Upplev Världens längsta skidlopp, Red Bull Nordenskiöldsloppet

Det är fruktansvärt långt, en rejäl utmaning, men också en otrolig upplevelse

Upplev Världens längsta skidlopp, Red Bull Nordenskiöldsloppet

Foto/Källa; Red Bull Media House

Världens längsta skidlopp växer
Världens längsta skidlopp, Red Bull Nordenskiöldsloppet, genomförs i Jokkmokk den 15 april 2017. Förra året ökade antal deltagare men banan blev kortare på grund av brist på snö. Bara några av deltagarna avbröt loppet.

Så blir loppet i år
I år har det slagits rekord igen i antal anmälda – 220 åkare från 16 länder. En del av de är elitåkare, bland de finns Jon Kristian Dahl, Anders Aukland, Jörgen Brink, Bill Impola, Bob Impola, Nina Lintzen, Thomas Freimuth, Rikard Tynell, Teemu Virtanen, Erik Wickström och Denis Kabanen.

Det är vår förhoppning. Intresset är också stort och vi räknar med att fylla de 500 startplatserna. Det blir en fantastisk upplevelse för åkarna i spåren men de får också uppleva fina Jokkmokk och dess fjällvärld under vackra vinterdagar”, säger Wolfgang Mehl, initiativtagare och vd för loppet.

Hela loppet är 220 kilometer och går i fjällvärlden runt Jokkmokk.

”- Det är fruktansvärt långt, en rejäl utmaning, men också en otrolig upplevelse. Jag vill verkligen åka igen”, konstaterar fjolårsvinnaren Dahl.

Förberedelserna många
Arrangörerna arbetat nu extra hårt för att deltagarna skall få köra hela sträckan i bra förhållanden. Loppet får stort medialt genomslag i hela Europa och stärker Jokkmokks varumärke. För invånarna (och besökarna) har det inneburit att ortens skidstadion har renoverats. Bakom finansieringen står Jordbruksverket, Länsstyrelsen, Sparbanken Nord och Nordenskiöldsloppet. Därtill kommer en upprustad vallabod och fler preparerade skidspår.
Källa: Jokkmokks kommun

Lite fakta om loppet:

Lördag 15 april 2017 klockan 06.00 startar världens längsta skidlopp i Jokkmokk.

Starten går i Purkijaur, 15 km nordost om Jokkmokk. Starten är gemensam.
Startfållan öppnar kl. 05.00.

Banan slingrar sig fram i det vackra lappländska landskapet och bansträckningen är: Jokkmokk/Purkijaur – Kvikkjokk/Årrenjarka – Jokkmokk. Loppet följersamma bana på vägen mot Årrenjarka och tillbaka mot Jokkmokk. Den totala distansen är på hela 220 km, det gör loppet till världens längsta längdskidlopp och den första ultratävlingen på skidor i modern tid.

Tävlingen är öppen för både elitåkare och motionärer. Herr- och damklass. Svenska Skidförbundets och FIS regler gäller.

Åkstil: Klassisk.

Maxtiden för att slutföra loppet är 30 timmar. Ytterligare spärrtider gäller vid kontroller längs banan.

Vätske- och matkontroller: Hela 18 stycken finns längs hela banan. Vi rekommenderar ändå att man använder ett dryckesbälte under loppet.

För den som bryter loppet finns bussar/bilar som tar deltagarna till Jokkmokk. Om du bryter loppet ska du alltid uppsöka närmaste kontroll och meddela detta.

Elektronisk tidtagning gör det möjligt att följa samtliga deltagare.

Specialdesignad medalj: År 1884 fick Pavva-Lasse Nilsson Tuordas en vinnartid på 21 timmar och 22 minuter. Alla som klarar loppet under den tiden belönas med en specialdesignad medalj.

Prisutdelning: Målområdet Jokkmokks skidstadion kl 18.00

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


kartan


Purkijaur