna som följer vilket betyder att vi får acceptera deras seder och bruk. Till exempel måste du fråga innan du tar kort på dem (och ofta betala en dollar). Kokosnötterna på öarna tillhör befolkningen och de brukar också kosta ca en dollar styck. Från Carti åker vi till vårt första stopp i San Blas som är ön Pelikan. Turen dit tar cirka en och en halv timme och framme på den lilla ön är det badstopp och du blir serverad lokal lunch. Efteråt åker vi till en öde ö (förutom en kokosnötsvakt som bor där) där vi sätter upp hängmattorna under ett vasstak och inväntar solnedgången. Vi tillagar middag över öppen eld och njuter av att befinna oss så långt från wifi och neonlampor som det är möjligt.

När du vaknat i soluppgången serveras frukost runt kl sju på morgonen och vi åker vidare vid åttatiden. Efter ett par timmar når vi ännu en öde strand där vi stannar för att bada, sola och äta lunch. Eftermiddagen spenderar vi på stranden efter en kort resa till kunafolkets ö Tupile. Här går vi iland och checkar in på vårt boende som mestadels består av hängmattor. Byn har inga bilar och det är fritt fram att vandra omkring och bekanta sig med lokalbefolkningen, spela fotboll med barnen eller kolla in kunafolkets speciella hantverk. Middag intas på öns restaurang där du får ta del av deras kultur, seder och bruk.

Morgonen efter väntar några timmars båtfärd söderut och vi kommer till ännu en öde ö där vi äter lunch, solar, snorklar och badar vid stranden. Passa på att njuta av havet, ödsligheten och de vackra öarna. På eftermiddagen kommer vi till Caledonia, en kunaby där vi äter mat på en lokal restaurang och sover i hängmattor. Dagen efter serveras frukost vid sjutiden och därefter väntar ett par timmars båtresa till Puerto Obaldia där vi stämplar ut oss ur Panama. Du behöver ha med dig två passkopior i gott skick som lämnas över till tullen i samband med utstämplingen ur landet. Därefter tar det oss cirka 30 minuter till Sapzurro där lunchen blir den första måltiden på resan som serveras på colombiansk mark.

På eftermiddagen kommer vi fram till den pittoreska staden Capurgana som saknar vägförbindelse med övriga städer i Colombia. Här kan du pusta ut, njuta av en kyld dryck eller en riktig dusch. Dessutom finns det riktiga sängar på vandrarhemmet där vi bor. Ett tips är att kvällstid söka dig över den lilla bron till Josephinas restaurang. Den är liten och det är bäst att gå dit dagtid (eller dagen innan) och förbeställa mat.

Dagen spenderas på egen hand i den lilla byn där du sakteliga kan acklimatisera dig till civilisationen igen. Förutom att besöka tullen och få ditt pass stämplat har du en ledig dag där du kan besöka flygfältet, uppleva långsam Internetuppkoppling, sitta på torget och titta på lokalfärjan eller besöka någon närbelägen strand. Det finns även möjlighet att vandra till ett vattenfall som heter El Cielo för de som orkar. Morgonen efter äter vi en tidig frukost och lämnar Capurgana för att åka till den lilla staden Necoclí. Om du brukar bli sjösjuk rekommenderar vi att du tar sjösjuketabletter innan färden som brukar ta cirka tre timmar. Iland på den andra sidan påbörjar vi vår resa mot Cartagena. Vi kommer stanna och äta lunch på vägen och stanna för några raster. Du kommer få uppleva det colombianska landskapet under de åtta-tolv timmar som resan tar.

Väl framme i Cartagena på kvällen checkar vi in på vårt hotel och nu väntar några behagliga dagar i staden som utsågs till Colombias första världsarv av UNESCO 1984. Dagen efter är avsedd till fria aktiviteter där du kan utforska staden på egen hand. Cartagenas gamla stadsdel är ett underbart område att strosa omkring i. Omgiven av en 13 kilometer lång stadsmur gömmer sig vacker, gammal kolonial arkitektur, kullerstensbelagda gator, balkonger gömda bakom bougainvilleablommor, vackra kyrkor och mysiga torg där det finns uteserveringar. Det finns även ett intressant guldmuseum som är väl värt ett besök. Utanför stadsmurarna finns även en stor, energisk stadsdel som du kan utforska. Om du känner för att uppleva lite lyx och flärd finns även peninsulan Bocagrande som är stadens motsvarighet till Miami Beach. Ett tips är att besöka det lilla torget Plaza de la Santisima Trinidad kvällstid. Där samlas lokalbefolkningen, äter lokal gatumat eller tar en öl. Det finns ett par restauranger intill och på torget umgås unga och gamla. Ibland är det även uppträdande där. Dagen efter har du ännu en ledig dag i Cartagena. Njut av stadslivet och förbered dig på ett hejdundrande nyårsfirande som brukar vara ett av de bästa som erbjuds i landet. Gemensamt kommer vi äta nyårsmiddag och fira in det nya året.

Vi inleder det nya året genom att lämna Cartagena och med buss åka till Santa Marta. Resan tar cirka fem timmar och vi checkar in på vårt vandrarhem och laddar inför vårt kommande trekkingäventyr. Vi bor i de historiska delarna av Santa Marta med gångavstånd till restauranger, barer, affärer och endast fyra kvarter från stranden. Morgonen efter börjar resans andra höjdpunkt, den första dagen på trekkingen till Den förlorade staden, som den arkeologiska lämningen kallas. Man tror att staden byggdes cirka 800 f.Kr., det vill säga cirka 650 år innan Machu Picchu, och den återupptäcktes på 1970-talet. Den förlorade staden var antagligen regionens politiska centrum och hade runt 2 000-8 000 invånare, som övergav staden under den spanska erövringen. Området består av 169 terrasser och ett omfattande nät av vägar och små torg. Entrén kan endast nås genom att man klättrar upp för 1 200 trappsteg genom den djupa regnskogen. Vandringen till Den förlorade staden anses medel till svår. Du behöver ha erfarenhet av trekking och riktiga vandringskängor om du ska delta. Det kan bli tufft, men för de som orkar väntar en oförglömlig upplevelse. Den andra dagen på vandringen är den längsta på hela turen. Vi tar oss från ena lägret till det andra under sju timmar. På vägen besöker vi lokala indianbyar och tar oss över floden Buritaca. Här kan vi njuta av ett bad medan vi är omringade av vacker natur. Vi bjuds på färsk frukt och framme vid lägret får vi även middag. Där kan vi vila upp oss i regnskogen efter dagens vandring.

Morgonen efter stiger vi upp tidigt och börjar klättra upp för de 1 200 trappstegen som tar oss till entrén. När vi når toppen bjuds vi på en fantastisk utsikt över regnskog och närliggande terräng. Vi utforskar området för att få grepp om dess omfattning innan vi återvänder till lägret för en sista natt i regnskogen. Efter frukost påbörjas resans sista vandringsdag och vi tar oss tillbaka till Santa Marta och stannar till i den lilla byn Mamey på vägen. Efter sex timmar är vi åter framme i civilisationen och tar oss tillbaka till samma vandrarhem i Santa Marta.

Efter en behövlig natt där du fått vila ut och sova i en säng väntar transport till Tayrona nationalpark. Där blir vi mötta av hästar och åsnor som tar oss och vårt bagage till den hacienda (lantgård) där vi ska bo. Vi spenderar eftermiddagen med att utforska området som ligger nära kusten och utforskar ställen som Arrecifes, La Piscina och Cabo San Juans stränder. Landskapet varierar från vackra sandstränder till regnskog och det finns fornlämningar frånfolkgrupper som bodde i området förr.

Dagen efter inleds förmiddagen med en vandring på cirka fem timmar till “El Pueblito”; lämningar efter den äldsta byn i området. Det går även att njuta av stränderna, bada och snorkla. Lunch äter vi på haciendan och eftermiddagen är fri. Morgonen efter rider vi tillbaka till parkens entré där transport väntar för att åka till flygplatsen i Santa Marta. Därifrån flyger vi till Colombias huvudstad Bogota. Vi åker gemensamt till hotellet och checkar in. Här bor vi i ett jättebra område som är mysigt och trevligt. Tillsammans utforskar vi staden och besöker stadens stora turistattraktioner under en fem timmar lång stadstur. Till exempel besöker vi den mysiga stadsdelen La Candelaria, stadens historiska distrikt, den storslagna kyrkan La Catedral Primera, guldmuseet och åker linbana upp till den kända utsiktsplatsen på Mount Monserrate. Dagen efter är det dags att säga farväl till vårt latinamerikanska äventyr och åka till flygplatsen för att påbörja vår hemresa.

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


    kartan

    San Blas
    101 Cartagena