Upplev Nya Zeeland

På Nya Zeeland kan du hitta allt från otämjd vildmark till rik kultur!

Upplev Nya Zeeland

Nya Zeeland ligger i södra Stilla havet, cirka 1 600 kilometer eller tre timmar med flyg från Australien.

Två huvudöar

Nya Zeeland har två huvudöar – norra och södra öarna – och många små öar. Med en total landyta på cirka 270 000 kvadratkilometer (104 000 kvadratkilometer) är den ungefär lika stor som Japan, de brittiska öarna eller den amerikanska delstaten Kalifornien. Det är 1600 kilometer (990 miles) långt och 450 kilometer (280 miles) på sin bredaste del. Sommaren är från december till februari och vintern från juni till augusti.

Tidigaste ankomster

Māori är tangata whenua (”landets folk”) eller urbefolkningen i Aotearoa (Nya Zeeland) och anlände till sjöss i flera ”migrationsvågor” för cirka 1000 år sedan. Den holländska navigatören Abel Tasman seglade upp västkusten på upptäcktsfärd 1642, men stannade inte länge efter att Maori förhindrade sitt enda försök att landa på Nya Zeelands stränder. Européerna återupptäckte inte Nya Zeeland förrän 1769, då den brittiska sjökaptenen James Cook och hans besättning på Endeavour gjorde anspråk på territoriet.

Europeiska bosättningen

Europeiska bosättningen började med förseglare, valfångare, missionärer och handlare. När den växte orsakade bosättningen oro för både maori och laglydiga bosättare, men det var först 1840 som ett formellt avtal undertecknades mellan maorierna i Nya Zeeland och de europeiska bosättarna. Detta avtal, som heter Waitangi-fördraget efter staden där det undertecknades, är Nya Zeelands grunddokument. Undertecknandet av fördraget mellan mer än 500 maori-chefer och representanter för den brittiska kronan kommer ihåg den 6 februari varje år som Nya Zeelands nationella dag, Waitangi Day.

Nya Zeeland blev en självstyrande brittisk koloni 1856, en herravälde 1907 och en helt oberoende stater i Commonwealthen 1947. Generalguvernören representerar drottningen av England i Nya Zeeland. Den demokratiska regeringen fungerar under MMP-systemet (Mixed Member Proportional) med 121 parlamentsledamöter. āori Nya Zeelandare kan rösta som en del av det allmänna väljarkåren eller i en särskilt tilldelad maori-plats.

Nya Zeelands ekonomi

Nya Zeelands främsta tillverkningsindustri är livsmedelsbearbetning (kött och mejeriprodukter) och teknik. Landet konkurrerar internationellt inom teknik för livsmedelsbearbetning, telekommunikation, plast, textilier, skogsprodukter för plantager, elektronik, klätterutrustning och kläder och skor. Intresset för specialiserade livsstilsprodukter som båtar, vin och film ökar. Alla dessa industrier återspeglas i ett brett utbud av företag som är noterade på Nya Zeelands börs, NZX.

Nya Zeelands ekonomi är starkt beroende av utrikeshandel. Det är medlem i Världshandelsorganisationen (WTO), Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och Asien och Stillahavsområdet (APEC). APEC grundades 1989 med 21 medlemsekonomier runt Stillahavsområdet, och är att uppnå frihandel och inte ha några tullhinder.

1983 undertecknade Nya Zeeland och Australien handelsavtalet Australien-Nya Zeeland Closer Economic Relations (CER), det mest omfattande handelsavtalet för båda länderna. Det har nu mer än 80 fördrag, protokoll och arrangemang.

Nya Zeeland är också medlem i FN och är part i cirka 2500 internationella fördrag. Många av dessa är miljöavtal som Antarktisfördraget från 1959, FN: s havsrättskonvention (1982) och FN: s ramkonvention om klimatförändringar (1992).

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster. Text på engelska)

Nya Zeelands norra ö Nordön definieras av dess livfulla städer, inbjudande utsikter och spännande naturliga landformer.

Nya Zeelands södra ö – Södra ön har vänliga städer, spektakulära landskap och hisnande äventyr.

Nya Zeelands kreativitetNya Zeelands konst och kultur kommer från många etniska ursprung och producerar en fängslande blandning av maori, europeiska, asiatiska och Stillahavsområden.

Nya Zeelands mat Nya Zeelands olika klimat gör att många sorter av färska livsmedel kan odlas och skördas.

Nya Zeelands evenemang Nya Zeeland lockar tusentals internationella besökare till de evenemang som det är värd varje år, allt från konstfestivaler till äventyrslopp.

Nya Zeelands avslappning Från internationella hotell till intima och lyxiga stugor, badorter och kurorter, erbjuder Nya Zeeland några riktigt övergivna upplevelser.

Nya Zeelands natur Med en tredjedel av sin mark skyddad i parker och reservat är Nya Zeelands vildmark alltid inom räckhåll.

Nya Zeeland utomhus Äventyrsturismen har ökat i popularitet sedan Nya Zeeland lanserade världens första kommersiella bungy-jumping-upplevelse i Queenstown 1988.

Nya Zeelands folk En av de bästa sakerna med Nya Zeeland är dess varma och vänliga människor.

Nya Zeelands sportSport är en stor del av Nya Zeelands liv. Nya Zeelandare spelar det, tittar på det och stöder alla som bär silverbärnen, symbolen för landets idrottsrepresentanter.

Nya Zeelands vin Vinindustrin i Nya Zeeland har uppnått anmärkningsvärd framgång och ett stort internationellt rykte.

KÄLLA; Tourism New Zealand

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


    kartan