Upplev ICEHOTEL – Det unika hotellet i Lappland!

Den stora lockelsen är att tillbringa en natt i en handskulpterad svit av is

Upplev ICEHOTEL – Det unika hotellet i Lappland!

Arctic Light over Torne River, Jukkasjärvi. Foto; Asaf Kliger, www.icehotel.com 

Bilderna;
1. Entrance of the Ice art hall for year-round ice experiences. Photo Asaf Kliger www.icehotel.com
2 ICEHOTEL 2016. Deluxe Suite: Great Escape. Design: Marjolein Vonk & Maurizio Perron. Photo Asaf Kliger www.icehotel.com

2. Deluxe Suite 365 – The Victorian Apartment. Design Luca Roncoroni. Photo Asaf Kliger www.icehotel.com
4. Arctic Light over Torne River, Jukkasjärvi. Photo Asaf Kliger www.icehotel.com
5. Art Suite 365 – Dancers in the Dark. Design Tjåsa Gusfors & Patrick Dallard. Photo Asaf Kliger www.icehotel.com

Ett hotell och en konstutställning av is från Torne älv som ändrar skepnad varje år. En plats att upptäcka tystnaden, norrsken, gnistrande snöklädda skogar, röding, åkerbär, renar, kokkaffe och mycket mer. Varje år, i takt med att Torne älv fryser till is skapas ICEHOTEL på nytt i det lilla samhället Jukkasjärvi i norra Sverige. Älvens is blir till konst, design och arkitektur på ICEHOTEL, ett konstprojekt och världens första och största ishotell. Där midnattssolen lyser dygnet runt under sommaren och inte stiger ovanför horisonten under två veckor på vintern, där ligger den lilla byn Jukkasjärvi. Här, 200 kilometer norr om Polcirkeln, är naturen näst intill orörd med omkring 6000 sjöar och sex stora älvar. En av älvarna är Torne älv som är den livsviktiga nerven i ICEHOTELs ryggrad eftersom den varje år förser ICEHOTEL med is nog att bygga ett helt hotell. Sanningen är att 10 sekunders vattenflöde i Torneälven motsvarar 4000 ton is. Det är tillräckligt för att bygga fyra ishotell. Ledstjärnan och inspirationen på ICEHOTEL är att utveckla sinnliga och unika upplevelser utifrån Torne älv, och det har ICEHOTEL gjort i 26 år.

ICEHOTEL lever året om, under sommarhalvåret är login i stugor istället för i rum skapade av is och snö och det är kombinationen av stillhet och äventyr som lockar. Cykling, forsränning och fiske är några av aktiviteterna som erbjuds – allt medan solen skiner dag som natt. När hösten sedan blir till vinter invigs varje år ett helt unikt ICEHOTEL och aktiviteter som skidåkning, hundspann, norrskensturer och isskulptering lockar precis som upplevelsen av att sova i ett unikt hotell och konstsymposium helt skapat av is och snö. Att uppleva ICEHOTEL på plats i Jukkasjärvi är en viktig del, men ICEHOTEL jobbar också med att förädla naturisen för försäljning till events och kunder, konst och designprodukter. I Jukkasjärvi arbetar över sextio personer året runt för att sy ihop upplevelser, idéer, ritningar, konstnärsansökningar och isleveranser.

Genom åren har ICEHOTEL skapat nya interiörer på de permanenta isbarerna i Stockholm och London, gjort installationer av is till Milan DesignWeek och skapat skräddarsydda produkter för kunder som BMW och Chanel, för att nämna några. En kärnverksamhet på ICEHOTEL har sedan starten varit att experimentera och utveckla upplevelser och konst i naturmaterial – främst med is och snö, men även med magnetit och trä. På ICEHOTEL är konsten förgänglig, uttryck och installationer finns bara ett ögonblick, för att sedan försvinna helt eller ändra form. Med isupplevelsen i fokus kombinerat med de möjligheter varje arktisk årstid erbjuder kan du välja mellan en mängd olika upplevelser som passar dig.

ISUPPLEVELSEN
Fokus, eller åtminstone en av de viktigaste målen, för besökarna är förstås isupplevelsen. Den stora lockelsen är att tillbringa en natt i en handskulpterad svit av is, att prova på isskulptering, njuta av iscocktails i en isbar eller bara förundras över all konst som smyckar hotellet.

ÅRSTIDERNAS KONTRASTER
Samerna delar in året i åtta säsonger för att återspegla naturens mäktiga skiftningar i Jukkasjärvi. Norrsken, snötäckta landskap och extrema temperaturer ner till 40 minusgrader står i direkt kontrast till midnattssolens konstanta dagsljus och milda temperaturer under sommaren. Sedan kommer hösten med septembers glödande färger och säsongens första norrsken. Varje årstid bär på väldiga kontraster. ICEHOTEL 365 är ett koncept som presenterar och paketerar isupplevelsen på nya intressanta sätt, och når ut till en bredare målgrupp. Isen i Torneälven är unik – tack vare att vattnet är fritt från föroreningar och rinner med en mild men stadig ström så blir isen på sträckan precis utanför ICEHOTEL alldeles kristallklar. Varje block har ett eget utseende och en unik historia, och det är denna is som förvandlas till konst, design och arkitektur på

ICEHOTEL.
När vintern är som kallast och mörkast anländer konstnärer och designers till Jukkasjärvi. Här sluter de upp med ICEHOTELs snö- och isexperter och är med och utformar den konstutställning av snö, is och ljus som sedan blir ICEHOTEL. Skaparna? Ja, det varierar från år till år, men allt ifrån grafiska formgivare, arkitekter, skulptörer, konstnärer till industridesigners. Det viktigaste målet är att ta fasta på originella idéer för varje upplaga av hotellet. Om våren går en inbjudan ut om att bidra med idéer till skapandet av ICEHOTEL. Eftersom vi själva tillhandahåller instruktörer och verktyg så finns inga förkunskapskrav för att söka, det som är viktigt är idén – och att man har möjlighet att komma till Jukkasjärvi och förverkliga sin idé i praktiken. En konstnärspanel från ICEHOTEL går sedan igenom alla designförslag utifrån originalitet och med helheten i åtanke. De mest intressanta mötena mellan människor är när de skiljer vitt i idéer och stil. Då blir det konstrastrika och kreativa utbyten. Ur hundratalet ansökningar väljs 15–20 förslag ut och konstnärerna bjuds upp till Jukkasjärvi lagom till skapandeprocessen drar igång i november. Ungefär hälften av konstnärerna är återkommande och hälften är nya. Många av nykomlingarna har aldrig arbetat med snö och is förut och vissa har aldrig upplevt snö alls, en stor utmaning men till hjälp finns ICEHOTELsart support team. Supportteamet består av erfarna isskulptörer som finns till hands under hela byggnadsperioden för att diskutera förändringar i ritningarna, tekniska frågor, ge tips eller annan hjälp som kan behövas. Utöver sviterna ges designuppdragen för bar, kyrka, reception, lyxsviter och pelarsal som hedersprojekt till erfarna konstnärer som medverkat på ICEHOTEL under flera år och har den tekniska kunskapen och erfarenheten som krävs för att skulptera de stora utrymmena. Det slutliga momentet är ljusdesignen. Ett team av ljusdesigners ljussätter konstverken i nära samarbete med konstnärerna, för att lyfta fram uttrycket och syftet med dem på bästa sätt. När hotellet smälter i den intensiva vårsolen, rinner vattnet tillbaka till Torneälven – till samma plats som det en gång lånades ifrån.

ICEHOTEL 365 är en specialdesignad 2100 kvadratmeter stor isupplevelse med plats för sviter, isbar, skulpturgalleri och evenemang – öppen 365 dagar om året och drivs av hållbar solenergi från midnattssolen.

BAKGRUND
I samarbete med den svenske arkitekten och hållbarhetsdesignern Hans Eek förenar ICEHOTEL 365 arkitektur i världsklass och hållbar energi med iskonst som lockar vinterbesökare från över 80 länder varje år. Jukkasjärvi har nästintill konstant dagsljus mellan maj och juli. Genom användandet av solceller och hållbar byggnadsteknik, samt en omvänd princip som det som används i energieffektiva bostäder för att hålla kylan ute, växer projektet fram under 2016.

LITE SIFFROR
ICEHOTEL blev det första hotellet av sitt slag i världen. Varje vinter i 26 års tid återföds hotellet i ny tappning.
50 000 – Varje år besöks ICEHOTEL av 50 000 gäster från hela världen.
2 500 – Antal skördade isblock från Torneälv. Varje block väger två ton.
200 – Omkring 200 konstnärer ansöker varje år om att få vara med och skapa ICEHOTEL.
80 – Så många gifter sig varje år i ICEHOTEL kyrka gjord av is och snö.

Varje år upplever omkring 50 000 gäster, från världens alla hörn, ICEHOTEL. Det finns två sätt att övernatta här, dels i hotellrummen skapade av is och snö, men ICEHOTEL erbjuder också varm logi. ICEHOTELs kalla hotellrum håller alltid en temperatur på minus fem grader Celsius, men hur överlever man egentligen natt i minusgrader? När gästen anländer till ICEHOTEL checkar man in sig i receptionen som ligger i en byggnad bredvid själva ICEHOTEL. Receptionen är en hub för våra gäster som väljer att sova kallt. I receptionen finns även en bastu med relaxavdelning, en sprakande brasa, kaffe och varm lingondricka. Här finns också faciliteter som toalett, dusch och förvaring av dina tillhörigheter då det sådana faciliteter inte finns inuti själva ICEHOTEL, förutom i lyxsviterna. När du anländer får du låna varma ytterkläder och sedan håller en av guiderna en ”överlevnadskurs”. Guiden berättar hur du bör klä dig och hur du använder sovsäcken på bästa sätt för att hålla värmen. Sovsäckarna som används är av högsta kvalitet och gjorda att hålla för temperaturer ända ner till -25 grader. Tack vare byggtekniken som används så sjunker temperaturen inne i ICEHOTEL aldrig under -5 grader, så sovsäckarna är mer än tillräckliga för att hålla gästerna varma. När du känner dig redo att gå och lägga dig tar du med dig din sovsäck och kryper ner på renfällen i ditt hotellrum. Efter en god natts sömn väcks du av en av våra guider som serverar en kopp varm lingondricka på sängen.

Naturen är en självklar del av ICEHOTEL – den är en stor källa till inspiration men också en förutsättning för skapa hotellet år efter år. ICEHOTEL ligger precis intill Torne älv, och vattnet i älven är ett av de renaste i Europa, det är faktiskt så rent att du kan dricka det direkt från älven. Nu för tiden finns inte ICEHOTEL enbart i Jukkasjärvi – genom de permanenta isbarerna och events runtom i världen, är ICEHOTEL ett globalt företag och Torne älv har blivit en av världens mest beresta älvar. Idag skördar ICEHOTEL ungefär 5 000 ton is per år och därför är det viktigt att tänka på de miljömässiga konsekvenserna av logistiken – skörden, lagringen och transporter. När isen skördas från älven på våren lagras den i kalla lagerhallar tills den ska användas för att bygga ICEHOTEL vintern därpå eller användas för evenemang. Lagring och förädling av isen sker på plats i Jukkasjärvi. Detta innebär att ICEHOTEL kan undvika onödigt spill, eftersom den is som inte används återgår till älven på våren när den smälter. Det innebär också att det knappt blir några utsläpp i samband med transport av is från älven till lagret. Eftersom lagerhallarna är belägna i en subarktisk zon med kalla och långa vintrar, så kyls lagerhallarna ned naturligt under den största delen av året. Man drar också nytta av att is i så stora kvantiteter naturligt  håller kylan till viss utsträckning. Dessutom har lokalerna utrustats med kylsystem som återanvänder energi för andra ändamål i hotellet. När det gäller transporter för evenemang och isbarer runt om i världen, arbetar ICEHOTEL i största mån med miljöcertifierade underleverantörer och samordnar transporter så långt det är möjligt för att minimera utsläppen.

Företaget har gjort flera åtgärder för att minska sin påverkan på miljön i samband med hotellverksamheten, till exempel väljer vi lokala leverantörer och på så vis minimerar vi utsläpp från transporter och leveranser. Sedan 2008 har energibesparande system installerats i alla byggnader på området och i samarbete med Gävle Energi har man sett över el-, värme och vattenbesparande rutiner för personal och gäster. ICEHOTEL strävar också efter att uppmuntra underleverantörer att uppfylla samma miljökrav. Man använder även LED-belysning i hela hotellet. ICEHOTEL erbjuder gäster upplevelser i naturen kring Jukkasjärvi och jobbar regelbundet med att säkerställa att dessa aktiviteter är hållbara och inte skadar omgivningen eller de människor som bor här. Aktivitetsguiderna använder utrustning från företag som är ledande inom hållbarhet och ICEHOTEL erbjuder ett utbud av vildmarksupplevelser som till och med är helt utan förbrukning av elektricitet eller icke-förnyelsebara bränslen, som till exempel snöskoturer, längdskidåkning, kanot, stand up paddle board och fiske. Hotellet har ett nära samarbete med lokala markägare och samebyar för att säkerställa hållbara nivåer av markanvändning och underhåll. ICEHOTEL byggs bara med naturis och när det isen smälter tillbaka till älven på våren så är vattnet lika rent som när vi skördade isen våren dessförinnan. Cirkeln är sluten.

 

Kontakt
Icehotel, Marknadsvägen 63
981 91 Jukkasjärvi
Telefon växel: 0980 668 00
Telefon shop: 070-66 99 634
E-post, hemsida, bokning; Se nedan…

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


kartan

Marknadsvägen 63
981 91 Jukkasjärvi