Upplev Österrike sommar som höst!

Upplev Österrike sommar som höst!

Kraftfulla äventyr när Österrike öppnar upp igen!
Nu har ju Österrike öppnat upp för sommaren och man ser fram emot att äntligen kunna välkomna sina gäster igen. För att kunna erbjuda både gäster och anställda en så säker vistelse som möjligt har Österrike infört flera åtgärder. Bland annat kommer all personal att testas för COVID-19.  För kanske kanske kan vi besöka Österrike senare i sommar, eller framåt hösten. Och då är vi väl en del som längtar efter lite äventyr i vacker miljö?

När vi kan resa igen finns det nog en del som längtat efter att kunna ta definitionen äventyrsresor till nya höjder. Klättrare och erfarna äventyrare som letar efter nya höjdnivåer hittar garanterat det de söker i Tyrolens St. Anton am Arlberg. Arlbergs via Ferrata är en av Europas mest krävande klättringsleder och sträcker sig över 3 km på knappt 2500 meter höjdmeter. Bra fysik och säkerhetsutrustning krävs då smala avsatser och vertikala bergytor ska bestigas. De som längtar efter spänning och adrenalin är definitivt på rätt plats – otroligt vackra vyer ingår!

Adlerweg (‘Eagle Walk’) är Österrikes mest populära vandringsled och mäter 413 km uppdelat på 33 etapper. Det är en unik möjlighet att uppleva ett alpint landskap på nära håll och kanske därför samlas både vandrare, bergsklättrare och äventyrare från hela världen här? Leden bjuder på oförglömliga utsiktspunkter, glittrande alpsjöar och genuina alpstugor för vila och avkoppling. För att inte tala om känslan när man klarat av dagens etappmål. Obeskrivlig!

CYKLING
Salzkammergut cykelled
Ta en paus i den kejserliga staden Bad Ischl, stanna till längs vingårdarna i Steiermark och prova vin direkt från källan i Ausseerland-Salzkammergut. Denna vidsträckta cykelled är en unik upplevelse för resenärer som letar efter en blandning av kultur och natur.

Cykla genom Salzkammergut, 352km
På den här 352 km långa cykelleden väntar massor av äventyr längs olika regioner och 13 av Österrikes vackraste sjöar. Den leder förbi gamla järnvägar, genom Mozarts födelsestad och små sagobyar, förbi grottor och gröna skogar och många pittoreska byar i tre olika Bundesländer. Cykelturen genom Salzkammergut kan påbörjas i vilken ort som helst längs vägen- till exempel i festspelstaden Salzburg, i UNESCO-klassade världsarvstaden Hallstatt eller i kejsarstaden Bad Ischl. Andra utmärkta startpunkter är Mondsee med sin vackra kyrka, Gmunden vid Traunsee med Schloss Orth och Ausseerland, där termalbaden i Bad Aussee och Bad Mitterndorf erbjuder härlig avkoppling. För att cykla hela vägen bör man räkna med en vecka. Den som vill korta sträckan har möjlighet att ta sig tillbaka med buss, tåg eller båt.

UNDERSKÖNA SJÖAR
Balsam för själen, energikick för kroppen. Sjöar har en erkänt lugnande och välgörande effekt på oss människor. Österrikes talrika vackra, kristallklara sjöar kan avnjutas på många olika sätt- med uppfriskande dopp, härliga båtturer eller bara genom att i stillhet beundra naturens skönhet. Uppfriskande cykelturer, mysiga båtutflykter eller avspända baddagar- sjöar utövar alltid en sällsam dragningskraft på de flesta av oss.

Och när det gäller vackra badsjöar har Österrike mycket att välja på:
Waldviertel i Niederösterreich med sitt fjordliknande landskap och sina tre Kamptal-sjöar. I Burgenland präglas naturen runt Neusiedler See, en av Europas få stäppsjöar, av sand, gräs och vass. Cykelleden Salzkammergut-Radweg passerar hela 13 olika vackra sjöar och i ovanligt sjörika Kärnten kan sommargästerna njuta av den turkosfärgade Weissensee eller ta några stillsamma roddturer på Millstätter See.

Utforska Kamptalsjöarna
I Waldviertel imponerar det rogivande landskapet vid de tre stilla dammsjöarna. Skogar och de för området typiska mäktiga stenarna och klipporna präglar landskapsbilden längs den 153 kilometer långa floden Kamp. Den flyter från väst till öst genom hela norra delen av Niederösterreich innan den svänger av i en skarp kurva söderut och mynnar ut i Donau. Sedan 1950-talet används delar av Kamps vatten för energiproduktion och det är så de tre uppdämda sjöarna har kunnat bildas.

Idag är sjöarna Ottenstein, Dobra och Thurnberg populära utflyktsmål för alla som söker lite svalka i sommarvärmen. Här finns både vandrings-och cykelleder genom det skogrika strandlandskapet och det är gott om härliga sol-och badplatser i lugna vikar. På Ottenstein, den största av sjöarna, kan man ta en rundtur med ”MS Ottenstein”.

Ro på Millstätter See
Klockan åtta på morgonen börjar upptäcktsfärden på Millstätter See i Kärnten via vackra träekor. När dagen sakta gryr vid Millstätter See samlas små och stora så kallade Buchtenwanderer (fjärdvandrare) hos båtbyggaren Gottlieb Strobl. Efter en stunds introduktion sätter de sig, max tre personer, i en liten eka, en Zweispitz. De enkla träbåtarna som heter ”Wolfi”, ”Sepp”, ”Bärbel” och ”Susi” har herr Strobl byggt själv. Han vet också hur man snabbt kan lära ut roddens konst till nybörjare: ”Doppa i årorna, dra och låt båten glida” är budskapet.

Under färden som tar ungefär 1,5 timme kan man beundra de vackra stränderna och undangömda picknick-platserna på sjöns i stort sett obebyggda södra sida. Deltagarna får också lära sig en massa intressanta saker om sjön, fiskarna och skarvarna (Kormorane) som håller till på sydsidan. Turerna på Millstätter See äger rum på tisdagar och torsdagar. Platser kan reserveras på Millstätter See Tourismus

Sola vid Neusiedler See
De många strandbaden vid Neusiedler See erbjuder en rad olika vattenupplevelser. På sommaren råder en hektisk aktivitet på Neusiedler Sees stränder. I princip varje ort har ett eget strandbad och det är där man träffas för att sola och bada, spela volleyboll, ta en roddtur eller hyra en surfbräda. För barnfamiljer finns egna områden med lekmöjligheter. Här vid Österrikes enda stäppsjö kan badälskare njuta av vattentemperaturer på upp till 27 grader under högsommaren. Det ovanligt varma vattnet beror på att sjön är max två meter djup.

 

CORONAINFO

Alla anställda inom turistbranschen ska testas
För att minimera smittspridningen och öka tryggheten för gäster och personal inför regeringen nu coronavirustester på alla anställda inom hela turistbranschen med start i början av juli. Målet är att testa 65.000 anställda och Österrike är så med ett av de första länderna som inför en sådan omfattande testprocess för en hel bransch. Testerna sker fortlöpande och bekostas av staten.

Det här gäller i Österrike i sommar

Èn checklista – det här ska du tänka på

Nu öppnar Österrikes restauranger, hotell och aktiviteter upp inför sommaren och här listar vi vad som gäller för alla besökare. Med ansvar och hänsyn går det att få en säker semester när detta är möjligt igen. Munskyddsplikt, en meters avstånd och god handhygien är obligatoriskt och några av de aktuella riktlinjerna.

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


    kartan

    Bad Ischl
    Österrike