Upplev vintervärlden Finland!

Finland har blivit ett populärt resmål för utförsåkare

Upplev vintervärlden Finland!

Norrskenet. Foto; Miikka Niemi / Flatlight /VisitFinland.com

Spänningen i att få uppleva “Aurora Borealis”, norrsken,  är en once-in-a-lifetime upplevelse för många. Finland är ett av de bästa platserna på jorden för att upptäcka norrsken – de visas på mer än 200 nätter i finska Lappland ett år.

Vita vidder, gnistrande skare
Finland har blivit ett populärt resmål för utförsåkare. Här finns gott om snö och i april och maj skiner solen mellan 16 och 20 timmar per dag. Njut av skidåkning i de långa, sluttande pisterna eller utmana dig själv i branterna. Låt oss börja vid utsikten från en av skidanläggningarna i norra Finland och finska Lappland. Du har just lämnat liften och ska ta dagens första åk. Snön är en meter djup och träden längs backarna är nedtyngda av snö. När du tittar ut över backarna och de frusna sjöarna smälter himlen och marken ihop i ett blått dis. Värm upp i en mindre backe eller gå ut hårt direkt. Det finns 22 skidanläggningar i Lappland och norra Finland, 31 i mellersta Finland och 26 i södra Finland. Under våren är dagarna ljusa och långa och passar perfekt till skidåkning, men de flesta pisterna är även upplysta på kvällarna under den mörka årstiden. Dessutom finns det massor av rolig underhållning och after ski. Den längsta pisten i Lappland är 3 000 meter och finns i Ylläs. I mellersta Finland är den genomsnittliga längden på pisterna 600–800 meter. Den längsta pisten i norra Karelen finns i Koli och är 1 050 meter. Pisterna är väl underhållna hela säsongen. I Lappland och norra Finland börjar säsongen i början av november och håller på ända fram till maj. I mellersta Finland börjar den i slutet av november och håller på ända till april. I söder kan man börja åka skidor eller snowboard i december och där varar säsongen till början av april.

Skidanläggningarna
I Finland finns jättebra möjligheter för nybörjare men det finns också bra anläggningar för mer erfarna skidåkare. De flesta stora skidanläggningarna (http://www.ski.fi/ski_resorts) erbjuder skidundervisning varje dag och du kan hyra skidor, stavar, pjäxor och hjälmar. På en del platser kan du även hyra skidkläder. Nu förflyttar vi oss till skogen. Spänn på dig längdskidorna och åk i väg. Det finns markerade spår med rastplatser längs vägen så att du kan stanna och njuta av en kopp varmt kaffe eller choklad. Om du kommer hit mitt i vintern upptäcker du snabbt att de flesta städer och anläggningar kan erbjuda kilometerlånga skidspår med belysning. Med hjälp av snöskor får du tillgång till skogen och naturen på ett helt annat sätt. Du kan även gå i riktigt djup snö och kuperad terräng. Bli ett med naturen och njut av tystnaden. Snöskor ser ut som stora tennisracketar som spänns fast på fötterna. Efter en kort instruktion är du redo att börja använda dem. Det här är bra motion och det är dessutom väldigt roligt. Om du vill göra det mer krävande kan du prova stavgång med snöskor. Du kan hyra all utrustning som behövs och vill du ha hjälp finns det guider.
VisitFinland.com finns även på Facebook!

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land