Upplev vinresor till Jidvei i Transsylvanien!

Upplev vinresor till Jidvei i Transsylvanien!

Bordeaux, Toscana, Champagne, Bourgogne, Chianti och Douro är kända europeiska resmål för vinälskare. Men de flesta har redan varit där minst en gång. Nu finns det en ny spännande destination för vinresor: Jidvei i Transsylvanien.


Rik vinskörd även i år!

Bördiga skördar, härliga viner som är ekologiskt producerade, varmt klimat, välkomnande bönder och själva namnet Transsylvanien lockar allt fler “connoisseurs”.

Jidvei är en liten ort som ligger i centrala Transsylvanien, i mitten av regionen Tarnave, känd framförallt för rumäner som en av de bästa vinregionerna i landet.

Vid Bethlen-Haller Slottet i Jidvei produceras framförallt vittvin, enligt produktionsmetoder som den tyska befolkningen som bosatte sig i Transsylvanien, från Mosel- och Rhendalen, tog med sig när de emigrerade hit för flera hundra år sedan. På en rundtur med hästvagn i vingården kan man ta del av hela jordbruksprocessen, och höra berättelsen om Jidvei-druvornas äventyr från vinstock till glas.


Jidveiflickor bärandes på vinkorgar!

Vingården i Jidvei sträcker sig på mer än 1000 hektar. Vinstockarna växer på de soliga kullarna på vänster sida om ån Tarnava Mica, där de är skyddade mot vind och frost. Plantagen görs på kullar som är 400-500 meter höga, riktade österut. Terrängen består av terasser av bördig brun jord som gynnas av varma senhöstar och varma sommrar samt milda vintrar. Den genomsnittliga årstemperaturen är 9,9 °C.


Vinslottet är lika charmigt på natten som på dagen.

I vinets fristad, som man lätt kan kalla Jidvei, finns det många sorter, bland annar Feteasca Regala, Feteasca Alba (rumänska sorter), RieslingI, Traminer, Chardonnay, men även Pinot Gris, Oporto och Sylvaner.


Ett slott värt ett besök, tänkt för livsnjutare, är Bethlen-Haller Slottet i Jidvei, i Rumäniens mest bördiga vinregion.

Slottet erbjuder en exklusiv miljö för vinprovningar året runt och under höstens organiseras det färgglada folksevenemang i samband med skörden.


Här organiseras vinprovningar i Jidvei.

Kontakt
Experience Transylvania
Sankt Göransgatan 96, 112 45 Stockholm

Läs mer på hemsidan; http://transylvania.se/ 

KARTA; Sankt Göransgatan 96, 112 45 Stockholm

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land