Upplev underbara Norge med Hurtigruten

Var med om polarupplevelser‎ och dans under midnattssolen‎ och mycket mer

Upplev underbara Norge med Hurtigruten

Foto: Hurtigruten

Resan längs den norska kusten brukar beskrivas som ”världens vackraste sjöresa” och erbjuder spektakulära landskap och spännande äventyr. En resa med Hurtigruten är mer än en kryssning. Faktiskt är det nog en av de mest norska upplevelser man kan vara med om. Fartygen har varit en självklar del av det norska kustlandskapet ända sedan 1893. Genom åren har otaliga mängder passagerare, besökare och gods färdats mellan städer och öar. Den klassiska turen tar dig från Bergen i söder till Kirkenes i norr, förbi holmar, skärgårdar och byar. En del platser går inte att nå vare sig med vanlig båt eller med bil. Hurtigrutens har tolv båtar, med en avgång från Bergen varje dag. På vilket fartyg ska du slå läger?

Lite historia
Kustlinjen mellan Bergen och Kirkenes är mer än 240 mil lång och på 1800-talet fanns det rika fiskevatten längs hela sträckan. Sjökorten var inte tillförlitliga på den tiden och det fanns bara ett fåtal fyrar, speciellt i norr. Med en farled kantad av farliga rev, små öar och smala sund var det viktigt att hitta en säker handelsväg mellan de södra och norra delarna av Norge. När den norska regeringen beslutade att det skulle finnas en förbindelse mellan norr och söder antog Richard With och hans gode vän Anders Holthe utmaningen att kartlägga farvattnen längs kustlinjen. 1893 sattes kapten Richard Withs ångfartyg, DS Vesteraalen, i reguljär trafik längs Norges kust, och Hurtigruten var därmed etablerad. Flera avgångar erbjöds varje vecka, först från Trondheim till Hammerfest och senare från Bergen till Kirkenes på bara sju dagar. Han kallade denna viktiga förbindelse för ”hurtigruten” – snabbrutten.

120 år senare transporterar Hurtigruten, fortfarande gods och passagerare. Med sin gedigna sjövana ser deras kaptener till att resenärer och gods förs från hamn till hamn på ett säkert sätt. Idag, precis som förr, är Hurtigrutens fartyg en del av Norges kustliv. Ett av flottans 11 fartyg avgår dagligen från Bergen till Kirkenes, och med en genomsnittsfart på 15 knop är man tillbaka i Bergen på totalt 12 dagar.

Kontakt
Ring 0771-990 490

Hemsida, bokning, karta, E-post; Se nedan …

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


    kartan

    Nostegaten 30
    5010 Bergen, Norge